Europa duplica les importacions d'armes (i els EUA se'n beneficien)

França incrementa un 47% l'exportació de material militar en cinc anys i ja supera Rússia

Soldats ucraïnesos manipulen un tanc en algun punt del front de Zaporíjia.
11/03/2024
3 min

Brussel·lesEuropa s'està rearmant a passos de gegant davant l'imperialisme del règim de Vladímir Putin i amb l'objectiu de reduir la dependència militar respecte als Estats Units, sobretot si Donald Trump torna a la Casa Blanca. Segons un informe publicat aquest dilluns per l'Institut internacional d'Estocolm per a la investigació de la Pau (SIPRI), només entre el 2019 i el 2023 el Vell Continent gairebé va doblar les importacions de grans armes (+94%).

Variació de l'importació d'armes
2019-2023

Tot i la voluntat dels aliats europeus d'augmentar l'autonomia militar, més de la meitat de les armes que importen són produïdes als Estats Units, que és el màxim beneficiat de la remilitarització d'Europa. La potència estatunidenca ha subministrat al voltant del 55% del material de defensa al Vell Continent i ha incrementat durant els últims cinc anys un 17% les exportacions d'armes comparat amb el lustre anterior. "Els Estats Units estan exportant més armes i a més països que mai. És un aspecte important de la seva política exterior", constata el director del Programa de Transferències d'Armes de SIPRI, Mathew George.

Tanmateix, la intenció general d'Europa és ser més independent respecte als Estats Units i potenciar la seva capacitat de producció d'armes. I això implica reduir el volum d'importacions estatunidenques. De fet, la setmana passada la Comissió Europea va presentar el seu pla estratègic per incentivar el creixement de les fàbriques armamentistes i, des de l'inici de la invasió russa a Ucraïna, aposta per "una economia de guerra", en paraules del comissari de Mercat Interior, el francès Thierry Breton.

En aquest sentit, l'estat membre de la Unió Europea que exporta més armes és França, que també és el soci europeu que més pressiona perquè els Vint-i-set no importin armes de fora del bloc, sobretot dels EUA. Aquesta visió, per exemple, xoca amb la d'Alemanya o la del conjunt de l'Europa de l'Est, que prioritzen incrementar de pressa la capacitat militar que no pas potenciar la indústria militar interior.

França, el segon gran exportador d'armes del món

Sigui com sigui, França ha refermat la posició de potència militar i de producció d'armes. Segons l'estudi, ha augmentat durant els últims cinc anys un 47% l'exportació d'armes comparat amb el lustre anterior, fins a assolir l'11% del mercat mundial. D'aquesta manera, ha superat Rússia, que va reduir fins a la meitat les exportacions i també se situa en l'11%, però lleugerament per sota de França. Molt per davant, esclar, s'hi manté els Estats Units, que va augmentar les exportacions d'armes un 17% entre el 2019 i el 2023.

Principals exportadors d'armes
2019-2023

Rússia ha vist com, a partir de l'inici de la invasió a Ucraïna, se li han reduït el nombre de països compradors d'armes. Mentre que el 2019 la xifra era de 31 estats, l'any passat només en van vendre a 12, sobretot asiàtics. De fet, les exportacions russes van caure fins a un 53% entre el 2019 i el 2023 respecte al període de cinc anys anterior.

La línia descendent d'exportacions d'armes de Rússia s'alinea amb el global internacional de compravenda d'armes. Tot i el rearmament d'Europa i el seu gran increment d'importacions, a escala mundial les transferències de material militar han disminuït un 3,3% durant l'últim lustre. Pel que fa a Espanya, les exportacions d'armes també han caigut un 3,3%, tot i que preveu ampliar de forma substancial el seu pressupost en defensa.

Rearmament alemany

Un dels socis europeus que s'està remilitaritzant més de pressa és Alemanya, si bé des de la Segona Guerra Mundial havia tingut un paper molt pacifista. El país, que fa poc va anunciar que almenys ja es gasta el 2% del producte interior brut (PIB) en defensa, ha reduït les exportacions un 14% i, en canvi, ha incrementat un 188% les importacions d'armes en cinc anys.

Tot i això, continua sent el país europeu que més armament ha enviat a Ucraïna, que és el màxim importador europeu d'armes d'Europa: li ha subministrat el 14% del total de material defensiu que ha rebut durant l'últim lustre. Només el supera els Estats Units, que n'ha enviat el 39% del global dels aliats, i just per darrere d'Alemanya hi ha Polònia, que s'ha situat en el 13%. En total, almenys 30 països han lliurat suport militar a Kíiv des de l'inici de la invasió russa.

D'altra banda, els Estats Units i Alemanya, que és un dels països més pròxims a Israel d'Europa, també són els principals proveïdors d'armes al govern de Benjamin Netanyahu. Els EUA han subministrat el 69% de l'armament que ha importat Israel i Alemanya el 30%. En aquest sentit, davant les ofensives contra Palestina i que l'executiu israelià hagi desoït contínuament els advertiments de la comunitat internacional, el cap de la diplomàcia de la Unió Europea, Josep Borrell, els ha instat a deixar de subministrar-li armes.

stats