Groenlàndia

Els EUA redoblen la pressió sobre Groenlàndia amb un viatge del vicepresident

Trump torna a dir que els EUA arribaran "tan lluny com calgui" per aconseguir controlar l'illa àrtica i Dinamarca ho titlla d'"amenaça oculta"

Protesta contra la intenció dels Estats Units de controlar Groenlàndia, el 15 de març a Nuuk.
4 min
3
Regala aquest article

BarcelonaLa fixació dels Estats Units amb Groenlàndia manté en màxima alerta tant Nuuk com Copenhaguen. Aquesta setmana ha aparegut un nou motiu per a la inquietud: un viatge del vicepresident estatunidenc, J.D. Vance, a l'illa àrtica, que s'interpreta com un pas més en la pressió que està exercint Donald Trump, que insisteix en la necessitat de prendre el control d'aquest territori autònom de Dinamarca.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El pla inicial era que el viatge el fes la dona del vicepresident, Usha Vance, per assistir a una cursa de gossos de trineu i visitar llocs històrics i culturals de l'illa. Des de Washington, es va vendre com una visita de caràcter privat, tot i que a Groenlàndia i a Dinamarca no es va interpretar així, tenint en compte el context. A més, la Casa Blanca va confirmar que també hi anirien l'assessor de Seguretat Nacional, Michael Waltz, i el secretari d'Energia, Chris Wright, cosa que encara posava més en dubte el caràcter privat i cultural de la visita. Groenlàndia, ubicada en una zona cada cop més estratègica per a la geopolítica mundial, és rica en minerals crítics com les terres rares, i Donald Trump ja va mostrar interès durant el seu primer mandat, però ara ha redoblat la pressió.

Després del malestar expressat pels groenlandesos i els danesos pel viatge d'Usha Vance, Washington va fer un canvi de plans. El vicepresident va anunciar que ell també hi aniria: "Hi ha tant d'entusiasme amb la visita d'Usha a Groenlàndia aquest divendres que he decidit que no vull que ella es diverteixi tota sola, així que m'hi uniré", va dir el número dos de Trump en un vídeo compartit a la xarxa X. Aquesta decisió, que a priori pot semblar una demostració de força, s'ha interpretat des de Copenhaguen i des de Nuuk, de fet, com un pas enrere. El motiu és que Usha Vance ha cancel·lat els plans inicials, que es veien com un intent de pressionar la població de l'illa, i la visita es limitarà a la base militar de Pituffik –abans coneguda com a Thule–, propietat dels Estats Units. I, finalment, no hi aniran ni Waltz –envoltat de la polèmica per la filtració d'informació confidencial en un xat de Signal– ni Wright.

RÚSSIA

Pituffik/Thule

CANADÀ

Nuuk

ESTATS

UNITS

GROENLÀNDIA

"Visitaré alguns dels nostres guardians de la Força Espacial a la costa nord-oest de Groenlàndia i també comprovaré què passa amb la seguretat de Groenlàndia", deia Vance al vídeo, en què repetia el missatge de Trump dels últims mesos: Groenlàndia "és important per protegir la seguretat del món sencer" i "els Estats Units i Dinamarca han ignorat Groenlàndia durant massa temps".

Trump va afirmar que la visita parteix d'una invitació de Groenlàndia. "Ens hi han convidat, i els agrada molt la idea perquè durant molt temps han estat ignorats", va dir Trump dilluns als periodistes. Tot i això, el govern groenlandès va deixar clar en un comunicat que no ha enviat cap invitació per a cap visita ni oficial ni privada. El president autonòmic en funcions de Groenlàndia, Múte B. Egede, va titllar d'"agressiva" la visita d'Usha Vance, justament enmig de les negociacions per formar govern.

"Amenaça oculta"

Des de Copenhaguen, l'anunci de la visita d'Usha Vance, Waltz i Wright també es va veure com una provocació. La primera ministra danesa, Mette Frederiksen, ho va qualificar d'una "pressió inacceptable" dels Estats Units. Aquest dimecres Trump va reiterar el missatge de sempre: "Necessitem Groenlàndia per a la seguretat nacional i la seguretat internacional. Així doncs, arribarem tan lluny com hàgim d'arribar".

Aquest dijous el ministre de Defensa de Dinamarca, Troels Lund Poulsen, ha afirmat que aquestes declaracions són "violentes" i suposen una "amenaça oculta". "Crec que està anant massa lluny, tant en termes d'interferència a Groenlàndia com de falta de respecte cap a la població groenlandesa", ha dit a la cadena pública TV2.

Paral·lelament, Frederiksen ha penjat una publicació a Facebook en què ha aplaudit la resposta dels groenlandesos a la "pressió" de Trump: "L'atenció és aclaparadora i la pressió és gran, però és en moments com aquests quan demostreu de què esteu fets". I afegeix: "No us heu deixat acovardir. Heu defensat qui sou i heu demostrat el que representeu. Això mereix el meu més profund respecte".

Risc de protestes

"Crec que és molt positiu que els nord-americans hagin cancel·lat la seva visita a la societat groenlandesa. En canvi, visitaran la seva pròpia base, Pituffik, i amb això no hi tenim res en contra", va dir aquest dijous el ministre d'Exteriors danès, Lars Løkke Rasmussen, que va considerar que el canvi de plans de la Casa Blanca suposa una "clara desescalada".

Segons les enquestes, pràcticament tots els groenlandesos s'oposen a formar part dels Estats Units, i recentment s'han convocat manifestacions en contra de les intencions de Trump, amb pancartes amb lemes com Yankees go home i Make America go away.

L'analista polític del diari Jyllands-Posten Niels Th. Dahl considera que la Casa Blanca ha decidit canviar de plans perquè hi havia el risc que s'evidenciés el rebuig dels groenlandesos. "Aquesta cursa de trineus de gossos podria haver acabat en un gran desastre. Podrien haver-hi hagut manifestacions i accions de protesta. Els polítics groenlandesos han dit des del primer moment que no volien aquesta visita", diu.

"La gran diferència és que no entren en contacte en absolut amb la societat groenlandesa. Aterren al desolat nord-oest de Groenlàndia. No tindrem escenes com quan el fill de Donald Trump va aterrar a Nuuk al gener i va anar repartint gorres vermelles", explica l'analista. Amb tot, considera aquest episodi com "un descans per hidratar-se en una marató" perquè els plans agressius de Trump per aconseguir el control de l'illa continuen ben vius.

Putin diu que els plans dels EUA amb Groenlàndia són "seriosos" i venen de lluny

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha assegurat que els plans d'annexió de Groenlàndia per part dels Estats Units són "seriosos" i ha recordat que venen de lluny. "Els Estats Units tenien plans similars ja a la dècada del 1860. Ja llavors, l'administració estatunidenca estava considerant la possibilitat d'annexionar Groenlàndia i Islàndia, però la idea no va tenir el suport del Congrés", ha afirmat en una intervenció a la sessió plenària d'un fòrum sobre l'Àrtic. Per tant, ha argumentat, les declaracions actuals "no tenen res a veure" amb "l'extravagància" de Trump.

"És obvi que el rol i la importància de l'Àrtic per a Rússia i per al món sencer estan creixent. Però, per desgràcia, la competició geopolítica, la lluita per les posicions en aquesta regió, també s'està intensificant", ha dit Putin. En aquest context, ha anunciat que Rússia reforçarà les seves capacitats militars en aquesta zona, amb més soldats i més vaixells trencaglaç.

stats