Escòcia

El primer ministre d'Escòcia Humza Yousaf, anuncia la seva dimissió

El Parlament escocès té 28 dies per escollir un nou cap de govern o es convocaran eleccions

Humza Yousaf, primer ministre d'Escòcia, aquest migdia, a Edimburg, mentre anunciava la seva dimissió.
29/04/2024
3 min

LondresDrama polític a Escòcia, on sí que ha rodat un cap. El primer ministre del Partit Nacional Escocès (SNP), Humza Yousaf, ha presentat la seva dimissió aquest migdia de dilluns, només tretze mesos després d'haver arribat al poder d'Edimburg en substitució de la també dimissionària Nicola Sturgeon. La crisi, un veritable desastre per a l'independentisme, va esclatar dijous passat, després que Yousaf trenqués l'acord de govern que mantenia des del 2021 amb el Partit Verd i s'enfrontés a una doble moció de censura: la primera, presentada pels conservadors contra la seva figura, i la segona, pels laboristes contra tot el govern. Un moviment amb què volia recuperar la iniciativa política li ha esclatat a les mans. Yousaf continuarà al davant del govern en funcions fins que no hi hagi relleu. Yousaf ha admès l'error del judici polític comès, sense calcular el dany causat als socis.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Més enllà de consideracions polítiques, també n'ha fet de personals. I en el seu breu anunci, el primer ministre dimissionari ha destacat una evidència: "La política pot ser un negoci brutal que passa factura a la teva salut física i mental, i la teva família pateix al teu costat".

Inicialment, Yousaf pretenia fer-hi front i confiava en el suport de l'única diputada de l'Alba Party d'Alex Salmond, Ash Regan, per sostenir l'executiu. Però la incompatibilitat entre el projecte dels Verds i el que exigia Regan per donar-li suport amb Yousaf al capdavant han fet inviable la continuïtat del ja ex primer ministre. Yousaf també renuncia al lideratge de l'SNP.

A més, era del tot impossible que l'SNP lliurés la seva sort i la seva acció de govern a Salmond, exlíder de la formació i l'home a què Sturgeon es va enfrontar obertament –amb acusacions d'assetjament mentre era al càrrec–, posant fi així a una amistat política que es va anar consolidant des del 2007, quan els independentistes van arribar al poder. Cal tenir present que Salmond encara té oberts plets contra el govern escocès per com l'administració va gestionar les denúncies.

A partir d'ara la cambra de Holyrood té 28 dies per trobar un substitut o substituta. En cas que el Parlament no n'esculli cap, es convocarien automàticament eleccions. Els Verds, però, estarien oberts a continuar col·laborant amb l'SNP i sostenir un govern liderat pels independentistes, però no per Yousaf, per com els ha fet fora del govern.

Tret al peu dels independentistes

La decisió desencadenant de la dimissió de Yousaf va tenir lloc una setmana després que el govern escocès comuniqués que renunciava als seus objectius en matèria de polítiques verdes i que suspenia l'administració dels tractaments que bloquegen el desenvolupament hormonal en la pubertat per als més joves de 18 anys. Aquests dos punts eren considerats claus de l'agenda progressista dels ecologistes, que a més de combatre el canvi climàtic havien donat suport a la polèmica llei d'autoreconeixement de gènere que havia impulsat Sturgeon.

Els Verds van anunciar que consultarien a la militància la continuïtat del pacte amb l'SNP en les noves condicions, però el primer ministre es va avançar i va preferir estripar-lo ell mateix abans que no l'abandonessin els socis. El resultat de tot plegat ha sigut un tret al peu de l'SNP, en uns moments en què el govern independentista està molt desgastat després de 17 anys de ser la gran força hegemònica a Escòcia però amb una gestió molt criticada en àmbits clau com la sanitat, l'educació i l'habitatge, mals estesos a tot el Regne Unit, sigui dit de passada, en aquest cas amb un govern conservador.

La cirereta d'un pastís molt amarg és l'acusació de malversació dels fons de l'SNP que la policia va presentar fa 10 dies contra el marit de Nicola Sturgeon, Peter Murrell, fins a l'any passat l'home de les finances del partit les darreres dues dècades. La investigació es va iniciar el 2021, l'any de la darrera victòria electoral de l'ex primera ministra. I l'ombra d'aquest afer va planar en el moment de l'aleshores inesperat adeu de Sturgeon. L'oposició ha demanat eleccions avançades amb l'argument que no hi ha d'haver un nou primer ministre que no hagi passat per la validació dels escocesos i la necessitat de posar fi al que consideren una etapa de caos a l'executiu.

stats