França

'Charlie Hebdo' defensa el dret a la blasfèmia 10 anys després de l'atemptat

L'aniversari de l'atac terrorista revifa el debat a França sobre els límits de la llibertat d'expressió

Pancarta en record de l’atemptat contra Charlie Hebdo.
Beatriz Juez
07/01/2025
3 min

BerlínDeu anys després de l'atac jihadista contra la redacció de Charlie Hebdo per publicar les caricatures de Mahoma, la revista satírica francesa continua defensant la llibertat d'expressió, lluitant contra el fonamentalisme i sent irreverent cap al que és venerat per qualsevol religió. Per a Charlie, com molts anomenen la revista a França, res no és sagrat i tot pot ser criticat. L'aniversari de l'atemptat terrorista revifa el debat a França sobre els límits de la llibertat d'expressió i el dret a la blasfèmia. El 2025 França celebra, a més, el 120è aniversari de la llei de separació de l'Església i de l'estat del 1905, considerada el pilar del principi francès de la laïcitat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Charlie Hebdo treu dimarts a la venda un número especial de 32 pàgines que reuneix les caricatures sobre diverses religions guanyadores d'un concurs internacional, coincidint amb el desè aniversari de l'atac terrorista que va costar la vida a 12 persones i en què 11 persones van resultar ferides. La irreverent revista, fundada el 1970, va convidar dibuixants de tot el món a “realitzar la caricatura més divertida i malvada contra Déu”. Es publicaran 300.000 exemplars d'aquest número especial en què pretenen “#RireDeDieu” [Riure's de Déu].

El 7 de gener del 2015, els germans Chérif i Saïd Kouachi van assassinar a sang freda 11 persones a la redacció de Charlie Hebdo i un policia als carrers de París. Entre els morts, hi havia els caricaturistes Cabu, Charb, Honoré, Tignous i Wolinski. "Hem venjat el profeta Mahoma! Hem matat Charlie Hebdo!", van proclamar al carrer els dos germans jihadistes. Era la seva venjança per haver publicat el 2006 les polèmiques caricatures de Mahoma, que un any abans havia tret el diari danès Jyllands-Posten. Charb, el llavors director del setmanari, s'havia posat així en el punt de mira dels jihadistes.

'Charlie Hebdo'

L'atac terrorista, que va convertir la redacció de Charlie Hebdo en una morgue, només va durar 1 minut i 49 segons, però va commocionar França i el món. L'eslògan "Je suis Charlie" [Soc Charlie] va recórrer el món en solidaritat amb les víctimes de Charlie Hebdo i en defensa de la llibertat d'expressió. L'11 de gener del 2015, més d'un milió de persones van participar en una gran manifestació a París, a la qual van assistir el president François Hollande i nombrosos caps d'estat i de govern estrangers. En total, 3,7 milions de persones van participar en diferents concentracions a França.

"Déu, retornat al seu lloc"

La revista satírica francesa va tornar a publicar el setembre del 2020 les caricatures de Mahoma, coincidint amb l'inici a França del judici als còmplices dels terroristes, que van ser condemnats a penes d'entre els quatre anys de presó i la cadena perpètua. Els jihadistes van morir abatuts per la policia dos dies després de l'atac en una impremta on s'havien atrinxerat als afores de París. "Déu, retornat al seu lloc", va titular Charlie Hebdo a l'acabar el judici, acompanyat d'un dibuix de Déu dins d'un furgó policial i camí cap a la presó, signat pel caricaturista François Boucq.

La manifestació de l’11 de gener de París després dels atemptats de 'Charlie Hebdo' amb un cartell de la mirada d’una de les víctimes, Charb.

El desè aniversari de l'atemptat terrorista ha revifat el debat a França sobre els límits de la llibertat d'expressió. "El dret a la blasfèmia forma part de la nostra identitat", va assegurar diumenge passat la ministra francesa d'Igualtat, Aurore Bergé, en una entrevista amb la cadena de ràdio Europe 1. “Pertanyo a una generació en què era normal anar a comprar Charlie [Hebdo]. Era natural anar la nit dels atemptats a manifestar la nostra solidaritat amb els periodistes i dissenyadors assassinats”, va recordar la ministra.

Bergé es va mostrar preocupada pel “cisma generacional” que observa a França: “Nois de vint anys senten que no s'ho poden permetre tot, que no poden burlar-se de la religió, que no la poden criticar. Que per això no es mereix morir, però que, després de tot, hauria estat millor evitar-ho”.

Continuar la lluita

Deu anys després de l'atac, la redacció de Charlie Hebdo es troba en un lloc secret i Riss, el director, i altres col·laboradors porten escorta policial. Però la ploma de Charlie Hebdo segueix tan esmolada com sempre. "Perquè la llibertat d'expressió visqui, a vegades cal sacsejar-la una mica", apuntava Riss, pseudònim de Laurent Sourisseau.

La revista, que actualment té 30.000 abonats i ven 18.000 exemplars en quiosc per setmana, ja va publicar el desembre passat un llibre en homenatge als seus companys assassinats, titulat Charlie Liberté. Le journal de leur vie [Charlie Llibertat. El diari de la seva vida].

"Cabu, Charb, Honoré, Tignous i Wolinski es van passar la vida rient-se de tots i de tot. Charlie Hebdo segueix aquí, molt viu, igual de decidit a continuar la seva lluita, a través del dibuix i la ploma", segons els responsables del llibre homenatge.

stats