Reproducció assistida
Europa28/03/2023

Denuncien un donant d'esperma neerlandès que podria tenir més de 550 fills a tot el món

Una mare afectada i la fundació Donorkind volen evitar que l'home pugui continuar entregant semen

Brussel·lesEl neerlandès Jonathan M., de 48 anys, ha fet múltiples donacions d'esperma a almenys tretze clíniques de fertilitat i a diferents particulars dels Països Baixos i altres països, i presumptament té més de 550 fills a tot el món. La fundació Donorkind, que es dedica a localitzar germans i pares mitjançant aquesta pràctica, i una de les mares que van rebre espermatozous de l'acusat han portat el cas als tribunals per evitar que continuï entregant esperma i tenint fills per inseminació. En aquest sentit, demanen a la justícia neerlandesa que li apliqui mesures cautelars de manera imminent perquè no pugui continuar donant esperma i que es destrueixin les seves mostres de semen que estiguin emmagatzemades. També reclamen que només se'n reservin per a les mares que ja hagin tingut un fill seu i vulguin donar-li un germà genètic.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Inicialment, l'acusat només donava a clíniques neerlandeses, però quan va ser descobert al seu país va començar a trucar a la porta de particulars i de centres de fertilitat de tot el món, també d'Espanya. De fet, tot i que és la primera vegada que se'l denuncia, l'Associació de Ginecòlegs i Obstetres dels Països Baixos el 2017 ja el va posar en una llista negra després d'advertir que tenia almenys 102 fills. Però el problema és que els centres de fertilitat neerlandesos no posen en comú la informació dels seus donants ni dels seus pacients.

Cargando
No hay anuncios

Manca de comunicació entre les clíniques

Les pautes dels centres de fertilitat limiten a 25 el màxim de donacions d'una persona per tal d'evitar l'endogàmia, l'incest involuntari o possibles problemes psicològics de les persones nascudes per aquest mètode. En aquesta línia, l'advocat de la fundació i de la mare denunciant, Mark de Hak, assegura que Jonathan M. està actuant il·legalment al "prioritzar el seu impuls reproductiu" davant del perill que pot suposar per a la gent nascuda per donació.

Cargando
No hay anuncios

A més, Jonathan M. enganyava les clíniques i les mares i els assegurava que en cap cas tenia més de 25 fills. "Si hagués sabut que ja tenia més de cent fills, mai l'hauria escollit. Quan penso en les conseqüències que podria haver tingut per al meu fill, quedo esgarrifada", assegura la mare denunciant en un comunicat de premsa.

Més enllà d'aquest cas, Donorkind va identificar fins a deu ginecòlegs neerlandesos que donaven el seu propi semen sense coneixement de les seves pacients que volien quedar-se embarassades en clíniques de fertilitat. El 2021, després que la fundació destapés aquest escàndol, fins a 1.415 persones nascudes per donació d'esperma van demanar informació genètica sobre el seu pare biològic.

Cargando
No hay anuncios