Estocolm ratifica el seu suport al moviment kurd, encara que Turquia veti l'entrada de Suècia a l'OTAN

El vot d'una diputada independent kurda ha frenat una moció de censura contra el ministre de l'Interior

La primera ministra sueca, Magdalena Andersson, amb el general nord-americà Mark Milley, aquest diumenge a Estocolm.
3 min

BarcelonaEl govern suec ha superat aquest migdia una moció de confiança presentada per la ultradreta contra el seu ministre de l'Interior i Justícia, Morgan Johansson. Aquest fet, que en un altre moment seria un tema intern, amenaça ara amb traspassar les fonteres, ja que pot tenir un impacte directe en el procés d'ingrés de Suècia a l'OTAN. I és que en la votació (174 vots a favor i en calien només 175 perquè fos aprovada) ha estat clau el vot de la diputada independent Amineh Kakabaveh, d'origen kurdoiranià, que ha condicionat la seva abstenció al fet que el govern de la primera ministra, Magdalena Andersson, mantingui els acords de suport a les organitzacions kurdes. Justament el que el règim turc de Recep Tayyip Erdogan exigeix que s'acabi per acceptar la integració del país a l'Aliança Atlàntica, una decisió que requereix la unanimitat dels seus membres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha insistit que bloquejarà l'entrada de Suècia i Finlàndia a l'OTAN pel seu suport a organitzacions kurdes que Turquia considera "terroristes", com el Partit de la Unió Democràtica (PYD) –branca del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) a Síria–, i ha posat com a condició a Suècia que deixi de donar suport al PYD, que aixequi l'embargament d'armes a Ankara vigent des del 2019 i que extradeixi una trentena de persones vinculades amb el moviment kurd. En les seves crítiques a Suècia, Turquia ha assenyalat directament Kakabaveh. "El PKK té lligams amb membres del Riksdag [...]. Pressionen el govern suec perquè adopti una actitud negativa amb Turquia", va dir l'ambaixador turc a Suècia, Hakki Emre Yunt, que va afegir: "Només puc mencionar Amineh Kakabaveh, perquè ella va tancar un acord amb el Partit Socialdemòcrata per donar-li suport".

L'ambaixador es referia així al pacte entre la diputada kurda i els socialdemòcrates el novembre de l'any passat per investir Magdalena Andersson com a primera ministra. En aquell moment també va ser Kakabaveh qui va tenir la clau del desempat. A canvi, va posar com a condició que el govern augmentés la cooperació amb el PYD i mantingués l'embargament d'armes a Ankara. Ara demana que això es mantingui i que Suècia no inclogui a la seva llista de grups terroristes cap altra organització kurda. És a dir, exactament el contrari del que exigeix Erdogan per donar llum verda a l'ingrés de Suècia a l'OTAN. Justament abans de la votació, el secretari general dels socialdemòcrates Tobias Buidin ha ratificat: "Sempre ens atenim als acords, en això s'hi pot comptar i no hi ha res de nou: l'acord de novembre està vigent".

La setmana passada Kakabaveh va argumentar a la cadena SVT que no donaria suport al govern sense garanties: "Per a mi, és una qüestió de principis. Quan els seus membres [de grups kurds] vinguin a Suècia, seran qualificats de terroristes perquè Turquia vol. Crec que és indigne". "Si el govern es doblega davant d'Erdogan i no es manté ferm en els seus propis acords i a favor dels drets i llibertats fonamentals, votaré en contra d'ells", va insistir aquest diumenge al diari Dagens Nyheter.

Precampanya electoral

El que evidencia aquesta qüestió de confiança és que la precampanya electoral està en marxa i que els partits de l'oposició busquen la manera de marcar perfil, després de mesos en què el debat polític s'ha centrat bàsicament en la qüestió de l'OTAN. Els arguments dels Demòcrates de Suècia a l'hora de presentar-la van ser més aviat vagues: afirmaven que el ministre d'Interior no ha sigut capaç de "frenar els delictes greus", com els tirotejos i les bandes organitzades. "Hem tingut els aldarulls de Setmana Santa, on va quedar clar que la policia no està a l'altura de la tasca de mantenir l'ordre públic", va justificar el líder del partit al Parlament, Henrik Vinge. "Hem arribat al punt en què la mesura més important que podem adoptar en matèria de política de llei i ordre és enviar Morgan Johansson a una jubilació anticipada", va afegir. Els altres tres partits del bloc de dreta i centredreta no van haver de reflexionar gens ni mica abans de garantir el seu suport a la moció.

stats