Carles III, proclamat rei públicament en una doble cerimònia d'aires medievals

El monarca emfatitza la promesa de servei al poble feta en el seu primer discurs als ciutadans

Un instant de la proclamació pública de Carles III com a rei, que ha tingut lloc aquest matí al palau de St James, de Londres.
10/09/2022
2 min

LondresAmb una doble proclamació pública, primer al Palau de Saint James, al centre de Londres, i després al davant de l'edifici de la Borsa, al cor de la City, Carles III ha vist com s'acomplia aquest dissabte un altre dels rituals, ancorat en l'època medieval, imprescindibles per complir la transició del regnat d'Elisabet II al seu propi regnat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En el discurs de declaració, el rei, com ja va fer aquest divendres, va prometre que després de la seva "pèrdua irreparable" s'esforçaria per seguir l'exemple inspirador de la seva difunta mare "d'amor per a tota la vida i servei desinteressat" al poble britànic i als ciutadans de tots els reialmes i de la Commonwealth.

La proclamació l'han signat els membres del Consell Privat, inclosos Guillem, el nou príncep de Gal·les i hereu al tron; Camil·la, la reina consort; la presidenta del Consell, la parlamentària conservadora Penny Mordaunt; la primera ministra Liz Truss i l'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby.

Imatge de la City de Londres en el moment de la segona proclamació pública del rei Carles III.

A més, més de 200 consellers privats, inclosos sis antics primers ministres –John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May i Boris Johnson–, han estat presents per escoltar com el secretari del Consell llegia la proclama d'adhesió, la primera des de 1952 i també la primera que ha sigut televisada en directe.

Els crits de "Déu salvi el rei" han esclatat al final de les dues cerimònies de proclamació pública.

Després de la primera el rei ha tornat al Palau de Buckingham, on mantindrà diferents audiències al llarg de la tarda. S'entrevistarà, per aquest ordre, amb l'arquebisbe de Canterbury, amb la primera ministra i el seu govern, amb el líder de l’oposició i el seu executiu a l’ombra i amb el degà de l’abadia de Westminster, on tindrà lloc el funeral d’estat d’Elisabet II. En el seu discurs de proclamació, Carles III ha aprovat que el dia de les exèquies de la seva mare sigui festiu a tot el Regne Unit.

De moment, encara no hi ha cap data oficial per al funeral, però el més probable és que tingui lloc el dilluns 19 de setembre. A la cerimònia de comiat d'Elisabet II s'esperen personalitats de tot el món, com el president dels Estats Units, Joe Biden; el de França, Emmanuel Macron i, entre molts altres, els reis d’Espanya. No serà, doncs, fins al 20 de setembre quan, almenys des del punt de vista mediàtic, el rellotge del país torni a posar-se en marxa.

Demà diumenge, el taüt amb les despulles d'Elisabet II serà traslladat del castell de Balmoral, on va morir dijous, al Palau de Holyrood, a Edimburg, la capital d'Escòcia.

stats