L'atac rus a Ucraïna

Qui són els alliberats en l'intercanvi de presoners?

16 presos han estat alliberats a petició d'Occident i 8 a petició de Rússia

BarcelonaAquest dijous es va dur a terme un inèdit intercanvi de presos entre Rússia i Occident, el més gran des de la Guerra Freda. En total, 24 presos van ser intercanviats a Ankara, Turquia, en el que representa un acord històric.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Presos alliberats a petició de Rússia:

Vadim Krasikov

Aquest excoronel d'alt rang de l'FSB, els serveis secrets russos, va ser condemnat el 2021 a cadena perpètua per les autoritats alemanyes per haver matat a trets un exseparatista txetxè a plena llum del dia a Berlín. Va ser elogiat com un “patriota” per Putin, que feia temps que l'assenyalava com l'exigència número 1 en qualsevol intercanvi de presos. Va ser “integrant del grup d'elit Alfa de l'FSB, en què va servir amb alguns [membres] de l'equip de seguretat del president [Putin]”, ha explicat aquest divendres el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov. El canceller alemany, Olaf Scholz, ha explicat que “l'interès de l'Estat en veure'l castigat s'havia de ponderar amb el perill per als cossos i, en alguns casos, la vida de persones innocents a la presó a Rússia i els presos polítics”, i ha qualificat de “difícil” el seu alliberament.

Vladislav Kliuixin

Cargando
No hay anuncios

Aquest empresari rus vinculat al Kremlin va ser detingut a Suïssa el 2021 i extradit als Estats Units el mateix any. Un tribunal de Boston el va condemnar l'any passat a nou anys de presó per frau electrònic i frau de valors. Havia robat informació a través del pirateig de xarxes nord-americanes.

Vadim Konoshchenok

Sospitós de ser un agent de la intel·ligència russa, va ser extradit als Estats Units des d'Estònia el 2019. La seva detenció s'emmarca en la caiguda de la xarxa Sernyia, un grup de persones acusades de preparar l'exportació de tecnologia militar americana per ser utilitzada per Rússia a la Guerra d'Ucraïna.

Roman Seleznev

Fill d'un legislador rus, va ser condemnat el 2017 a 27 anys de presó als Estats Units per haver hackejat més de 500 negocis i haver robat milions de números de targetes de crèdit. El 2022 va formar part d'un acord d'intercanvi de presos que finalment no va prosperar.

Artem Dultsev i Anna Dultseva

Cargando
No hay anuncios

La parella va ser detinguda a Eslovènia, on es feien passar per un matrimoni argentí amb noms falsos. Dultsev es feia passar per un empresari informàtic i Dultseva per una galerista. Es van declarar culpables d'espionatge i falsificació de documents i van ser condemnats a un any i mig de presó i a ser deportats a Rússia al complir la pena. El portaveu presidencial, Dmitri Peskov, ha explicat aquest divendres que els fills dels espies no sabien qui era Vladímir Putin, el president rus. “Els fills dels agents encoberts que van arribar ahir van descobrir que eren russos només quan l'avió es va enlairar d'Ankara. Abans d'això, no sabien que eren russos i que estaven relacionats amb el nostre país”, ha dit Peskov.

Mikhaïl Mixustin

Aquest espia rus va ser detingut el 2022 a Noruega, on es feia passar per un investigador brasiler a la Universitat de Tromso. El seu judici estava previst que comencés al setembre. Segons Bellingcat, un mitjà d'investigació neerlandès, Mixustin seria un coronel dels serveis secrets russos.

Pablo González

Nascut a Moscou, és un periodista espanyol que va ser detingut el febrer del 2022 a Polònia mentre duia a terme una cobertura sobre la Guerra d'Ucraïna, acusat d'espionatge. Concretament, va ser acusat de treballar per al Departament Central d'Intel·ligència rus, un delicte que pot comportar fins a 10 anys de presó. Durant la seva reclusió va estar tancat en una cel·la d'aïllament.

Presos alliberats a petició d'Occident:

Cargando
No hay anuncios

Evan Gershkovich

És un reporter del Wall Street Journal de 32 anys. Va ser arrestat el març del 2023 a Iekaterinburg mentre treballava en un reportatge sobre el subministrament d’armament a les tropes russes que combaten a Ucraïna. El van sentenciar a 16 anys de presó després de ser declarat culpable dels càrrecs d’espionatge pels quals se l’imputava per "haver recollir informació secreta" a instàncies de la CIA. La seva detenció es va convertir en la primera d'un informador nord-americà des de la Guerra Freda. 

Paul Whelan

El marine Paul Whelan complia una condemna de 16 anys de presó per càrrecs d’espionatge, ja que, segons les autoritats russes, treballava per a la CIA. És el captiu nord-americà que portava més temps en mans de Rússia. L’exsoldat va ser arrestat el 2018 a Moscou mentre assistia al casament d’un amic.

Alsu Kurmasheva

Aquesta periodista russoestatunidenca havia estat condemnada a sis anys i mig de presó a Rússia sota l’acusació d’haver publicat "informació falsa" sobre l’exèrcit de Putin en un judici secret celebrat a Kazan. Treballava per a la Radio Free Europe/Radio Liberty.

Cargando
No hay anuncios

Vladímir Karà-Murzà

Aquest periodista i opositor rus va ser condemnat a 25 anys de presó, que havia de complir en un centre penitenciari de Sibèria, el 2023 després d’haver criticat la invasió russa d’Ucraïna. El periodista, que va ser jutjat per "traïció", havia col·laborat durant molts anys amb mitjans consagrats.

German Moyzhes

És un advocat amb doble nacionalitat russo-alemanya. Va ser acusat al juliol de traïció per haver ajudat russos a obtenir permisos de residència europeus. Estava en presó preventiva a l’espera d’una condemna.

Patrick Schoebel

Ciutadà alemany, va ser detingut a l’aeroport de Sant Petersburg a principis del 2024 després que els funcionaris de duanes trobessin cànnabis al seu equipatge. Encara no havia rebut condemna de Rússia.

Cargando
No hay anuncios

Rico Krieger

Agent ucraïnès, va ser detingut a Bielorússia acusat de sabotatge. Havia rebut un indult del president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, després d’haver estat condemnat a mort en un judici secret.

Kevin Lik

Aquest jove russo-alemany va ser detingut quan tenia 17 anys. El 2023 va ser condemnat a 4 anys de presó per traïció i es va convertir en la persona més jove a rebre aquesta condemna a Rússia. El motiu de la sentència va ser, suposadament, haver enviat fotos d'una instal·lació militar russa visible des de la finestra del seu apartament als serveis de seguretat alemanys.

Dieter Voronin

Aquest ciutadà russo-alemany va ser condemnat a 13 anys i tres mesos de presó per càrrecs de “traïció” després que Moscou al·legués que havia venut informació militar secreta d'un altre periodista, Ivan Safronov, empresonat per alta traïció.

Cargando
No hay anuncios

Ilià Iaixin

És un dels líders opositors més coneguts a Rússia i el desembre del 2022 va ser condemnat a vuit anys i mig de presó per escampar “informació falsa” sobre la matança russa de Butxa, en què les tropes russes van matar centenars de civils. Iaixin va ser molt crític amb l'ofensiva russa a Ucraïna des del començament.

Oleg Orlov

És un dels defensors dels drets humans més reconeguts a Rússia i, a principis del 2024, va ser condemnat a dos anys i mig de presó per criticar l'exèrcit rus i l'agressió russa d'Ucraïna. Va liderar durant anys l'organització Memorial, que va ser premiada amb un Nobel de la Pau.

Lilia Chanysheva

Aquesta opositora havia treballat com a coordinadora regional de l'organització d'Aleksei Navalni, mort el febrer d'aquest any. El 2023 va ser condemnada a set anys i mig de presó quan un tribunal la va declarar culpable d'“organitzar una comunitat extremista”. A l'abril la seva condemna va ser augmentada a nou anys i mig.

Cargando
No hay anuncios

Ksenia Fadeeva

Aquesta activista va ser col·laboradora de Navalni i el 2023 va ser condemnada a nou anys de presó acusada d'organitzar una associació extremista i de participar en una organització no governamental que anava contra els drets dels ciutadans.

Vadim Ostanin

També treballador de l'organització de l'opositor Aleksei Navalni, Ostanin va ser condemnat el 2023 a nou anys de presó per participar i organitzar una “comunitat extremista” i per difondre les activitats d'una organització que vulnera la privadesa i els drets dels ciutadans.

Andrei Pivovarov

Defensor dels drets humans i activista polític, Pivovarov va ser condemnat el 2022 a quatre anys de presó. Va ser el director de l'organització, actualment prohibida, Open Russia, que treballava per la defensa de la democràcia i els drets humans.

Cargando
No hay anuncios

Sasha Skochilenko

Aquesta artista russa va ser condemnada a set anys de presó el 2023 per haver substituït les etiquetes dels preus dels productes en un supermercat de Sant Petersburg amb productes contra la guerra d'Ucraïna.