Internacional Europa 24/01/2023

Escàndol de corrupció a Ucraïna amb els diners del menjar per als soldats

Zelenski remodela l'executiu i fa fora tres alts càrrecs acusats d'escàndols, entre els quals el viceministre de Defensa

3 min
El president ucraïnès Volodímir Zelenski aquest migida a Kíiv

BarcelonaEl president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha volgut enviar un missatge tant a l'opinió pública com als seus aliats internacionals que el seu govern actua contra la corrupció endèmica al país. I que els diners que han de servir per combatre la invasió russa no es poden quedar a les butxaques d'alts funcionaris. Aquest dimarts ha anunciat una reforma del govern i les altes institucions, la més significativa des de l'inici de l'ofensiva de Moscou. Ha destituït el director adjunt de l'oficina presidencial, Kirilo Timoixenko; el viceministre de Defensa, Viatxeslav Xapovalov, i el fiscal general adjunt, Oleksii Simonenko.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Timoixenko havia estat acusat de fer servir com a vehicle particular un totterreny que General Motors havia donat per a missions humanitàries i Simonenko havia estat també al centre de la polèmica per haver-se'n anat de vacances a Espanya, quan tots els homes ucraïnesos en edat militar tenen prohibit sortir del país si no és per raons professionals. El respectat portal ucraïnès Ukrainska Pravda va destapar que havia sortit del país en un vehicle i amb un guardaespatlles d'un home de negocis de la ciutat de Lviv. Zelenski ha prohibit avui sortir del país a tots els alts càrrecs si no és que tenen una missió oficial.

El cas més sagnant és el del viceministre de Defensa, que ha plegat després que el mateix mitjà revelés, divendres, que es van comprar partides de menjar fresc destinat als soldats a preus inflats. Tota una bomba a la línia de flotació del govern davant d'una població que està sacrificant els seus joves en una guerra desigual i que pateix un hivern gèlid sense llum per culpa dels bombardejos russos. També un executiu que està rebent milers de milions de dòlars en ajuda militar i humanitària dels seus aliats per frenar l'embat de Moscou.

Olena Haluska, membre del Centre Anticorrupció d'Ucraïna, explica per telèfon a l'ARA que "quan es va publicar la investigació periodística sobre els preus inflats del menjar per als soldats, el Parlament hi va reaccionar exigint explicacions, i després es va saber que la Fiscalia Anticorrupció ja ho estava investigant: en temps de guerra no hi ha la mateixa transparència a causa de la llei marcial, però aquest cas demostra que tant la societat civil com el periodisme i les institucions continuen treballant en la lluita contra la corrupció". I afegeix: "El que importa ara és què passarà: les dimissions han començat i les investigacions continuen".

El ministre de Defensa, Oleksi Reznikov, ha reaccionat als fets amb un comunicat en què considera totes les acusacions "sense fonament", però diu que la dimissió de Xapovalov respon "a les tradicions de les democràcies europees, una prova que la defensa està al davant de qualsevol butaca".

Zelenski també ha anunciat la destitució de cinc governadors. Es tracta de la remodelació més important del govern, que s'ha mantingut estable des de l'inici de la invasió a gran escala. Fa unes setmanes el ministre de l'Interior, Denis Monastirski, va morir en un accident d'helicòpter amb la resta de la cúpula del ministeri.

Un problema endèmic

La corrupció és un problema endèmic a Ucraïna i va ser un dels desencadenants de la revolta de Maidan del 2014, moment en què es va constituir el centre que dirigeix Haluska i es van posar les bases dels mecanismes institucionals per evitar-la, que encara estan lluny de ser plenament funcionals. També va ser una de les banderes que van portar Zelenski a guanyar les eleccions del 2019. El politòleg Petro Burkovslij explica en una conversa telefònica des de Kíiv que "la guerra ha forçat l'administració Zelenski a lluitar contra la corrupció i els oligarques de manera més activa: a Odessa va desarticular diverses trames, també va acomiadar el fiscal general i va designar un fiscal especial anticorrupció, a més de cessar jutges corruptes... però encara hi ha casos com aquest del ministeri de Defensa, que afecten la imatge d'Ucraïna a l'exterior". "Malgrat la indignació inicial a l'opinió pública per l'escàndol al ministeri de Defensa –diu l'analista–, la resposta del president ha sigut ràpida, i crec que això farà que mantingui la confiança. Però alhora cal abordar les causes d'aquestes pràctiques: la gent d'Ucraïna espera mesures que evitin el mal ús dels diners públics".

Zelenski ha de ser creïble per a la seva gent i també per als aliats, a qui reclama ajuda militar urgent per frenar una possible contraofensiva russa aquesta primavera. També la candidatura d'Ucraïna a formar part de la UE té pendent el dossier de la corrupció, igual que el de la independència de la justícia i l'estat de dret.

stats