La cervesa sense alcohol triomfa al país de la cervesa
La producció d'aquesta beguda a Alemanya s'ha més que duplicat els últims deu anys
BerlínUn de cada vint litres de cervesa produïda a Alemanya l'any 2023 va ser sense alcohol. Aquesta beguda ja és molt més que una moda i ocupa un lloc cada vegada més destacat a les barres d'un país on el culte a la cervesa forma part de la cultura popular. Segons l'oficina federal d'estadística d'Alemanya, el consum de cervesa cau lleugerament els últims anys. Al juny, amb pluges i un temps molt inestable, la venda de cervesa va baixar al nivell més baix des del 1993. Mentrestant, els últims deu anys a Alemanya s'ha més que duplicat la producció de cervesa sense alcohol. Si l'any 2013 se'n van produir 267 milions de litres, el 2023 la xifra es va enfilar fins als 556 milions.
Vora l'estació central de Múnic, una ciutat que sobretot durant l'Oktoberfest es converteix en la capital europea de la cervesa, aquest estiu ha obert Null (zero en alemany), el primer biergarten on només es poden comprar begudes sense alcohol. Durant els mesos de primavera i estiu, seure als bancs de fusta allargats d'un d'aquests jardins a l'ombra i prendre una cervesa és un costum molt arrelat a tots els països germànics. Poc després de la inauguració, l'encarregat de Null explicava a la televisió pública per què va veure clara l'aposta: "Ja no és estrany que en un grup algú prefereixi les begudes sense alcohol, aquí també oferim aperitius sense alcohol i mocktails".
En un biergarten de Berlín ho confirmem: a la taula que comparteixen una colla de companys de feina que passen el vespre junts hi ha unes quantes cerveses sense alcohol. "No m'agrada beure alcohol sovint perquè no se'm posa gaire bé -ens explica la Kerstin, de 45 anys-: per això, quan hi ha una bona cervesa sense alcohol que no tingui gaire sucre, per a mi és una bona alternativa". En Tilmar (57 anys) diu que només en pren quan no li queda més remei: "Si no vull beure aigua ni cervesa amb alcohol, trio la sense alcohol, perquè les begudes ensucrades no m'agraden".
Es redueixen les intoxicacions alcohòliques entre adolescents
Les més joves del grup, la Loni (26) i la Maha (23), no en prenen: "Si bec cervesa és per sentir-ne l'efecte", diu la primera, mentre que la seva companya no tasta cap beguda alcohòlica. De fet, com passa en uns altres països d'Europa, a Alemanya els més joves cada vegada beuen menys alcohol. Els últims anys les asseguradores mèdiques registren menys comes etílics entre adolescents.
En aquesta taula, alemanys de diferents generacions coincideixen en una cosa: a tots els sembla que cada vegada hi ha cerveses sense alcohol més bones. La Kerstin diu que sobretot li agrada la de blat: "Abans tenia un regust metàl·lic, però ara és ben bona!" L'associació de cervesers alemanys assegura que ara com ara hi ha 500 marques de cervesa sense alcohol a Alemanya, el país de la Unió Europea que més en produeix. Segons aquest grup, el 8% de la cervesa que es ven al mercat alemany és sense alcohol i calcula que aviat representarà el 10% del total.
Als diaris digitals en llengua alemanya trobem nombrosos rànquings amb les millors cerveses sense alcohol i articles que informen sobre si és sa beure'n. La preocupació per la salut és un dels motius principals de la tendència a l'alça, com passa amb el vi sense alcohol, que també creix a Alemanya, tant en nombre de seguidors com de qualitat.