Combats intensos a la regió russa de Kursk, on l'exèrcit ucraïnès avança

Kíiv controla 600 quilòmetres quadrats i considera aquesta operació clau per al futur de la guerra

Olha Kosova
3 min
Soldats ucraïnesos viatgen a bord d'un tanc en una zona propera a la frontera amb Rússia.

Kíiv"La ciutat de Sudja està sota control de les forces armades d'Ucraïna", declara un soldat ucraïnès del batalló 99 de la brigada 61, amb l'estació de gas amb el logo de Gazprom al fons, un punt estratègic que canalitza el gas rus cap a Europa i és a només dos quilòmetres del centre de la ciutat. És la primera confirmació oficial que tropes ucraïneses han entrat a territori rus, després de quatre dies de combats intensos. Un anunci que, fins fa només uns dies, hauria semblat inconcebible. El soldat ucraïnès, amb la veu serena, no només declara “la calma” a Sudja, sinó que també llança un desig de “cels en pau” abans de concloure amb el tradicional crit de “Glòria a Ucraïna!”

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A hores d'ara, les forces ucraïneses han estès el control sobre gairebé 600 quilòmetres quadrats de territori rus i han abastat més d'una vintena de localitats. Aquestes dades, sostingudes per informes de funcionaris locals russos i corresponsals de guerra, així com per anàlisis de fonts obertes, mostren un avenç que pocs haurien previst.

La incursió ucraïnesa a Rússia

Kursk

RÚSSIA

Sudja

Sumi

UCRAÏNA

Khàrkiv

20 km

Regió de Kursk

Kíiv

Territori ocupat per Rússia

abans del 24 de febrer del 2022

Territori controlat per Rússia

Kursk

RÚSSIA

Sudja

Sumi

UCRAÏNA

Khàrkiv

20 km

Kíiv

Territori ocupat per Rússia abans del 24/02/2022

Territori controlat per Rússia

Kursk

RÚSSIA

Sudja

Sumi

UCRAÏNA

Khàrkiv

20 km

Kíiv

Territori ocupat per Rússia abans del 24/02/2022

Territori controlat per Rússia

El vídeo, tot i això, no aclareix els objectius finals de l'operació ni el pes estratègic de la captura de l'estació de gas per a Kíiv. Alguns analistes suggerien aquest divendres que l'avenç al llarg del gasoducte podria haver estat una tàctica per protegir-se de possibles bombardejos, encara que Rússia podria explotar aquesta situació per fer xantatge i generar incertesa als mercats energètics. En paral·lel, els mitjans russos i canals de Telegram han encès les alarmes sobre la possibilitat que Ucraïna tanqui "les vàlvules a Sudja". Els experts ucraïnesos troben aquesta preocupació infundada.

Sobre el terreny, la situació dista de ser estable: tancs als camps, vehicles calcinats a les carreteres i voluntaris repartint aliments entre els civils atrapats al foc creuat. Aquest divendres, el ministeri de Defensa rus finalment va reconèixer els combats als afores de Sudja, i a la regió de Kursk s'ha declarat un estat d'emergència, primer a nivell regional i després a nivell federal. Davant les declaracions ucraïneses, l'alcalde de Sudja, Vitali Slaxtxev, va negar la presència de tropes enemigues: “S'està evacuant la població, Sudja continua sent nostra. Això és tot el que he de dir”.

Dubtes a Moscou

Tot i les negacions oficials, sembla que un dels principals objectius informatius d'aquesta campanya, ja considerada la batalla clau de l'estiu per a l'exèrcit ucraïnès, ha estat assolit: les autoritats russes apareixen desorientades i vulnerables, incapaços de protegir les seves pròpies fronteres. Els analistes coincideixen que aquesta és la primera invasió en territori rus des de la Segona Guerra Mundial; alguns subratllen l'audàcia d'atacar una potència nuclear, mentre que altres destaquen l'efecte de sorpresa operativa que Kíiv ha aconseguit generar.

Mentrestant, Rússia continua perdent soldats i equips. La nit passada van començar a circular per canals de Telegram vídeos que mostren una columna militar russa destruïda, presumptament atacada per les forces armades d'Ucraïna. En aquests vídeos es veuen desenes de cossos sense vida. El canal rus Voienni Osvedomitel va afirmar que la columna va ser colpejada per míssils Himars, identificats per les restes de l'armament, subministrat a Ucraïna pels Estats Units. Tot i això, encara no ha estat possible verificar-ho.

Una casa en flames a la ciutat russa de Sudja després d’una incursió de les tropes ucraïneses a la regió de Kursk.

Pel que fa a l'ambiciosa meta de l'operació esmentada pels corresponsals militars russos, la qual podria convertir-se en una moneda de canvi en futures negociacions –la central nuclear de Kursk–, sembla cada cop menys llunyana. Els mitjans informen que les autoritats russes estan preparant la planta per defensar-la, mentre que bloguers militars asseguren que grups mòbils ucraïnesos es troben a uns 40 quilòmetres de la central. La xarxa regional russa Bloknot va informar que, després del migdia de divendres, les forces de seguretat van bloquejar les entrades a la planta nuclear de Kursk.

Pel que fa als objectius militars relacionats amb desviar l'atenció de les tropes russes dels altres fronts, els resultats continuen sent incerts. Mentre que alguns soldats ucraïnesos al Donbàs informen d'una millora en la situació els últims cinc dies, altres afirmen no haver notat canvis significatius. Les tropes russes s'acosten perillosament a la principal autopista del Donbàs, la captura de la qual amenaçaria les línies de subministrament de l'exèrcit ucraïnès a tot el front. Per a la població civil, la situació continua empitjorant. Aquest divendres, les forces russes han bombardejat Kostiantínivka i han destruït un supermercat i una oficina de Nova Poshta. Hi ha hagut 14 morts i 43 ferits.

stats