L'atac rus a Ucraïna
Europa29/09/2022

Finlàndia tanca la frontera a la majoria de russos

Molts ciutadans de Rússia arribaven al país nòrdic per volar cap a altres capitals de la Unió Europea

BarcelonaEl govern finlandès ha decidit aquest dijous deixar d'emetre visats turístics a ciutadans russos, una mesura que busca frenar les entrades a través de la seva frontera oriental, que s'han incrementat des que el president rus, Vladímir Putin, va anunciar la "mobilització parcial" de les seves tropes. La mesura, que ja es va anticipar la setmana passada, entrarà en vigor a partir d'aquesta mitjanit i suposarà un nou càstig per al Kremlin a conseqüència de la invasió a Ucraïna. "L'objectiu d'aquesta decisió és aturar el turisme rus a Finlàndia i el trànsit a través de Finlàndia cap a altres països de l'espai Schengen", ha dit el ministre finlandès d'Exteriors, Pekka Haavisto, que ha afegit que permetre l'ingrés de turistes russos "posa en risc les relacions internacionals" del país nòrdic.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Moltes d'aquestes persones arribaven a territori finlandès i, des d'allà, volaven cap a un altre país de la UE. El govern finlandès argumenta que la seva posició internacional estava en perill perquè, entre altres coses, Ucraïna li havia demanat que apliqués aquestes restriccions i que altres països, com les repúbliques bàltiques (Estònia, Letònia i Lituània) i Polònia, ja fa setmanes que van prendre aquesta decisió. Segons Haavisto, els referèndums organitzats pel Kremlin a les zones ocupades a l'est i el sud d'Ucraïna "ha influït significativament en la decisió". També ha fet referència als atacs als gasoductes Nord Stream, tot i que no hi ha proves que Rússia hi estigui implicada.

Cargando
No hay anuncios

Finlàndia, amb 1.340 quilòmetres de frontera amb Rússia, es converteix així en l'últim país comunitari limítrof que opta per vetar l'entrada als turistes russos. Abans de la pandèmia, Finlàndia era el país de l'espai Schengen que emetia més visats a ciutadans russos: el 2019 van ser 790.000. Aquell mateix any, 3,7 milions de russos hi van viatjar. A partir d'aquest divendres, el personal dels punts fronterers finlandesos prohibirà l'entrada dels ciutadans russos que viatgin amb visats turístics emesos tant per Hèlsinki com per altres països de l'espai Schengen. Tot i això, encara hi haurà excepcions: tant Finlàndia com les nacions bàltiques i Polònia permeten l'entrada als ciutadans que hi arribin per motius familiars, laborals, d'estudis o per raons humanitàries.

Cargando
No hay anuncios

La ministra de l'Interior finlandesa, Krista Mikkonen, ha apuntat que els russos als quals es denegui l'entrada a partir d'ara podran sol·licitar asil, si és que pretenen marxar de Rússia com a desertors o dissidents, i ha afirmat que les autoritats frontereres ja han incrementat els recursos per poder gestionar aquestes situacions. Amb tot, Mikkonen ha assenyalat que el fet d'haver estat cridat a files a Rússia no suposa que Finlàndia atorgui automàticament un estatus de refugiat a aquestes persones, sinó que cada cas s'ha d'estudiar de manera individual, un procés que pot trigar mesos.

Menys trànsit les últimes hores

Les autoritats finlandeses han constatat que en les últimes hores s'ha reduït significativament l'arribada de ciutadans russos, i s'especula que la causa podria ser l'establiment de punts de reclutament militar a Rússia, a prop de les fronteres de Finlàndia i de Geòrgia, cosa que podria haver dissuadit els joves d'intentar sortir del país. "Tenim indicis que les accions de les autoritats russes han canviat, i això pot haver tingut un impacte en la situació", ha dit Tuomas Laosmaa, cap de la unitat d'inspecció de fronteres de la guàrdia fronterera finlandesa, que ha apuntat que dimecres van creuar un 30% menys de russos que el dia anterior.

Cargando
No hay anuncios

Segons la cadena de televisió pública finlandesa Yle, diverses persones que dimecres van entrar al país a través del punt fronterer de Vaalima, al sud, van explicar que a la banda russa, a Torfjanov, les autoritats havien establert un punt de reclutament. Alguns mitjans russos també han informat que el Kremlin està creant llistes amb les persones que marxen del país.

Tot i que Finlàndia ha registrat un augment de russos als seus punts fronterers, la situació no és comparable amb la d'altres zones limítrofes amb Rússia, com el Kazakhstan, on han fugit gairebé 100.000 russos i on fa més d'una setmana que s'acumulen quilòmetres i quilòmetres de cues de cotxes i de persones que intenten entrar al país a través de les 51 duanes que hi ha al llarg dels 7.600 quilòmetres de frontera.

Cargando
No hay anuncios