Itàlia

Cop per a Meloni: l'esquerra triomfa a les eleccions municipals a Itàlia

L'aliança entre el PD i el Moviment 5 Estrelles s'imposa a les cinc capitals de regió

2 min
Florència, una de les ciutats que ha celebrat eleccions municipals aquest cap de setmana.

RomaL'esquerra ha guanyat les eleccions municipals parcials celebrades aquest diumenge i dilluns en un centenar de ciutats a Itàlia, tot i que la gran protagonista ha sigut l'abstenció, ja que un de cada dos electors s'ha quedat a casa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Uns 17 milions d'italians estaven cridats a votar a la segona volta dels comicis municipals, que es van celebrar el 8 i el 9 de juny, coincidint amb les europees, per renovar 3.700 ajuntaments i el govern regional del Piemont, al nord del país transalpí. El segon torn s'ha celebrat exclusivament a les localitats de més de 15.000 habitants on cap dels candidats va aconseguir la majoria absoluta. Va ser el cas de nou províncies i cinc capitals de regió: Florència, Bari, Perusa, Potenza i Campobasso.

L'aliança progressista entre el Partit Democràtic (PD) i el Moviment 5 Estrelles, les principals forces a l'oposició al govern de dretes que lidera Giorgia Meloni, que s'han presentat en coalició en alguns dels ajuntaments, s'ha imposat a totes les capitals de regió. "Les ciutats han rebutjat la dreta que governa i han enviat un missatge clar a Giorgia Meloni", ha dit la líder del PD, Elly Schlein, que ha celebrat la victòria.

Una de les places que havien despertat més expectació era Florència, on la candidata d'esquerres, Sara Funaro, s'enfrontava a l'alemany Eike Schmidt, exdirector de la Galeria dels Uffizi, que es va presentar amb el suport de la coalició de dretes i la benedicció de Meloni.

La candidatura de Schmidt era una oportunitat per a la cap de l'executiu italià d'arrabassar el poder a l'esquerra en una de les últimes regions vermelles d'Itàlia. L'historiador alemany, que gaudeix d'una gran popularitat entre els florentins, era l'únic candidat que tenien els conservadors amb opcions reals de guanyar a les urnes, però Schmidt no ha tingut més remei que reconèixer la seva derrota davant Funaro, que amb el 60% dels vots es converteix en la primera alcaldessa de Florència.

La victòria del centre esquerre s'ha estès fins a Cremona, mentre que la dreta s'ha imposat a Rovigo i Lecce. La derrota per als conservadors és especialment dolorosa a Perusa, històric feu de l'esquerra on van aconseguir imposar-se fa deu anys però que ha tornat a les mans dels progressistes. Un resultat que servirà d'avantsala per a les eleccions a la regió, Umbria, que se celebraran a finals d'any.

A la primera volta hi havia 29 capitals de província en joc, i l'aliança del centreesquerra, encara que sovint amb el PD i el M5E dividits, va conquistar deu ajuntaments en ciutats com Bèrgam, Reggio de l'Emília o Mòdena, davant dels cinc que van anar a mans del centredreta.

stats