Itàlia

Un cop detingut el 'capo' de la Cosa Nostra, ¿qui serà el seu successor?

L'arrest de Messina Denaro, l'últim hereu, incrementa la necessitat d'una reorganització a la cúpula de la màfia siciliana

Detenció Matteo Messina Denaro
4 min

RomaHan passat 30 anys des que la comissió provincial de la Cosa Nostra es va reunir per última vegada per triar el cap suprem de la màfia siciliana. L'arrest de Totò Riina i, uns anys més tard, el de la seva mà dreta, Bernardo Provenzano, havia deixat escapçada l'organització criminal. Matteo Messina Denaro, l'alumne més avantatjat d'aquella màfia sanguinària que va sembrar de cadàvers els carrers italians, es va convertir en l'hereu natural dels padrinos de Corleone.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però, malgrat el seu carisma i la seva influència, Messina Denaro, detingut aquesta setmana en una clínica privada de Palerm on rebia quimioteràpia sota una identitat falsa, no va arribar a gaudir del poder dels seus predecessors. El seu origen –és de la província de Trapani i no de Palerm, com tots els caps històrics de la Cosa Nostra– i la necessitat de garantir la seva pròpia supervivència el van allunyar de la cúpula.

Tot i així, Matteo Messina Denaro és considerat l'últim gran capo de la màfia siciliana, i la seva caiguda, després de gairebé tres dècades fugat, obre un període d'incertesa. "L'arrest de Messina Denaro suposa un buit de poder dins de la Cosa Nostra, que ara haurà de trobar un nou equilibri intern", sosté Roberto Galullo, periodista expert en criminalitat organitzada. "El risc és que aquest punt d'inflexió pugui ser aprofitat per la 'Ndrangheta, que ja controla el negoci del narcotràfic, el pulmó financer de les màfies". Potser per intentar frenar la pèrdua de poder davant de la cada vegada més poderosa màfia calabresa, els últims anys, la Cosa Nostra ha intentat reorganitzar-se.

Messina Denaro: no tant 'capo'?

Cal advertir una cosa: molts experts defensen la tesi que el mític Totò Riina va continuar manant des de la presó, fins que va morir el novembre del 2017, amb 87 anys i després de viure entre reixes des que, el 1993, va ser ingressat en un centre de màxima seguretat, acusat d'haver matat més d'un centenar de persones, la meitat amb les seves mans. Només uns mesos després, ja entrat el 2018, els padrinos més importants de Palerm es van reunir en una trobada secreta per decidir l'hereu, a l'ombra, de Totó Riina. A l'assemblea hi van estar presents els líders de tots els clans de la capital siciliana. Poc després, la policia italiana va descobrir que en aquella reunió la Cosa Nostra havia triat un nou capo: Settimo Mineo, el més ancià. El torn de Messina Denaro encara hauria d'esperar.

Amb 80 anys acabats de fer, Settimo Mineo, oficialment propietari d'una joieria al centre de Palerm, no era cap desconegut per a la justícia italiana. Condemnat per associació mafiosa en l'històric macroprocés amb què Giovanni Falcone i Paolo Borsellino van asseure al banc dels acusats més de 400 mafiosos, després de sortir de la presó va tornar a activar-se. Això sí, extremant al màxim les precaucions. L'ancià criminal tenia terror que la policia pogués interceptar les converses, per això no utilitzava telèfons mòbils. Tot un padrino al vell estil a qui la corona li va durar poc: una batuda de les forces de seguretat el va tornar a la presó només uns mesos després que en sortís.

Amb Mineo fora de combat, Messina Denaro es consolidava, ara sí, com l'últim hereu dels grans capos de la màfia siciliana. Per aquest motiu, la seva detenció ha incrementat la necessitat, gairebé la urgència, de reorganitzar-se. "La Cosa Nostra haurà de trobar ara un substitut com a punt de referència per als grans negocis", deia fa uns dies el fiscal de Palerm, Maurizio de Lucia. Candidats no en falten, encara que ni tan sols els investigadors s'atreveixen a assenyalar públicament cap nom com el legítim hereu.

Necessitat de reorganitzar-se

Alguns diuen que la llista de successors l'encapçala Giovanni Motisi, de 61 anys i cap del clan de Pagliarelli, en cerca i captura des del 1998. Conegut entre els seus sequaços com el Pacchione (el gras, en sicilià), les autoritats el defineixen com el “sicari de confiança” de Totò Riina, gràcies a un currículum gens menyspreable de crims a l'esquena. Entre els capos històrics també hi ha Stefano Fidanzati, de 70 anys i padrino d'una històrica família pertanyent a l'aristocràcia mafiosa de Palerm, que compta amb més membres dins de la presó que fora. Fidanzati té el dubtós mèrit d'haver creat un imperi econòmic invertint, a través d'una xarxa de testaferros, als sectors més rendibles de la regió de la Llombardia, al nord del país. Un altre nom és el de Giuseppe Auteri, molt més jove que els anteriors, i que des de l'estiu passat que no dona senyals de vida: les autoritats italianes li han perdut la pista. Tot i així, és considerat un dels homes de confiança de Calogero Lo Presti, un dels noms rellevants de la màfia italiana que el 2017 va ser condemnat a més de 20 anys de presó.

Sigui com sigui, John Dickie, professor al University College de Londres i autor de nombrosos assajos sobre la màfia, adverteix que el traspàs de poder dins de la màfia siciliana no serà automàtic, entre altres coses perquè l'organització criminal avui és més feble que mai. “No s'ha de pensar en el cap de la Cosa Nostra com si fos un monarca absolut, i mort un rei se'n tria un altre amb la mateixa autoritat. A més, ara mateix la Cosa Nostra no necessita cap suprem; necessita, sobretot, reorganitzar-se”.

stats