'Fatxansietat': es dispara l'angoixa entre els francesos per la possibilitat que governi l'extrema dreta

Professionals de la salut mental adverteixen que molts ciutadans estan en estat de xoc i abatuts per la situació política

3 min
Un cartell que posa 'Ràbia' en una manifestació a París

ParísDes que l'extrema dreta de Marine Le Pen va arrasar a les eleccions europees del 9 de maig i el president de la República va anunciar solemnement l'avançament de les eleccions legislatives, a molts francesos els costa dormir. Psicòlegs i psiquiatres asseguren que l'ansietat dels seus pacients s'ha disparat per una convocatòria electoral inesperada i per la possibilitat, molt real, que el pròxim primer ministre sigui d'extrema dreta. Totes les enquestes d'intenció de vot atorguen la majoria de l'Assemblea Nacional al partit liderat per Le Pen, Reagrupament Nacional. Aquest diumenge se celebra la primera volta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La sorpresa d'unes eleccions i la dificultat per digerir la victòria de l'extrema dreta a les europees ha deixat molts ciutadans amb la moral enfonsada i més inquiets que mai: el fenomen ha estat batejat a França com a fatxansietat. També es parla de politicansietat, un terme que ja va ser utilitzat el 2016 durant les eleccions presidencials nord-americanes en què Donald Trump va sortir elegit com a president dels Estats Units.

"Pràcticament tots els pacients, en un moment donat de la consulta, treuen aquest tema. Pacients que abans mai havien parlat de qüestions polítiques", afirma el psicòleg Sébastien Pélissier a France Info. L'emissora assegura que, a les portes de la primera volta de les legislatives, "l'ambient és tan tens a França que si es mira enrere és difícil trobar una atmosfera tan angoixant per unes eleccions des de l'inici de la V República".

Estupefacció i desànim

La premsa francesa va plena de testimonis de professionals de la salut mental i ciutadans que confirmen el fenomen. "Des de dilluns tothom, a la meva consulta, em parla de la seva estupefacció", assegura la presidenta de la Federació Francesa de Psicologia, Gladys Mondière, a les pàgines de Le Parisien. "Observo una mena de desànim, abatiment, fins i tot de depressió per a alguns. El que veig és una ciutadania en estat de xoc, d'incomprensió", afirma el psicoanalista Saverio Tomasella al diari Ouest-France.

El politòleg de la Fundació Jean Jaurès Raphaël Llorca ha fet un estudi sobre l'estat d'ànim dels francesos des de la convocatòria de les eleccions legislatives i la conclusió és clara: una majoria dels francesos estan "desorientats" i ansiosos pel futur del país. "Durant dues setmanes tothom ha caigut en un estat d'estupefacció. Per la sorpresa de la dissolució, per la seva urgència i pel drama que està en joc: si l'extrema dreta arriba o no al poder. És un còctel explosiu -apunta Llorca-. Ho anomeno fatxansietat. Como l'ecoansietat. Hi ha un cert pànic a les conseqüències que pot haver-hi a les institucions i a la vida en general si guanya l'extrema dreta, hi ha incertesa sobre què passarà", assegura el politòleg i assagista.

Ciutadans més angoixats

Quatre de cada deu francesos asseguren sentir-se "més angoixats" des de la dissolució de l'Assemblea Nacional la mateixa nit de les eleccions europees, segons una enquesta de l'Institut Verian publicada per l'emissora RMC. Un terç dels francesos enquestats també admeten estar "cansats" del clima polític inestable. "Tinc 60 anys i mai havia vist res igual", admet el Jean-Marc, un funcionari de Marsella, al micròfon de France Info. "Normalment dormo tota la nit d'una tirada, però aquests dies em desperto diverses vegades", explica. Una situació que es repeteix en moltes cases franceses.

La Melissa, una jove francesa d'origen senegalès que viu a Bondy –la ciutat de la banlieue de París on es va criar el capità de la selecció francesa de futbol, Kylian Mbappé–, confessa que té por per si guanya l'extrema dreta de Le Pen. "Quan veus que alguns joves troben cool votar Bardella, és totalment desconcertant. Hi ha gent, fins i tot racialitzada, que està disposada a votar Reagrupament Nacional perquè s'ha deixat emportar per discursos delirants", afirma la Melissa al Bondy Blog, un diari digital local. "És extremadament angoixant" que pugui governar l'extrema dreta, assegura.

Esclat de violència

També genera ansietat un possible esclat de violència al carrer si guanya l'extrema dreta, o possibles enfrontaments entre grups d'ultradreta i antifeixistes, una possibilitat evocada pel ministre de l'Interior, Gérald Darmanin. Hi ha "preocupació" al govern, sobretot perquè queda menys d'un mes per als Jocs Olímpics i una onada de violència al carrer no només donaria una mala imatge de França i podria espantar els turistes olímpics sinó que el govern no tindria prou agents de les forces de l'ordre disponibles per contenir les manifestacions. Hauria de treure'ls del dispositiu de seguretat dels Jocs en un moment complicat per a França, que està al nivell màxim d'alerta terrorista. Un motiu més d'angoixa per als francesos.

stats