Eslovàquia

Juraj Marušiak: "Fico és una figura polaritzadora i el seu intent d’assassinat dividirà encara més Eslovàquia"

Director de l'Institut de Ciències Polítiques de l'Acadèmia Eslovaca de Ciències de Bratislava

El primer ministre eslovac, Robert Fico, en una imatge d'arxiu.
2 min

BarcelonaEl primer ministre d'Eslovàquia, Robert Fico, que ha estat tirotejat aquest dimecres, és un vell conegut al país i una figura que aixeca passions i no deixa ningú indiferent. Analitzem què suposa l'intent de magnicidi amb el politòleg Juraj Marušiak, director de l'Institut de Ciències Polítiques de l'Acadèmia Eslovaca de Ciències de Bratislava.

Alguns aliats de Fico han apuntat a l'oposició i l'han culpada de la creixent polarització de la política eslovaca. Des de quan hi ha aquesta situació extrema?

— La confrontació és molt profunda. Especialment des de la pandèmia i, sobretot, des de l'inici de la guerra a Ucraïna. Eslovàquia s'ha dividit en dos: l'actual coalició de govern [formada pel partit que lidera Fico, Smer, amb els seus dos socis, Hlas (Veu) i el nacionalista Partit Nacional Eslovac] i la coalició opositora. El govern té una posició negativa respecte al suport a Ucraïna i a enviar-hi armament, mentre que l'oposició, més proliberal, hi dona suport. Aquest s'ha convertit en un dels principals problemes, però no és l'únic. Per exemple, al Parlament s'està debatent una llei que pretén reforçar el control sobre els mitjans de comunicació i les ONG. Això també ha derivat en protestes, no només a Bratislava, sinó també en més ciutats del país.

D'alguna manera, es podia esperar que passés una cosa així?

— Ningú s'ho podia esperar perquè pràcticament no hi ha precedents de magnicidis a Eslovàquia o a l'antiga Txecoslovàquia. Per trobar-ne un ens hem de remuntar al 1923, quan el ministre de Finances, Alois Rasin, va morir en un atemptat [el va matar un comunista anarquista]. És realment impactant.

Quines conseqüències pot tenir?

— Farà que augmenti la polarització. Alguns polítics i mitjans progovernamentals ja estan acusant els mitjans crítics amb el govern de tenir responsabilitat en l'atac. Evidentment, crec que aquesta retòrica és molt perillosa i irresponsable.

Fico és un polític molt conegut a Eslovàquia. Què suposa la seva figura?

— Des del 1992 està actiu en política, quan va aconseguir representació al Parlament per primer cop. Set anys després va fundar el seu propi partit i des del 2006 ha estat primer ministre, amb dues pauses curtes al mig. Tothom el coneix. I és una figura polaritzadora. Pràcticament no hi ha ningú que tingui una posició neutra sobre ell. O li donen suport o s'hi oposen, però no hi ha res entremig. És el polític número 1 a Eslovàquia.

Com se'l pot definir políticament?

— Fico i el seu partit s'identifiquen com a socialdemòcrates. Tot i això, a causa del seu posicionament pro-rus i la cooperació amb partits de la dreta populista i nacionalista, els socialistes va expulsar Smer del seu grup al Parlament Europeu. Ara es podria identificar més aviat com a polític populista nacionalconservador, amb una base electoral situada majoritàriament en zones rurals, fora de les grans ciutats. Principalment li dona suport la gent que podríem definir com els perdedors de la transformació postcomunista.

stats