Regne Unit

Disturbis al Regne Unit en les protestes ultres per l'atac de Southport

La desinformació sobre l'autor de l'apunyalament de tres nenes ha empès els grups d'extrema dreta al carrer

ARA
2 min
Els manifestants s'encaren amb la policia a Manhester, aquest dissabte

BarcelonaEl Regne Unit ha viscut aquest dissabte una jornada inusualment violenta, amb protestes de l'extrema dreta en més de 25 ciutats que han rebut més d'una vintena de contramanifestacions en més d'una vintena de localitats. L'onada de desinformació que es va estendre a internet sobre l'autor de l'atac múltiple amb ganivet de dilluns passat a Southport, a prop de Liverpool, on van morir tres nenes d'entre sis i nou anys, ha empès els cercles ultres britànics al carrer amb discursos d'odi contra la migració. Els primers rumors escampats apuntaven que l'autor de l'atac era un demandant d'asil sirià, tot i que després la policia ha revelat que l'únic sospitós dels apunyalaments és un jove de 17 anys, nascut a Cardiff i d'origen ruandès.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els disturbis van començar dimecres, quan alguns ultres van enfrontar-se a la policia davant la mesquita de Southport, però alguns dels aldarulls més importants van donar-se divendres a la nit a la ciutat de Sunderland, on vuit persones van ser detingudes i tres agents de la policia van resultar ferits. Les protestes en aquesta ciutat, on estaven concentrats diversos centenars de manifestants, van deixar un edifici i un cotxe completament calcinats. Durant el dia de dissabte, les manifestacions s'han escampat arreu del Regne Unit, i en ciutats com Liverpool, Nottingham o Stoke-on-Trent, s'han viscut moments de tensió quan els protestants han llançat maons, ampolles i cadires contra agents de l'ordre. Tots els agents antidisturbis d'Anglaterra i Gal·les estaven en alerta per aquest cap de setmana, que ja es prevenia convuls.

Les detencions i els ferits s'han succeït durant el dia en diversos indrets. A Liverpool, sis persones han estat detingudes i dos agents han resultat ferits. A Stoke-on-Trent quatre persones han estat detingudes, les mateixes que a Hull, on tres agents de policia han resultat ferits després que els manifestants intentessin atacar un hotel on hi havia sol·licitants d'asil.

També s'han multiplicat aquest dissabte les contramanifestacions i les mostres de rebuig a les concentracions d'extrema dreta. L'organització Stand Up to Racism ha organitzat contramanifestacions en unes 10 ciutats. En algun cas, com el de Nottingham, on tres manifestants ultres han estat detinguts, les tensions entre manifestants ultres i contramanifestants han necessitat la intervenció de la policia.

Primera crisi de Starmer

La ministra britànica de l'Interior, Yvette Cooper, ha advertit els manifestants que “pagaran” per la violència als carrers i que la policia té el suport del govern per prendre les mesures que siguin necessàries. "El vandalisme no té lloc als nostres carrers" i "no podem tolerar aquesta mena de violència o desordre criminal als nostres carrers", ha afirmat Cooper en una declaració televisada.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el premier britànic, el laborista Keir Starmer, que afronta la seva primera crisi al capdavant del govern britànic. "La policia té el suport total" per prendre accions contra els “extremistes” que volen "sembrar odi", ha assegurat. Starmer s'ha reunit aquest dissabte amb diversos ministres per parlar dels aldarulls, però encara no ha aclarit si convocarà el Parlament, ara mateix de vacances, per tractar l'assumpte.

stats