França

El dilema de Macron: ¿un primer ministre socialista, conservador o un de tecnòcrata?

Els socialistes, dividits davant d'un eventual nomenament de Bernard Cazeneuve

El president francès, Emmanuel Macron, assisteix al Fòrum de Joventut i Intel·ligència Artificial celebrat a l'empresa InGrid-Schneider Electric LLC de Novi Sad
03/09/2024
3 min

ParísEls alumnes francesos tornaven aquest dilluns a les aules després de les vacances d'estiu i el primer ministre en funcions, Gabriel Attal, ha celebrat la rentrée visitant una classe de 5è de primària. Una alumna li ha etzibat: "Vostè sap qui serà el nou primer ministre?" Attal li ha contestat amb sinceritat i amb un missatge per a Emmanuel Macron: "És una pregunta que es fan molts francesos, però jo no en sé la resposta perquè, com sabeu, a França és el president de la República qui escull el primer ministre".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Gairebé dos mesos després de les eleccions legislatives, només Macron sap qui serà el nou primer ministre. Mentre Attal visitava una escola, l'inquilí de l'Elisi ha viscut un dia frenètic de reunions i consultes, però encara no ha revelat el nom del futur cap de govern tot i les pressions dels partits perquè no allargui més la incertesa. Aquest dilluns el president de la República ha rebut els dos últims expresidents, el conservador Nicolas Sarkozy i el socialista François Hollande. També ha rebut un dels polítics que més sonen com a primer ministre, l'ex primer ministre i exministre d'Interior socialista Bernard Cazeneuve. Hi ha altres noms sobre la taula, com el conservador Xavier Bertrand, que també s'ha reunit amb el president.

Primer ministre tecnòcrata

Segons diferents mitjans francesos, que citen fonts de l'Elisi, Macron també estudia nomenar un tecnòcrata com a cap del govern. Es tracta de Thierry Beaudet, actual president del Consell Econòmic Social i Mediambiental de França (Cese). Beaudet, de 62 anys, no milita en cap partit polític, és professor de formació i presideix el Cese des del 2021. Paradoxalment, la seva nul·la experiència política fan que el president tingui dubtes.

Tot i això, l'opció d'un primer ministre i un govern tecnòcrates, amb experts que no pertanyen a cap partit polític, agafa força després que l'Elisi hagi fet circular la idea. Però no hi ha res decidit. Segons mitjans francesos, Macron encara no hauria descartat del tot Cazeneuve, un socialista de l'ala més centrista, que podria ser tolerat per la dreta i per una part de l'esquerra. També segueix ben posicionat el conservador Bertrand, exministre de Salut i de Treball. Segons Le Parisien, l'opció de Bertrand està guanyant força aquest dimarts.

Fissures als socialistes

Per ara, la posició del Nou Front Popular (NFP) és clara: no donaran suport a cap primer ministre que no sigui la seva candidata, Lucie Castets. Encara que no va obtenir una majoria sòlida a les eleccions, l'NFP és la força amb més diputats a l'Assemblea Nacional. Però al partit socialista, un dels membres de l'NFP, han començat a sortir fissures i amenaça amb dividir-se si Macron acaba nomenant Cazeneuve. Una part del partit considera que l'ex primer ministre permetria desencallar la situació i trencar amb La França Insubmisa (LFI), partit considerat d'esquerra radical. Les posicions dels insubmisos incomoden alguns socialistes.

El líder dels socialistes, Olivier Faure, defensa mantenir la unitat del Nou Front Popular i la consigna de no donar suport a noms que no siguin Castets, tot i que ha deixat entendre que no censuraria a priori Cazeneuve si és nomenat primer ministre. Però una part del partit –la meitat dels seus membres, segons Le Monde, liderats per Hollande– considera que és l'hora d'abandonar les posicions inflexibles i negociar amb el president. "Hem de reconèixer que estem en un impàs", admetia la socialista Hélène Geoffroy.

Objectiu: dividir els socialistes

Si el president de la República nomena Bernard Cazeneuve, serà una estratègia precisament per dividir els socialistes i aconseguir que almenys alguns diputats no votin a favor d'una eventual moció de censura contra el nou govern. Sense els socialistes, els números no surten. És l'última carta que li queda a Macron abans d'optar per un primer ministre tecnòcrata. Si nomena Bertrand, serà un autèntic gerro d'aigua freda per l'esquerra. Es consolidaria el trencament entre Macron i l'aliança de les esquerres.

La idea del president és nomenar un govern que escenifiqui un gir polític per respectar el missatge que van donar els francesos a les urnes, però no un gir tan gran que signifiqui carregar-se el seu llegat polític, com la reforma de les pensions. És probable que només triï Cazeneuve si li garanteix que no farà marxa enrere en les pensions. Si no, optarà per Bertrand o per un govern tecnòcrata. La decisió sembla imminent.

stats