Immigració

La justícia del Regne Unit tomba els "vols de la vergonya" cap a Ruanda

Les deportacions de migrants cap al país africà són il·legals, una decisió que suposa un cop molt dur contra el govern Sunak

Imatge de l'avió que havia de transportar els primers migrants a Ruanda.
29/06/2023
3 min

LondresCop dur a les presumptes mesures de control de fronteres del govern britànic, basades en la criminalització dels migrants i sol·licitants d'asil. El Tribunal d'Apel·lació del Regne Unit s'ha pronunciat aquest dijous contra la política migratòria del govern conservador que, amb els denominats vols de la vergonya, pretenia externalitzar a Ruanda la gestió dels arribats sense papers, la immensa majoria a través del canal de la Mànega. La intenció era mantenir-los en el país africà mentre es tramités la sol·licitud, en cas que hi tinguessin dret, que d'acord amb el nou marc legal –molt restrictiu– pràcticament mai era el cas.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Diferents organitzacions humanitàries i advocats, en nom de deu refugiats provinents de l'Iran, l'Iraq i Síria, entre altres territoris, van presentar un recurs a l'esmentat tribunal contra els plans del ministeri de l'Interior, primer impulsats per Boris Johnson i després per Rishi Sunak. Sota el nou model, Londres posava en marxa els esmentats vols, per desfer-se dels migrants enviant-los al país de l'est de l'Àfrica. El tribunal, per dos vots a un, ha sentenciat que Ruanda no és un país segur i, en conseqüència, la deportació dels migrants és il·legal. Els dos magistrats que s'hi han oposat han al·legat que el sistema d'asil ruandès és inadequat i que hi ha risc que els sol·licitants siguin enviats de retorn als seus propis països, gens segurs.

Fa pràcticament un any el Tribunal Europeu dels Drets Humans va aturar, in extremis, el primer dels vols de la vergonya, una decisió davant la qual molts diputats tories van demanar d'abandonar l'organisme, del qual el Regne Unit havia sigut un dels promotors de la seva carta de naturalesa, que va ratificar el 1951.

Ara és un tribunal britànic el que veta aquest procediment, i la sentència suposa un enorme entrebanc per a la política d'eslògan de Sunak, que fa tres mesos va presentar-se davant dels ciutadans amb el lema "Stop the boats!" ("Atureu les pasteres"), com una de les seves cinc grans promeses electorals, i com si el Regne Unit visqués una veritable invasió de migrants, fet molt allunyat de la realitat. Sunak, però, només pretenia, una vegada més, fer dels refugiats els ases de tots els cops, amb l'esperança que posant el focus en la immigració i exhibint mà dura el votant tradicional s'acostaria de nou al partit, que cau en picat a les enquestes.

Batalla judicial inacabada

La sentència del Tribunal d'Apel·lació és fruit de la vista que va tenir lloc l'abril passat en què els demandants s'oposaven a una decisió del Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra i Gal·les, que el desembre passat va sentenciar que la deportació a Ruanda era legal.

Des d'aleshores, el govern ha posat en marxa la tramitació del projecte de llei de control de fronteres, actualment en discussió al Parlament, que preveu que tots els migrants que haguessin arribat al país per "mitjans irregulars" –és a dir, a través del canal de la Mànega– podrien ser expulsats per la força a Ruanda. Ara, de moment, això s'ha acabat.

Però Downing Street no està disposat a tirar la tovallola fàcilment, sabent com sap que la criminalització de la immigració i dels refugiats és un actiu electoral entre els seus votants habituals. El portaveu del primer ministre ha anunciat aquest migdia de dijous que el govern analitzarà "amb cura el veredicte" i avaluarà la possibilitat de recórrer davant del Tribunal Suprem. El més probable és que Londres intenti aconseguir més garanties de Ruanda perquè, al seu torn, no deporti els migrats, si hipotèticament n'acaba rebent, i amb aquestes assegurances presenti recurs al més alt Tribunal. La voluntat de la ministra de l'Interior, Suella Braverman, és també inequívoca i ha assegurat, en un comunicat, que "no faré ni un pas enrere", i que continuarà endavant amb els vols de la vergonya. Braverman ja ha anunciat per aquesta tarda una compareixença als Comuns, on repetirà la seva posició.

L'únic dels tres jutges que implícitament s'ha pronunciat a favor de la mesura que vol posar en marxa Londres és el president del tribunal, Ian Burnett.

stats