Eleccions a Geòrgia

"Europa contra Rússia": Geòrgia decideix el seu futur en unes eleccions clau

L'oposició s'ha unit per primer cop per intentar batre el partit de govern, a qui acusen d'autoritari i pro-rus

Manifestació en suport de l'oposició pro-occidental a Tbilissi, Geòrgia, una setmana abans de les eleccions parlamentàries.
4 min

BarcelonaEls carrers de Tbilisi van tornar-se a omplir dissabte passat amb milers de persones que defensaven que el futur de Geòrgia ha de ser a la Unió Europea, davant de l'amenaça de caure de nou a l'òrbita de Moscou. Faltava una setmana per a les eleccions parlamentàries, que seran, a la pràctica, un referèndum en què aquesta petita nació exsoviètica haurà de triar si manté els esforços per integrar-se a la Unió Europea o si, per contra, pivota cap a Rússia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Geòrgia, amb 3,7 milions d'habitants, té una posició geoestratègica clau entre Àsia i Europa. El 2008, arran de la guerra amb Rússia per les regions prorusses d'Ossètia del Sud i Abkhàzia, aquesta exrepública soviètica del Caucas havia trencat relacions amb Moscou. Però Somni Georgià, el partit que governa des de fa 12 anys, està adoptant cada cop més polítiques que tant l'oposició com analistes independents consideren pròximes a Rússia i que restringeixen progressivament els drets civils i la dissidència.

Malgrat que, sobre el paper, Geòrgia té una política exterior europeista –fins i tot consta a la Constitució– i més del 80% de la població està a favor d'entrar a la UE, l'actual govern ha emprès un camí que l'acosta cada cop més a Moscou i l'allunya de Brussel·les. Aquesta tendència es va evidenciar amb l'aprovació, la primavera passada, de la "llei de transparència de la influència estrangera", promoguda pel govern malgrat les multitudinàries protestes de l'oposició i les crítiques de la UE, que la comparen amb la legislació que Rússia utilitza per controlar les veus crítiques. Aquesta llei ha provocat que Brussel·les hagi congelat les negociacions per avançar en el procés d'adhesió de Geòrgia al club europeu.

El Parlament –on Somni Georgià té més de la meitat dels representants– també va aprovar el mes passat una llei "sobre valors familiars i protecció de menors", coneguda com a llei "anti propaganda gai" o "anti LGBTI", també en la línia de les restriccions de drets d'aquest col·lectiu a Rússia.

"El tema que ha dominat la campanya és Europa contra Rússia. És un referèndum sobre Europa, cosa que significa que és un referèndum sobre la democràcia", afirma a l'ARA Ghia Nodia, politòleg a la Universitat Estatal d'Ilia, a Tbilisi, i ministre d'Educació i Ciència el 2008, amb el govern de Mikheil Saakashvili, ara líder opositor a l'ombra des de la presó.

"El govern està intentant controlar tots els aspectes de la vida pública, i no accepta cap debat o crítica constructiva", diu Renata Skardziute-Kereselidze, subdirectora del think tank Georgian Institute of Politics (GIP). Afegeix que els últims mesos la pressió contra "les veus independents" del país s'està intensificant, amb detencions i fins i tot agressions físiques, un aspecte al qual també fa referència Nodia i membres de l'oposició.

L'oposició unida

Els diferents partits opositors s'han unit en quatre coalicions per augmentar les seves opcions, ja que per entrar al Parlament cal almenys un 5% dels vots. Per primera vegada, tots han acordat que cooperaran per governar si aconsegueixen una majoria parlamentària. "Tots els partits opositors prometen relacions més estretes amb la UE i amb altres socis occidentals, enfortir la democràcia i donar suport a Ucraïna, mentre que Somni Georgià fa èmfasi en el missatge de la pau [una manera de dir que s'oposen a ajudar Kíiv] i a defensar els valors tradicionals i la sobirania nacional", resumeix Skardziute-Kereselidze.

"No a la guerra, tria la pau" és el lema del partit oficialista, un missatge que recorda al que repeteix el primer ministre hongarès, Viktor Orbán. Totes les enquestes apunten a una victòria de Somni Georgià, però els dos analistes coincideixen a afirmar que no hi ha cap sondeig fiable, i creuen que hi ha marge perquè l'oposició tingui opcions de governar.

En aquesta deriva d'acostament a Moscou hi juga un paper clau l'oligarca Bidzina Ivaníshvili, l'home més ric del país, fundador de Somni Georgià. Tot i que els últims anys s'havia mantingut a l'ombra, els últims mesos no ha amagat que és qui lidera el partit. En els mítings de campanya ha presentat les eleccions d'aquest dissabte com una lluita existencial per evitar que Occident (que engloba amb el concepte de Partit de la Guerra Global) empenyi Geòrgia a un conflicte amb Rússia, traçant un paral·lelisme amb Ucraïna. Fins i tot ha alertat que els països occidentals volen utilitzar els georgians com a "carn de canó".

Aquesta setmana, Ivaníshvili ha redoblat la pressió contra les veus crítiques i fins i tot ha defensat que es prohibeixin els partits opositors. La presidenta Salomé Zourabichvili, que s'ha convertit en una de les veus més directes contra el govern, va dir dijous que creu que podria ser destituïda i empresonada si Somni Georgià torna a governar.

Ingerències russes

A la pregunta de si es poden esperar unes eleccions netes, l'analista del GIP admet que "serà un repte, perquè ja hi ha informacions sobre intimidacions i suborns". Confia, però, que la gran presència d'observadors internacionals i organitzacions locals "farà que sigui difícil simplement inventar-se els números i robar els resultats".

Geòrgia vota amb el precedent de les eleccions de Moldàvia de la setmana passada, en què tant Brussel·les com Chisinau han denunciat la ingerència russa per interferir en el resultat. "És clar que Rússia té interès en aquestes eleccions, però de moment no hi ha evidències òbvies que Moscou tingui una involucració directa a Geòrgia", afirma Nodia.

Amb tot, aquesta setmana Bloomberg publicava que durant anys espies russos han estat infiltrats en el govern i grans companyies georgianes en una gran campanya d'espionatge i pirateig. Segons el mitjà nord-americà, que ha tingut accés a documents i informes tècnics, els agents russos han pogut penetrar en llocs tan importants com els ministeris d'Exteriors i de Finances, el banc central i empreses clau d'energia i telecomunicacions.

El Kremlin ha negat ingerències a les eleccions georgianes i ha acusat Washington de la intrusió. "Els Estats Units intenten influir en les eleccions parlamentàries a Geòrgia, però estic segur que els georgians prendran la decisió correcta", va dir a principis de mes el cap del Servei d'Espionatge Exterior, Serguei Narixkin.

stats