Detingut un assessor europarlamentari de l'extrema dreta alemanya per espiar per a la Xina

Un assistent d'Alternativa per a Alemanya hauria transferit informació a Pequín sobre les negociacions a l'Eurocambra

2 min
Maximilian Krah.

EstrasburgLa Unió Europea qualifica la Xina d'un "rival sistèmic" i la policia belga fa temps que alerta que cada vegada hi ha més espies xinesos a Brussel·les, que acull la gran majoria d'institucions europees i de l'OTAN. I aquest dimarts un nou escàndol confirma que al bloc comunitari se li escolen col·laboradors del règim de Xi Jinping fins a la cuina: la policia alemanya ha detingut Jian Guo, assistent d'un eurodiputat del partit d'extrema dreta Alternativa per a Alemanya (AfD, en les sigles en alemany), i l'acusa d'espiar el Parlament Europeu per al gegant asiàtic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons un comunicat emès per les autoritats alemanyes, el treballador de l'Eurocambra hauria passat informació a la Xina sobre les negociacions de diferents normatives europees en les quals hauria participat. La ministra d'Interior germànica, Nancy Faeser, ha assegurat que "si es confirma, es tracta d'un atac a la democràcia europea perpetrat des de dins".

L'eurodiputat per al qual treballava Guo, l'ultradretà Maximilian Krah, se n'ha rentat les mans i s'ha limitat a constatar que "espiar per a un estat estranger és una acusació molt greu". "Si és cert, en resultarà la rescissió immediata del seu contracte", ha promès Krah, que és el cap de llista d'Alternativa per a Alemanya per a les pròximes eleccions europees del 9 de juny, i les enquestes li auguren els millors resultats de la història del partit.

La resta de grups europarlamentaris han posat el crit al cel. Per exemple, el candidat dels Verds als pròxims comicis comunitaris, Terry Reintke, ha criticat que "autocràcies" com la Xina i Rússia estiguin "intentant activament corcar" les democràcies europees i ha demanat al Parlament Europeu investigar el cas de Guo. "Això s'ha d'acabar", ha remarcat Reintke.

De fet, cal recordar que el Parlament Europeu ja va investigar i sancionar una eurodiputada de la minoria russòfona de Letònia, Tatjana Zdanoka, per treballar per als serveis d'intel·ligència russos en plena guerra d'Ucraïna. I, a més, diferents europarlamentaris i informacions periodístiques acusen més diputats de col·laborar amb el règim de Vladímir Putin.

La Xina hi resta importància

L'escàndol d'aquest dimarts ha sortit a la llum l'endemà que les autoritats alemanyes detinguessin tres sospitosos més d'espiar per a la Xina i transferir-los informació delicada sobre tecnologia que es pot fer servir amb fins militars. A priori, es tracta d'un cas diferent del de l'assistent de l'eurodiputat.

Tot i les detencions, la Xina hi treu ferro i el seu portaveu d'Exteriors, Wang Wenbin, ha assegurat en la roda de premsa diària que les acusacions només "són una exageració" i tenen per objectiu "difamar i reprimir" el gegant asiàtic.

stats