Regne Unit

Els conservadors britànics, en caiguda lliure, s'enfonsen encara més en les eleccions locals

El primer ministre, Rishi Sunak, entoma una dura derrota però aconsegueix controlar qualsevol intent de cop contra el seu lideratge

4 min
Rishi Sunak, primer ministre britànic, aquest divendres, durant la seva visita. Tees Valley, al nord-est d'Anglterra.

LondresEls conservadors britànics continuen en caiguda lliure en el seu camí de sortida de Downing Street després de 14 anys de govern. Aquest divendres a la tarda ha començat a emergir una uniforme tendència a la baixa amb els resultats, encara provisionals, de les eleccions celebrades dijous a Anglaterra, tant per als consells municipals com en algunes alcaldies simbòlicament claus: entre altres, Londres, Manchester, Liverpool o Birmingham-West Midlands.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les dades que ja es coneixen confirmen el que les enquestes apunten sistemàticament des de fa més d'un any: que el primer ministre, Rishi Sunak, es troba en greus dificultats per revalidar el seu càrrec en les eleccions generals, que tindran lloc, molt probablement, després de l'estiu. En una projecció nacional dels resultats feta per la BBC, la diferència de vot traslladat a les legislatives entre laboristes i conservadors és de nou punts: més que suficient perquè el líder del centreesquerra, Keir Starmer, aconsegueixi la majoria absoluta. Això suposaria el triomf del laborisme a Downing Street per primera vegada des de maig del 2010.

Amb tot, tant els pesos pesants del partit com el premier encara intenten agafar-se a alguna oportuna taula de salvació, com és la victòria a la regió municipal de Tees Valley, al nord-est del país. Però que l'alcalde Ben Houchen hagi revalidat per tercera vegada el seu mandat diu més de la seva gran popularitat i de com ha amagat durant la campanya la marca tory que no pas de les esperances que aquest resultat concret fa albirar a Sunak. No és per casualitat que en cap dels cartells de propaganda de Houchen no apareixia enlloc el logo dels conservadors i es posava l'èmfasi en la promesa als electors de vols a Màlaga i Tenerife des de l'aeroport de la zona, una especificitat molt en clau local.

Cartell de la propaganda electoral de Ben Houchen.

A última hora d'aquest divendres, l'exasperant lentitud del recompte de paperetes continua, i s'allargarà encara fins dissabte, quan se sabran els simbòlics resultats de les ja esmentades ciutats de Londres, Manchester, Liverpool i Birmingham-West Midlans, on els conservadors esperen aconseguir també un segon motiu per confiar en el miracle de continuar al poder a Westminster.

Primera sacsejada

El primer indici del que alguns comentaristes conservadors han qualificat de "catastròfica jornada" per a Sunak ha tingut lloc durant la matinada del divendres, quan s'ha declarat el resultat de l'única elecció parcial a la Cambra dels Comuns pel districte de Blackpool South, al nord-oest d'Anglaterra, que s'ha celebrat coincidint amb els comicis municipals.

Els tories han perdut un 32% del percentatge de vot en relació amb les eleccions del 2019, quan la circumscripció, una de les pertanyents a l'anomenat mur vermell, va caure en mans de Boris Johnson. L'oscil·lació dels sufragis entre els dos partits ha sigut del 26%, la tercera més gran que s'ha produït en una elecció parcial des de la Segona Guerra Mundial. I es tracta de la sisena elecció parcial aquest últim any que supera el 20% de variació de vot dels conservadors cap als laboristes, en un patró electoral que ha de preocupar enormement la bancada del govern. Amb aquestes dades i les que s'han anat sabent al llarg d'avui, Starmer ha recordat a Sunak que "és el moment de convocar eleccions generals".

Una altra dada molt significativa és que el Reform Party –abans el Brexit Party de Nigel Farage– ha quedat en tercera posició en el districte, però només a 117 vots dels conservadors.

Keir Starmer, celebrant aquets divendres la victòria al distrcite de Blackpool South.

I tot i el voluntarisme de Sunak i els conservadors, i algunes bones notícies que podrien arribar dissabte, res no fa pensar en la remuntada per a les generals. L'alcaldia de les East Midlands, de nova creació, ha sigut per a la causa laborista. I, encara més significatiu, també les de York i North Yorkshire, una zona que inclou la circumscripció per la qual és diputat el primer ministre. En altres paraules, amb la tendència actual, ni Sunak ni alguns dels seus ministres tindrien garantida la reelecció.

No tot són flors i violes per a l'esquerra

No tot han sigut flors i violes per a l'esquerra, però. Perquè Starmer ha perdut el control del consell municipal d'Oldham, al Gran Manchester, zona amb un gran nombre de població musulmana. La derrota, de fet, ha sigut provocada pel triomf d'un grup d'independents que s'ha presentat en una plataforma de suport a Gaza, com a protesta per la tebior laborista contra els més de set mesos de guerra devastadora d'Israel contra la Franja.

Els resultats, en tot cas, cal prendre'ls amb alguna precaució. Per exemple, la participació, molt baixa, que ha fregat o que ha superat de molt poc el 30%, una dada impensable en unes generals, si bé no s'ha superat el 70% des de l'any 1997, quan va guanyar Tony Blair.

A falta del recompte total, i llevat d'una sorpresa, el que és segur és que, de moment, Rishi Sunak ha salvat el cap. Els rumors de cop contra el líder si els resultats eren molt dolents s'han diluït a mesura que s'ha revelat que la magnitud de la tragèdia ha sigut la prevista i que un nou regicidi faria encara més mal a un partit que ja n'ha comès tres en set anys: contra Theresa May, Boris Johnson i Liz Truss. Molt catastròfic hauria de ser el resultat de Birmingham-West Midlands perquè hi hagués una revolta. I a hores d'ara, també sembla descartat que hi hagi eleccions a finals de juny.

stats