L'ONU constata impactes prop dels reactors de Zaporíjia i reclama una zona de seguretat immediata

Dos experts de l'agència de seguretat nuclear continuaran dins la planta ucraïnesa, situada en plena línia de front

Una fotografia presa durant una visita organitzada per l'exèrcit rus mostra el director general de l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), Rafael Mariano Grossi i membres de l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) inspeccionant Central nuclear de Zaporizhzhia a Enerhodar, sud-est d'Ucraïna.
06/09/2022
4 min

BarcelonaDesprés de sis mesos de guerra sense saber del cert la situació de la central nuclear més gran d'Europa, l'Organització Internacional de l'Energia Atòmica (OEIA) ha explicat aquest dimarts el que han trobat els seus experts a la planta nuclear de Zaporíjia. L'agència de l'ONU ha mostrat una "greu preocupació" i ha constatat que la planta, que es troba en ple front de guerra al sud d'Ucraïna, està ocupada per soldats i equipament militar rus, ha patit impactes que han causat danys importants, una situació "sense precedents", i ha instat a establir immediatament una zona de seguretat al voltant de les instal·lacions per reduir el risc d’un accident nuclear que podria tenir conseqüències greus. Els experts, que van poder accedir a la planta divendres passat, han constatat també que el personal ucraïnès que manté la planta, sota control rus, està sotmès a un fort estrès i pressió, que "no és sostenible i podria portar a un error humà amb implicacions en la seguretat nuclear". 

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les tropes russes van ocupar la central a principis de març i des d'aleshores al voltant de les instal·lacions hi ha combats, dels quals Kíiv i Moscou es responsabilitzen mútuament. L'informe no aclareix l'autoria dels atacs, però deixa clar que els danys han sigut importants: "Per més que els bombardejos actuals no han desencadenat encara una emergència nuclear, continuen representant una amenaça constant a la seguretat nuclear, amb un impacte potencial en funcions crítiques que puguin suposar conseqüències radiològiques amb un fort impacte en seguretat", diu el text. Catorze inspectors, entre els quals Rafael Grossi, el cap de l'agència, van aconseguir accedir a la planta divendres passat, malgrat els combats, i dos d'ells continuaran de manera permanent a les instal·lacions. Grossi ha presentat aquest mateix dimarts l'informe davant el Consell de Seguretat de l'ONU a Nova York, on ha defensat la proposta de crear una zona d'exclusió al voltant de la central.

Impactes dins la central

Mentre l'equip internacional inspeccionava la planta es van haver de posar a cobert pels bombardejos propers. Els inspectors han constatat impactes d'artilleria molt a prop dels reactors, incloent-hi el tanc d'oli de lubricació d’una turbina, els terrats de diversos edificis, al bloc on es guarda el combustible nuclear nou i els residus radioactius, l'edifici de formació i el bloc on s'ubica la central d'alarmes del sistema de protecció física, a més del contenidor on hi ha el sistema de mesura de la radiació, al costat del dipòsit de combustible gastat. "Aquesta és la part més preocupant de l'informe, no ens imaginàvem tanta afectació dins la central. El que queda clar és que la integritat física de la planta ha estat amenaçada, encara que no sembla que els danys hagin pogut provocar cap accident nuclear, ha pogut estar a prop –explica a l'ARA Lluís Batet, expert en seguretat nuclear de la UPC–. El més important ara és que els experts de l'OIEA continuaran a la planta i així tindrem informació directa i sense biaixos, perquè fins ara el que sabíem estava condicionat a la propaganda de guerra. A més aquests experts podran actuar o fer recomanacions en cas d'emergència".

Havent constatat aquests danys l'agència reclama "la necessitat urgent de mesures provisionals de protecció per prevenir un accident nuclear derivat de danys físics provocats per mitjans militars: això es pot aconseguir amb l'establiment immediat d'una zona de protecció i seguretat nuclear". És a dir, un perímetre de seguretat al voltant de la planta.

Presència militar russa

L'informe constata també la presència de soldats i material militar rus dins la planta, incloent-hi diversos vehicles militars situats a prop dels reactors 1 i 2, concretament a l'edifici de les turbines, i també en el passadís que connecta les dues unitats. També s'ha constatat la presència d'un expert del grup Rosenergoatom, l'empresa estatal russa que gestiona les centrals nuclears i que, segons va explicar el personal ucraïnès dins la planta, ofereix assessorament en seguretat, seguretat física i operacions.

Personal sota pressió

Un altre motiu de preocupació és la situació en què es troba el personal ucraïnès que treballa a la planta, no només sota una forta intimidació i manca d'efectius, sinó també amb restriccions d'accés a les instal·lacions. "Aquestes restriccions poden limitar l'accés del personal a algunes zones de la central en cas d'emergència, cosa que podria amenaçar l'efectivitat de les operacions normals i també d'una resposta en cas d'emergència", diu l'informe. A més, un 40% dels llocs de l'àmbit de la protecció física no tenen prou personal, cosa que suposa una sobrecàrrega de feina.

Aquest mateix dilluns els bombardejos al voltant de la central van causar un altre tall en el subministrament elèctric de la planta i es van tornar a disparar les alarmes d'un desastre nuclear. Dilluns es va haver d'apagar l'últim dels sis reactors que continuava funcionant després que la línia elèctrica que abasteix els sistemes d'emergència s'aturés deliberadament durant les tasques d'extinció d'un incendi provocat pels combats propers a les instal·lacions.

Atac a un bloc de pisos a Khàrkiv

Els bombers apaguen un incendi després que un pis fos afectat per un atac de míssils a Khàrkiv

Un atac rus ha destruït un bloc d'habitatges a Khàrkiv, la segona ciutat d'Ucraïna, a pocs quilòmetres de la frontera amb Rússia. Hi ha hagut tres morts civils a la regió en les últimes hores. Rússia també ha atacat un dipòsit de petroli a la ciutat minera de Krivi Rih, al centre del país, i s'espera el balanç de víctimes. Mentrestant, a milers de quilòmetres d'Ucraïna el president rus Vladímir Putin ha visitat les maniobres militars a l'Extrem Orient. Justament aquest dimarts el Pentàgon ha assegurat que té informacions que Rússia ha sol·licitat municions a Corea del Nord per fer front als problemes logístics que afronta a Ucraïna.

El president rus, Vladímir Putin, observa els exercicis del lloc de comandament estratègic de Vostok 2022, que impliquen les tropes del districte militar oriental, al camp d'entrenament Sergueevski, a la regió de Primorski Krai, Rússia, 6 de setembre de 2022 .
stats