Eslovènia canvia el populisme de Jansa per l'ecologisme de Golob

El nou govern apostarà per lluitar contra la crisi climàtica, l'increment del preu de l'energia i la pandèmia

Robert Golob poc després de conèixer la seva victòria.
ARA
25/04/2022
2 min

BarcelonaCanvi de rumb important, també per a la Unió Europea, a Eslovènia. Les eleccions legislatives que diumenge es van celebrar en aquest país, independent des del 1991, van suposar la victòria de l'ecologista liberal Robert Golob, que va derrotar el fins ara primer ministre, el populista de dretes Janez Jansa. Golob, un expert en energia de 55 anys i líder del nou partit Moviment Llibertat (GS), ha promès formar com més aviat millor una nova coalició de govern, amb dos partits del centreesquerra, i amb un objectiu més que marcat: lluitar contra la pandèmia, contra la incessant pujada de preus de l'energia i també prioritzar les polítiques davant la crisi climàtica. "Actuarem ràpidament i decididament. La situació a Eslovènia al món és massa exigent per permetre'ns dos o tres mesos per començar a actuar", deia el mandatari minuts després de conèixer el seu triomf electoral. Golob va guanyar amb un 35% dels vots, que suposen 41 escons al Parlament de 90 diputats. Juntament amb els seus socis del centreesquerra, el nou govern controlarà 53 de les 90 butaques parlamentàries. Jansa, seguidor de Donald Trump i, per exemple, estret aliat del primer ministre hongarès, Viktor Orbán, va obtenir un suport del 24%, que serà traduït en 27 escons.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Golob, que fins fa uns mesos era un autèntic desconegut per a la majoria d'eslovens, va justificar el seu salt a la primera línia política argumentant que el seu país i el planeta sencer es troben en una doble cruïlla: entre democràcia i autoritarisme, i entre un devastador deteriorament ecològic o un gir cap a un desenvolupament sostenible. A més, promet restablir a Eslovènia el respecte de l'estat del dret i els altres valors d'Europa Occidental que, afirma, han estat derogats arran dels dos anys de Jansa al poder. "[El nou govern] ja no serà qüestió d'una sola persona i d'un grapat de tuits", explicava ahir el que serà el nou primer ministre, una clara referència a Jansa, que des del 2020 anunciava les seves decisions a través de les xarxes socials i sense consultar primer el Parlament.

"La gent vol canvi"

El seu programa promet una transició verda, una economia sostenible i circular, fonts d'energia renovables i la digitalització, així com una educació verda i la modernització tecnològica. El canvi, doncs, serà significatiu, i des de Brussel·les s'entén com una bona notícia, ja que defensa unes polítiques obertament a favor de la Unió Europea. “La gent vol canvi”, va proclamar Golob, que també té un passat com a directiu empresarial expert en energia. “Avui ballem, però demà comença un dia nou. Demà començarem a treballar de valent”, va afegir.

Després de doctorar-se en enginyeria elèctrica a Ljubljana, va obtenir una beca Fulbright per estudiar a l'Institut de Tecnologia d'Atlanta (EUA) i des del 1997 és docent a la Facultat d'Electrotècnica de Ljubljana, on continua fent classes.

stats