Brussel·les vol que Bòsnia i Hercegovina sigui candidata a entrar a la UE
La Comissió envia un missatge als Balcans occidentals: "Pertanyen a la nostra família"
Brussel·lesDesprés de set anys d'espera, la Comissió Europea ha proposat aquest dimecres als estats membres atorgar a Bòsnia i Hercegovina l'estatus de candidata per entrar a la Unió Europea. Tot i que Brussel·les admet que el país balcànic no està fent prou avenços en les reformes judicials i polítiques que li ha exigit, el comissari d'Ampliació, Olivér Várhelyi, ha explicat que l'executiu comunitari ha volgut fer-li aquest "oferiment" per demostrar "les altes expectatives" que té en el país balcànic.
Un dels motius d'aquesta proposta és geoestratègic. En el seu discurs a la Conferència d'Ambaixadors de la Unió Europea, la presidenta Ursula von der Leyen ha volgut deixar "molt i molt clar" que "els Balcans occidentals pertanyen a la família" comunitària. Els ha comparat amb l'entrada a la Unió Europea de països com Portugal, Espanya o Grècia, quan "van escollir democràcia". "El vent del canvi torna a bufar a través d'Europa", ha dit Von der Leyen. En la mateixa línia, el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha subratllat que aquesta decisió és més necessària i important des del punt de vista geopolític arran de la invasió russa a Ucraïna. "És una inversió a llarg termini en pau, prosperitat i estabilitat per al nostre continent", ha assenyalat.
Així, Brussel·les ha volgut llançar un missatge a tota la regió dels Balcans occidentals. Sap que la paciència d'alguns països balcànics que ja fa temps que tenen l'estatus de candidat s'acaba, i tem que es vagin acostant cada vegada més cap a l'òrbita russa o xinesa. Un dels exemples més clars és Sèrbia, que encara no ha aprovat cap restricció contra Rússia des de l'inici de la guerra d'Ucraïna. Mentre que els Balcans fa dècades que estan a la cua, sense avenços significatius, Ucraïna ha obtingut de manera accelerada l'estatut de candidat. El greuge era massa evident.
D'altra banda, el govern de Bòsnia i Hercegovina, que tot just surt d'un procés electoral, ha celebrat la "victòria històrica" que significa per al país que la Comissió li vulgui concedir aquest estatus. "És un missatge fort als ciutadans i de vital importància per a l'estabilitat de la regió", ha escrit a Twitter la ministra d'Exteriors del país balcànic, Bisera Turkovic.
Les condicions per entrar continuen sent les mateixes
En tot cas, els dirigents comunitaris han avisat que no es farà cap excepció amb Bòsnia i Hercegovina i que les condicions per entrar al bloc continuen sent les mateixes de sempre. Segons apunta l'informe de la Comissió publicat avui, l'estat balcànic ha de reforçar la democràcia, la funcionalitat de les institucions estatals i l'estat de dret, fer front a la corrupció i el crim organitzat, i garantir la llibertat dels mitjans i una millor gestió de la immigració.
En aquest sentit, Várhelyi ha remarcat que, després del gest d'avui, ara són els dirigents del país balcànic els que han de complir amb la seva paraula per "convertir aquesta oferta, que només passa una vegada a la vida, en realitat". "Esperem que els legisladors i el govern, i la resta d'institucions de l'estat, se centrin en les reformes requerides després de les eleccions generals d'aquest 2 d'octubre", ha advertit Várhelyi. De fet, en aquests últims comicis estatals van guanyar diferents partits polítics moderats, fet que pot facilitar l'inici d'un canvi d'etapa governamental que iniciï les reformes exigides per Brussel·les en un país profundament dividit entre bosnians, serbis i croats.