Incendis a Grècia

Desenes de milers d'evacuats per un gran incendi que amenaça Atenes

Les altes temperatures i els forts vents compliquen les tasques d'extinció

3 min
El temple del Partenó sota un espès núvol de fum de l'incendi forestal.

BarcelonaUn incendi forestal declarat diumenge avança descontrolat als afores d'Atenes i ha obligat els bombers a evacuar desenes de milers de persones. Uns 700 efectius de bombers, amb 190 camions, 17 avions i 15 helicòpters cisterna, treballen per controlar el foc, que s'estén en un front d'uns 30 quilòmetres, tal com ha informat el ministre de Protecció Civil de Grècia, Vassilis Kikilias. Les flames s'han escampat pels suburbis de la capital durant aquest dilluns i cada vegada són més a prop del centre de la ciutat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat que quatre països de la Unió Europea enviaran efectius de bombers, avions i un helicòpter per contribuir a l'extinció de l'incendi. La mesura arriba després que el govern grec activés aquest matí el Mecanisme de Protecció Civil de la Unió Europea, la iniciativa de solidaritat per ajudar els països afectats per un desastre natural. En concret, Grècia rebrà dos avions d'Itàlia, un helicòpter de França i efectius de bombers de la República Txeca i Romania, tal com ha avançat en una publicació a X Von der Leyen. Espanya, Xipre i Turquia també han ofert ajuda a Grècia, segons han confirmat fonts oficials.

Els bombers estan centrant els esforços a extingir el foc de les zones urbanes situades gairebé dins del teixit de la capital, a Ano Vrilíssia i Patima, a Chalandri, dues localitats ubicades a 13 quilòmetres del centre de la capital i on ja cremen cases. L'incendi ha afectat la xarxa d'electricitat i algunes zones del nord d'Atenes estan experimentant talls de llum.

El foc es va originar al poble de Varnavas, uns 40 quilòmetres al nord d'Atenes, i s'ha propagat ràpidament cap al sud durant la nit, fins a arribar als suburbis de la localitat de Penteli. La combinació de forts vents, la sequera i “una morfologia de terreny difícil i inaccessible en un bosc dens” estan complicant les tasques d'extinció, ha explicat el ministre de Protecció Civil grec en una roda de premsa. En total es calcula que 30 localitats i 50.000 persones han hagut de ser evacuades, inclosos els pacients i el personal de tres hospitals. Durant la nit i aquest matí, equips especials de la policia grega han rescatat unes 250 persones que havien quedat atrapades, la majoria a casa seva, a les zones afectades. 13 persones han estat ateses per problemes respiratoris lleus, mentre que un bomber està hospitalitzat “amb cremades greus als peus i les mans”, tal com ha informat el cos de bombers.

El foc ha provocat un espès núvol de fum que s'escampa per la regió i que ja és visible des de l'espai segons l'Estació Espacial Internacional.

Un helicòpter buidant la cisterna sobre l'incendi.

Les autoritats d'alguns municipis afectats pel foc han denunciat la manca de mitjans aeris i terrestres per fer-hi front. “Necessitem mitjans aeris, els estem sol·licitant des d'aquest matí i fins ara no hem vist res. Tot plegat fa molt mala pinta, hi ha cases en perill de ser calcinades”, ha assegurat el president de la comunitat del poble de Gramatikó, Spyros Zagaris.

Les temperatures aquest dilluns s'enfilaran fins als 36 graus a Atenes i “s'espera que els vents augmentin encara més en les pròximes hores, cosa que agreujaria el foc”, tal com ha assegurat a Reuters Theodore Giannaros, investigador de l'Observatori Nacional d'Atenes. El Servei Nacional de Meteorologia ha emès una alerta groga per alta temperatura a la regió de l'Àtica per a aquest dimarts, dia en què es podria arribar als 37 graus.

Després de l'hivern més càlid de la història i de llargs períodes de sequera, es preveu que Grècia registri l'estiu més calorós de la història. El país ha activat l'alerta de foc màxim almenys fins dijous, amb temperatures previstes de fins a 40 °C.

stats