Greenpeace denuncia la UE per etiquetar la nuclear i el gas com a energies verdes
Les entitats ecologistes critiquen que aquests combustibles absorbiran fons que havien de ser per a les renovables
Brussel·lesDavant de la crisi energètica derivada de la guerra d'Ucraïna, Alemanya i França han confirmat que les seves apostes en matèria d'energia són completament oposades. L'estat francès és el que genera més energia nuclear d'Europa i sempre l'ha defensat aferrissadament –fins i tot com a símbol d'orgull nacional— i, per un altre costat, Berlín va apagar precisament dissabte passat els seus últims tres reactors nuclears que encara estaven operatius. Alemanya és molt dependent del gas i, en canvi, França en consumeix molt poc. La solució? La Comissió Europea finalment va decidir el juliol passat acceptar les dues tecnologies, tant la nuclear com la del gas natural, com a energies verdes i acontentar els dos motors industrials d'Europa.
Aquest etiquetatge, que permetrà que aquests dos combustibles rebin fons destinats a la transició energètica, ja va desfermar les crítiques de diversos governs i partits europeus, que van intentar sense èxit aturar-ho. També les entitats ecologistes van posar el crit al cel, i aquest dilluns Greenpeace i diferents organitzacions internacionals que lluiten per la protecció del medi ambient l'han portat als tribunals. Així, diferents organitzacions han presentat una denúncia al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) contra la Comissió Europea per finalment cedir a la pressió dels estats membres i acceptar aquestes dues tecnologies com a sostenibles.
"El gas no és verd. Ens veiem als tribunals", adverteix una pancarta gegant que aquest matí Greenpeace ha estès davant de la seu central de l'executiu comunitari a Brussel·les. Es preveu que la vista oral se celebri a la segona meitat de l'any que ve i que la sentència no surti fins al 2025.
Pel que fa al gas, les ONG argumenten que no pot considerar-se verd perquè quan es crema allibera una gran quantitat de carboni i, sovint, les seves extraccions produeixen fugues de grans quantitats de metà, un altre gas d'efecte hivernacle més potent encara que el CO2. Greenpeace també ha avançat que defensarà davant el TJUE que l'etiquetatge de la Comissió Europea va en sentit contrari als objectius de la Unió Europea de reduir les emissions de diòxid de carboni (CO2) en un 55% el 2030 i aconseguir la neutralitat climàtica el 2050, i per tant del compliment de l'Acord de París. "Si el TJUE rebutja l'intent deshonest de la Comissió Europea de blanquejar l'ús del gas i l'energia nuclear, pot donar una altra oportunitat a la UE perquè assoleixi les metes de reducció d'emissions contaminants que s'ha proposat", assegura una de les portaveus de Greenpeace, Ariadna Rodrigo.
Les entitats ecologistes també critiquen que la classificació de l'executiu comunitari no va comptar amb el suport majoritari dels Vint-i-set ni amb el vistiplau del Parlament Europeu. De fet, un dels països que s'hi han mostrat públicament en contra ha estat Espanya, que ha liderat en gran part les discussions a la Unió Europea sobre com s'havia d'afrontar la crisi energètica. A més, la decisió de Brussel·les contradiu l'opinió del grup d'experts independent que va crear la mateixa Comissió Europea per analitzar aquesta qüestió, que aconsella no incloure en l'etiquetatge sostenible l'energia nuclear o el gas.
Les nuclears i el gas natural rebran ajuts per a la transició energètica
Concretament, la Comissió Europea considera "sostenibles" les centrals nuclears amb permís de construcció abans del 2045 i les plantes de gas que emetin menys de 270 grams de diòxid de carboni per quilowatt hora fins al 2031. Tot i que aquest etiquetatge encara no ha tingut cap efecte pràctic, sí que permetrà, per exemple, que l'energia atòmica i el gas natural rebin part del macroajut que la Unió Europea té previst destinar a la transició energètica i industrial del Vell Continent. És a dir, la nuclear i el gas natural es beneficiaran del finançament i de totes les iniciatives comunitàries que en teoria tenen l'objectiu de potenciar el desplegament de les renovables, com l'energia eòlica i la solar. "Els contaminadors ja estan utilitzant aquesta falsa etiqueta per desviar els diners que haurien de rebre les energies verdes a la nuclear i al gas. Això és inacceptable i, per aquest motiu, anem als tribunals", critica Rodrigo.