Països nòrdics

La campanya contra la primera ministra finlandesa per passar-s'ho bé

Sanna Marin se sotmet a un test de drogues perquè no té "res a amagar" després de la filtració d'uns vídeos ballant

Marta Casagolda
i Marta Casagolda

CopenhaguenLa polèmica que ha explotat després que es filtressin imatges d'una festa privada en què apareixia la primera ministra finlandesa, Sanna Marin, ballant i passant-s'ho bé amb uns amics ha crescut tant que la mandatària, de 36 anys, ha decidit sotmetre's a un test de detecció de drogues per demostrar que no va fer res il·legal. Marin ha comparegut aquest divendres per anunciar-ho i per reiterar que "no té res a amagar", després que alguns líders polítics de l’oposició li demanessin públicament que se sotmetés a un test de drogues. La primera ministra finlandesa ha reiterat en una roda de premsa que mai s’ha drogat i que li hauria agradat que es confiés en la seva paraula, però ara, amb els resultats del test que farà públics la setmana que ve, quan els tingui, podrà “netejar la seva reputació”.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Marin ha lamentat també que el vídeo gravat en un àmbit privat s’hagués difós públicament i no ha volgut entrar en polèmiques per esbrinar qui l’hauria filtrat o bé si hauria estat hackejat d’un compte privat d’Instagram.

Cargando
No hay anuncios

Al polèmic vídeo de la festa, que no només s’ha fet viral a Finlàndia sinó en diversos punts del planeta, s’hi veu la política finlandesa cantant i ballant sense deixar de mirar a càmera en un domicili particular amb un grup d’amics, la majoria dels quals també són personatges públics del país nòrdic.

Cargando
No hay anuncios

Les imatges han obert el debat sobre com s’han de comportar els dirigents del país i no han deixat indiferents els finlandesos, que generalment han reaccionat amb dues posicions polaritzades: o bé la defensen perquè no veuen res d’il·legal en les escenes i consideren que Marin té tot el dret a celebrar una festa privada amb amics, o bé la critiquen perquè consideren que amb la manera d’exposar-se davant la càmera té un comportament que no s’associa a una primera ministra i afecta la imatge de la institució que representa en un moment de crisi per al país per les tensions amb Rússia des de l'inici de la invasió a Ucraïna.

Justament per les delicades relacions amb el país de Vladímir Putin, molts han criticat que el dia de la festa ella no estava de vacances i, per tant, han qüestionat que la primera ministra estigués en condicions de fer front a una emergència. Marin s’ha defensat assegurant que estava localitzable i hagués estat “preparada per treballar en qualsevol moment”.

Cargando
No hay anuncios

Observada amb lupa

Aquesta no és la primera vegada que la política finlandesa es troba enmig de la polèmica per sortir de festa. El desembre passat, Marin va haver de demanar disculpes quan es va fer pública una imatge ballant en una discoteca després d’haver estat en contacte amb un positiu de covid-19. La primera ministra va argumentar que no havia llegit el missatge de text on l’advertien que s’havia d’aïllar perquè no portava el mòbil de feina a sobre.

Cargando
No hay anuncios

Des que va assumir el càrrec el 2019, Marin ha estat sotmesa a un seguiment constant perquè es va convertir en la cap d’estat més jove del món amb només 34 anys. Se la va batejar com "la primera ministra mil·lennial" i des de llavors s’han mirat amb lupa el seu estil i la seva manera de fer en política.

Amb l’última polèmica del vídeo de la festa, els seus companys de partit li han continuat mostrant el seu suport i destaquen que el seu lideratge polític cada vegada guanya més pes. A més, des de fa uns mesos es troba sota el focus internacional després de plantar cara a Vladímir Putin i liderant, juntament amb la seva homòloga sueca, Magdalena Andersson, l’entrada de Finlàndia i Suècia a l’OTAN. També va viatjar fins a Ucraïna per reunir-se amb el president Volodímir Zelenski.

Cargando
No hay anuncios

Tota aquesta gestió li ha fet guanyar el suport de l’opinió pública finlandesa, però al mateix temps li han caigut crítiques per haver compaginat aquestes gestions amb visites a festivals de rock, la desfilada de l’Orgull LGTBI i publicacions a Instagram.

Cargando
No hay anuncios

La mandatària finlandesa ha defensat que té un vida familiar, una vida laboral i un temps d’oci amb els amics. Però Marin es mostra convençuda de fer el que fa: “Seguiré sent la mateixa persona i espero que la gent ho accepti. Vivim en una democràcia i a les eleccions es decideixen aquestes qüestions”.

Símbol de la feminització de la política

Membre de l’ala ecologista del partit socialdemòcrata finlandès, Sanna Marin es va convertir el 2019 en la cap de govern més jove del món, un lloc que ara ocupa el president xilè, Gabriel Boric. Marin també va ser la primera filla d’una parella de lesbianes en arribar a liderar un país. La seva política s’ha caracteritzat per la defensa de l’estat del benestar, la lluita contra les desigualtats i tota forma de discriminació i les polítiques climàtiques, que han fixat l’objectiu de descarbonitzar el país l’any 2035. Se l’ha considerada un símbol de la feminització de la política: 12 dels 19 membres del seu govern són dones, i els cinc partits que el formen estan liderats també per dones. La mitjana d’edat de les cinc ministres amb més pes és de 37 anys. Marin no està sola a la regió: Suècia i Islàndia també estan governats per dones.