Charles Michel, el president que embolica les negociacions de la UE
Diferents líders estatals, inclòs Macron, retreuen al president del Consell el desordre de les trobades entre els Vint-i-set
Brussel·lesA les trobades del Consell Europeu, que normalment se celebra cada tres mesos i reuneix tots els caps d'estat i presidents de govern de la Unió Europea, se sol desencallar els debats polítics més importants del bloc comunitari. N'hi ha de molt determinants i n'hi ha d'altres, com les d'aquest dijous i divendres, que passen més desapercebudes.
Tampoc es va donar el vistiplau a grans normatives legislatives ni hi havia grans qüestions a debatre a l'agenda en la cimera del febrer passat, quan el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va visitar Brussel·les per primera vegada des de l'inici de la guerra. Tot i això, la trobada es va allargar hores i hores sense tancar cap acord i no es va acabar fins a les dues de la matinada de manera totalment innecessària.
Els líders europeus ja preveien una mica de desorde al Consell Europeu del febrer passat per la visita de Zelenski, però no tant. En un punt de la trobada, quan ja feia hores que estaven reunits i encara no havien tancat cap tema, la primera ministra de Dinamarca, Mette Frederiksen, va demanar el torn de paraula i va retreure al president del Consell Europeu i l'encarregat de conduir les negociacions, el belga Charles Michel, que anés saltant d'un debat a l'altre –des de migració fins a economia, passant per sancions contra Rússia– sense tancar cap carpeta. El comentari de Frederiksen va aixecar la veda i diferents mandataris europeus, inclòs el president de França, Emmanuel Macron, van aprofitar l'ocasió per afegir-se a les queixes de la dirigent danesa. "Tothom entenia que mentre Zelenski estava a Brussel·les hi hagués una mica de desordre, però ningú va entendre que continués una vegada ja havia marxat", diuen fonts comunitàries presents a la reunió a la revista Politico.
Menys carretera i més oficina
Aquestes queixes a la gestió de Michel no són un cas aïllat. Fa temps que diferents diplomàtics desaproven públicament que el president del Consell Europeu estigui més preocupat de mantenir una agenda molt activa, sobretot internacional, que de fer bé la seva feina de coordinador de les diferents negociacions que es duen a terme de manera permanent a Brussel·les. "Està més a la carretera i volant que a l'oficina", asseguren fonts comunitàries.
També va aixecar polseguera que Michel anul·lés aquest dimecres la roda de premsa rutinària que se celebra al final de cada Consell Europeu tot i que els estats de la zona euro s'haguessin reunit amb la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, i davant el context de turbulències al sector bancari i financer. Aquesta decisió, en un món que es basa en la confiança, no li fa cap bé.
En aquest sentit, les mateixes veus crítiques retreuen a Michel que estigui tenint una actitud electoralista. Tot i que encara quedi més d'un any per als comicis comunitaris, el president del Consell Europeu se sent sol i sense gaires aliats entre els Vint-i-set, i amb una atenció mediàtica al seu país menor de quan n'era el president. Fa poc va ser escollit per unanimitat –era l'únic candidat–, però la seva popularitat i suports sembla que estan caient a marxes forçades.
Males relacions amb Von der Leyen i Borrell
Més enllà de la seva manca de capacitat de dirigir les discussions dels Vint-i-set, les males relacions de Michel amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, també estan afectant el bon funcionament de les institucions europees. El polític belga vol tenir més protagonisme en la diplomàcia amb països tercers del que li tocaria, ja que aquesta és una cartera més reservada per al polític català, i també vol evitar que Von der Leyen li tregui el protagonisme a escala mundial i tingui més projecció internacional que ell.
De fet, Michel i Von der Leyen van tallar el contacte des de l'episodi del conegut com a sofagate. L'abril de l'any passat en una trobada a Ankara el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va relegar la presidenta de la Comissió Europea a un sofà més baix i allunyat de les dues butaques que havia preparat per al president Michel i ell mateix. Von der Leyen es va mostrar visiblement molesta i el dirigent belga no va fer cap gest al respecte. Després d'aquest incident, els dos líders comunitaris es van reunir per aclarir l'embolic i mirar de reconduir la seva relació, però van sortir de la reunió igual com hi havien entrat: amb un posat molt fred i per separat. Des d'aleshores, no es parlen.