En directe
L'atac rus a Ucraïna
12/07/2023

El G-7 es compromet a garantir la seguretat d'Ucraïna a llarg termini

T'expliquem tota l'última hora en directe de la cimera de l'OTAN a Vílnius, amb els comentaris de la secció d'Internacional de l'ARA

Tanquem aquest directe. Bona nit!

Després de dos dies intensos, la cimera de l'OTAN a Vílnius s'ha acabat. La primera notícia, de fet, va arribar dilluns a la nit, quan el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va donar llum verda a l'adhesió de Suècia a l'aliança militar. Tot i això, encara falta la ratificació final del Parlament de Turquia i també del d'Hongria. L'altre gran tema sobre la taula era, és clar, Ucraïna. Volodímir Zelenski s'ha quedat sense una data concreta sobre l'inici del procés d'adhesió del seu país a l'OTAN, però ha aconseguit un pronunciament per part dels aliats que el situa més a prop que mai de l'Aliança Atlàntica i un acord del G-7, que es compromet a garantir la seguretat dels ucraïnesos a llarg termini.

Amb aquest resum tanquem aquest directe. Moltes gràcies per seguir-nos. Bona nit!

Aquí podeu seguir la jornada de demà.

12 Jul 2023

La foto viral (i tramposa) de Zelenski

Francesc Millan

L'agenda atapeïda de Zelenski: una desena de reunions bilaterals per mantenir la pressió

El compte de Twitter de Volodímir Zelenski s'ha omplert aquest dimecres d'emoticones de banderes de països i de fotos d'encaixades de mans i abraçades. El president ucraïnès ha aprofitat la seva presència a la cimera de l'OTAN per fer reunions bilaterals amb alguns dels principals líders mundials, a qui continua pressionant perquè no afluixin el seu suport –sobretot militar– a Kíiv. A primera hora del matí ja deixava clar que la prioritat número 1 de la jornada era aconseguir "nous paquets d'assistència per a l'exèrcit al camp de batalla".

La trobada més important del dia era amb el president dels Estats Units, Joe Biden, i ha sigut gairebé l'última. "Una reunió molt positiva, potent", ha escrit Zelenski a Twitter, on ha detallat que la trobada ha sigut "almenys el doble de llarga del que estava planificat" i ha assegurat que ha sigut "tan significativa com havia de ser".

El primer amb qui s'ha assegut el dirigent ucraïnès ha sigut el primer ministre de Canadà, Justin Trudeau, a qui ha agraït l'entrega de vehicles blindats. "Hem arribat a acords potents", ha assegurat Zelenski, que després ha continuat la ronda de reunions amb el canceller alemany, Olaf Scholz, que s'ha compromès a enviar més sistemes antiaeris Patriot i més míssils a Ucraïna. El següent ha estat el primer ministre britànic, Rishi Sunak, que ha assegurat que les garanties de seguretat ofertes pel G-7 "no seran un substitut" de l'adhesió a l'OTAN.

I el mandatari ucraïnès no s'ha aturat: el secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg; el primer ministre d'Austràlia, Anthony Albanese; el primer ministre en funcions dels Països Baixos, Mark Rutte; el president francès, Emmanuel Macron; el president del Consell Europeu, Charles Michel, i el primer ministre de Nova Zelanda, Christopher Hipkins. Moltes abraçades, gestos de germanor, somriures i paraules d'agraïment de Zelenski, que és conscient que ha de mantenir el nivell de pressió pel que és més urgent per al seu país: més armes.

12 Jul 2023

El G-7 acontenta Zelenski i ofereix garanties de seguretat a Ucraïna

Gerard Fageda

Zelenski agraeix a Biden el seu suport a llarg termini: "Una reunió molt positiva i potent"

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ja ha tingut l'acte més destacat de la cimera de l'OTAN: la reunió bilateral amb el president dels Estats Units, Joe Biden. "Una reunió molt positiva i potent", ha escrit Zelenski a Twitter, on ha detallat que la trobada ha sigut "almenys el doble de llarga del que estava planificat" i ha assegurat que ha sigut "tan significativa com havia de ser". "Si el protocol no hagués aturat la reunió, hauríem parlat encara més estona", ha afegit, i ha dit que han tractat "tots els temes". "Suport a llarg termini. Armes. Política. OTAN", ha resumit.

Durant els primers minuts de la trobada, on tots dos líders han exhibit bona sintonia, Biden ha afirmat que entén la "frustració" de Zelenski després que l'OTAN decidís no definir un calendari específic per a l'adhesió d'Ucraïna a l'Aliança Atlàntica. "La frustració que sent, només me la puc imaginar. Sé que hi ha moltes vegades que se sent frustrat i es pregunta quan li arribaran les coses, com de ràpid i com hi arribarem. Però li prometo que als Estats Units estem fent tot el que podem per entregar-li el que necessita tan de pressa com podem", ha afirmat el mandatari nord-americà.

El Parlament de Turquia debatrà l'entrada de Suècia a l'OTAN a la tardor

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha confirmat que el Parlament del seu país debatrà la ratificació de l'entrada de Suècia a l'OTAN a la tardor, quan es reprengui el curs parlamentari després de les vacances. En una roda de premsa des de Vílnius, Erdogan ha dit que Suècia ha d'entregar un full de ruta sobre passos concrets per lluitar contra el terrorisme abans de la ratificació turca.

Estocolm encara no té l'adhesió assegurada. El partit nacionalista MHP –aliat de l'AK d'Erdogan al Parlament, a qui necessita per obtenir majoria– encara és reticent a permetre l'ingrés de Suècia. "Hi haurà contactes amb l'MHP, ja sigui per part del president o alts càrrecs del govern", ha dit un alt funcionari a Reuters.

El titular de Defensa britànic avisa a Zelenski que no és un "Amazon" d'armes

El secretari d'estat de Defensa del Regne Unit, Ben Wallace, ha considerat que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, hauria de mostrar més "gratitud" per la gran quantitat d'armes que els països occidentals estan enviant a Kíiv. "Els vaig dir als ucraïnesos l'any passat, quan vaig conduir onze hores fins a Kíiv perquè em donessin una llista (amb peticions), que no soc Amazon", ha dit en una trobada amb periodistes a la cimera de l'OTAN a Vílnius, segons diversos mitjans britànics. I ha recomanat a Zelenski mostrar-se agraït per evitar que es frenin els lliuraments. "Ens agradi o no, la gent vol veure gratitud. El meu consell per als ucraïnesos: han de persuadir els països perquè renunciïn als seus propis arsenals", ha dit, i ha fet referència especialment als Estats Units.

Alemanya descarta finalment crear un centre conjunt de manteniment de tancs a Polònia

Alemanya ha descartat aquest dimecres els plans inicials de crear a Polònia un centre conjunt de manteniment de tancs danyats a la guerra a Ucraïna. "Els tancs Leopard 2A5 i Leopard 2A6 seran reparats a Alemanya i probablement a Lituània", ha dit un portaveu del ministeri de Defensa alemany, segons publica Reuters. La idea inicial era establir un centre a Polònia per reduir la distància respecte al camp de batalla, però després de mesos de negociacions, Berlín s'ha fet enrere perquè assegura que els preus exigits per a les reparacions a Polònia són molt més alts que les tarifes habituals. Alemanya ha entregat una vintena de tancs Leopard 2A6 a Kíiv, mentre que Polònia ha lliurat els Leopard 2A4, un model més antic.

Zelenski diu que la cimera de l'OTAN ha sigut un "èxit" per a Ucraïna

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha celebrat el compromís del G-7 de garantir la seguretat d'Ucraïna a llarg termini i ha assegurat que la cimera de l'Aliança Atlàntica ha sigut un "èxit" per a Ucraïna. "Els resultats de la trobada de l'OTAN són un èxit i que tenen un gran significat per al poble ucraïnès", ha dit Zelenski en una roda de premsa conjunta amb els dirigents del grup.

El G-7 es compromet a garantir la seguretat d'Ucraïna a llarg termini

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat que els líders del G-7 han acordat al marge de la cimera de l'OTAN de Vílnius comprometre's a garantir la seguretat d'Ucraïna a llarg termini, per futurs atacs i per protegir el país ucraïnès durant el seu procés d'adhesió a l'Aliança Atlàntica. "Serem al vostre tant de temps com faci falta", ha assegurat Biden en una roda de premsa conjunta amb els dirigents del grup, Zelenski, Von der Leyen i Charles Michel.

Els caps d'espionatge de Rússia i els EUA van conversar sobre Ucraïna el mes passat

El cap del Servei d'Espionatge Exterior (SVR) de Rússia, Serguei Narishkin, i el director de la CIA estatunidenca, William Burns, van parlar per telèfon el mes passat per comentar la situació de la guerra a Ucraïna. Així ho ha explicat l'alt funcionari rus, citat per l'agència estatal TASS. Ha admès que van parlar també de la revolta armada del cap dels Wagner, Ievgueni Prigojin, però que això només va ser "un pretext" per la trucada de Burns i que "gran part de la conversa es va centrar en la qüestió d'Ucraïna. "Vam reflexionar i raonar sobre què fer amb Ucraïna", ha dit Narishkin, que ha afegit que les condicions per a una sortida negociada al conflicte "no han madurat", tot i que s'ha mostrat convençut que passarà "tard o d'hora".

Pequín avisa l'OTAN: "Qualsevol acció que posi en perill els interessos de la Xina s'enfronta a una resposta decidida"

L'ambaixada de la Xina a la Unió Europea de Brussel·les ha enviat un comunicat avisant l'OTAN que "qualsevol acció que posi en perill els drets i els interessos legítims de la Xina s'enfrontarà a una resposta decidida". A més, Pequín ha criticat que les conclusions d'ahir de la cimera de l'OTAN, que assenyala que les polítiques "coercitives" de la Xina suposen un perill per Occident, van en la línia del llenguatge de la guerra freda i que conté un "biaix ideològic".

Stoltenberg: "Avui ens reunim en peu d'igualtat. Tinc ganes que arribi el dia que ho fem com a aliats"

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha remarcat que per primera vegada a la història Ucraïna es reunirà amb els socis atlàntics en "peu d'igualtat", en el marc del nou Consell OTAN-Ucraïna. Es tracta d'un fòrum consultiu que s'inaugura avui en què tots els aliats i Kíiv participaran d'igual a igual, fins i tot el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. "Tinc ganes que arribi el dia que ens reunim com a aliats", ha assenyalat Stoltenberg.

Zelenski celebra que l'OTAN faciliti els tràmits de l'adhesió d'Ucraïna: "És un senyal important per al poble ucraïnès"

Després que ahir Zelenski retragués a l'Aliança Atlàntica que no posés data a la invitació d'Ucraïna, avui ha abaixat el to i ha agraït que els socis atlàntics hagin acordat que Kíiv es pugui saltar els tràmits d'haver de demostrar, quan sigui l'hora, els avenços militars, polítics i econòmics per entrar a l'OTAN, l'anomenat Pla d'Acció. "És un senyal important per al poble ucraïnès i per a mi mateix", ha dit Zelenski.

Tot i això, el president ucraïnès ha insistit que hauria sigut més "òptim" una "invitació informal" per part dels aliats que no pas un compromís de convidar Ucraïna quan "les condicions ho permetin". També ha subratllat que la gestió de les expectatives sobre l'acostament del seu país a Occident són molt importants per al poble ucraïnès i per a l'esdevenir de la guerra. En aquest sentit, ha posat d'exemple la decisió de la Unió Europea d'atorgar a Ucraïna l'estatus de candidat malgrat que l'adhesió al bloc europeu vagi per llarg i ha apuntat que esperava de l'OTAN un senyal igual de concreta. "Això fa que el poble ucraïnès ja estigui desitjant entrar a la UE", ha remarcat Zelenski.

Zelenski entén que l'OTAN no accepti Ucraïna: "Ningú no vol una guerra mundial"

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha remarcat en roda de premsa des de Vílnius que vol que tothom "tingui clar" que Kíiv "entén" que l'OTAN no accepti Ucraïna mentre duri el conflicte amb Rússia. "Ningú no vol una guerra mundial", ha constat el líder ucraïnès. De fet, l'adhesió d'Ucraïna en plena guerra és una de les línies vermelles de la majoria dels aliats perquè suposaria que de facto tots els socis atlàntics entrarien amb guerra contra el règim de Vladímir Putin.

Els Bàltics i els països de l'est d'Europa també celebren la "direcció clara" de l'OTAN amb Ucraïna

Els països bàltics i els de l'est d'Europa, que són els que sempre han pressionat més als aliats per augmentar el suport i compromís amb Ucraïna, també s'han mostrat satisfets de l'acord de l'OTAN d'ahir en què s'assegura que es farà una "invitació" formal a Kíiv quan "les condicions ho permetin". Tot i que el text assenyali dates ni concreti res, cosa que va fer enfadar Zelenski, el president de Polònia, Adrezj Duda, ha celebrat l'Aliança Atlàntica deixés "clar el camí" d'adhesió d'Ucraïna. "Podem dir que la decisió s'ha pres", ha assegurat el dirigent polonès, que ha admès que avançar més en l'entrada de Kíiv a l'OTAN mentre duri la guerra és "impossible".

En la mateixa línia, tot i que ha insistit que li agradaria que l'acostament d'Ucraïna a Occident avancés més de pressa, el primer ministre de Letònia, Krisjanis Karins, ha celebrat que l'OTAN hagi pres una decisió "unànime" sobre continuar donant suport a Ucraïna fins "al final". "Moscou ja no genera divisió entre els aliats", ha assegurat el líder letó. "És la primera vegada que assenyalem clarament que el camí d'Ucraïna a l'OTAN. Tenim clares les condicions prèvies i tenim la invitació", ha afegit l'amfitrió i president de Lituània, Gitanas Nauseda.

El G-7 oferirà a Zelenski una fórmula per blindar Ucraïna

Els aliats del G-7 oferiran al govern de Zelenski nous "compromisos de seguretat" per blindar Ucraïna amb una cuirassa tan moderna i tan potent que enviï el missatge a Rússia que el suport occidental cap al país és persistent. Alguns ho comparen amb el sistema que els Estats Units utilitzen per protegir Israel. En el cas de Kíiv, els acords, concretament, garantiran que el subministrament d'armament no cessi, que es faci arribar tecnologia per produir aquest armament, que hi hagi intercanvi d'intel·ligència, i que s'organitzin més missions d'entrenament. El Regne Unit ha dit que aquests pactes es formalitzaran aquest dimecres en una declaració conjunta i de forma paral·lela a la cimera de l'OTAN.

La foto viral de Zelenski

En les darreres hores, s'ha fet viral aquesta imatge, en què es veu el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, sol i aparentment desubicat entre els mandataris de l'OTAN. Malgrat que el suport d'Occident a Kíiv ha estat constant des de l'inici de la invasió russa, la imatge, d'alguna manera, escenifica el malestar del líder ucraïnès per la falta de concreció en la "invitació" que l'Aliança ha proposat a Kíiv.

El fet que el text aprovat en aquesta cimera de Vílnius no posi cap data sobre la taula, ni cap requisit concret, és el que més ha molestat Zelenski, que creu que l'organisme menysté les necessitats d'Ucraïna. Tot i que ja ha acceptat que l'OTAN no vol admetre el seu país fins que s'acabi la guerra amb Rússia, almenys esperava que a la trobada d'aquesta setmana els aliats posessin data al començament de les negociacions d'adhesió. 

Ara, la imatge viral també té trampa. La fotografia és real, evidentment. Però només cal fer una cerca per les principals agències de notícies per veure que hi ha desenes d'imatges on surt Zelenski acompanyat en tot moment d'altres líders.

Zelenski demana "garanties de seguretat per a Ucraïna en el camí cap a l'OTAN"

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha avançat a l'entrada de la cimera de Vílnius que demanarà als aliats garanties de seguretat per al seu país durant el seu camí cap a l'OTAN, que ahir ja es va comprometre a fer una "invitació" formal a Ucraïna quan les "condicions ho permetin". "Entenc que rebrem aquesta invitació quan les mesures de seguretat ho permetin", ha declarat el líder ucraïnès, que ahir va retreure a l'Aliança Atlàntica que no posés data ni concretés més l'inici del procés d'adhesió d'Ucraïna.

Més enllà de l'entrada d'Ucraïna al bloc militar occidental i les garanties de seguretat, el president ucraïnès també ha explicat que parlaran sobre els nous paquets de suport militar de l'OTAN a les tropes ucraïneses, que es troben en plena contraofensiva contra Rússia. Tots aquests temes es tractaran al nou Consell OTAN-Ucraïna, que és un fòrum consultiu que s'inaugura avui en què tots els aliats i Kíiv participaran d'igual a igual. "Lluitaré per les garanties de seguretat per a Ucraïna en el seu camí cap a l'OTAN", ha insistit Zelenski.

Von der Leyen diu que si Ucraïna "manté la velocitat" en l'aplicació de reformes entrarà "aviat" a l'OTAN i a la UE

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha recordat a l'entrada de la cimera de l'OTAN que perquè Ucraïna pugui entrar a la Unió Europea i a l'OTAN és "indispensable" que tiri endavant un seguit de reformes per potenciar, per exemple, l'estat de dret o la lluita contra la corrupció. Tot i això, ha assegurat que "l'èxit arribarà aviat" si Kíiv "manté el ritme" d'aplicació de reformes. "És sorprenent la velocitat amb què Ucraïna s'està reformant malgrat la guerra", ha destacat la líder comunitària.

En tot cas, l'acostament a Occident està sent més lent del que Zelenski desitjaria. Quant a la UE, alguns estats membres, com França o Alemanya, han demanat estudiar a fons la conveniència de l'adhesió d'Ucraïna i insten a la Comissió Europea a garantir que Ucraïna compleix amb tots els requisits, tal com se'ls demana a tots els estats que volen entrar al bloc.

Pel que fa a l'OTAN, ahir els estats es van comprometre a fer una "invitació" a Ucraïna quan "les condicions ho permetin", però sense cap mena de concreció ni data, cosa que va fer enfada Zelenski. "És absurd", va criticar per Twitter. Tot i això, els socis atlàntics van acordar que Kíiv es pugui saltar els tràmits d'haver de demostrar, quan sigui l'hora, els avenços militars, polítics i econòmics per entrar a l'OTAN, l'anomenat Pla d'Acció.