Guerra al Pròxim Orient

La UE pressiona Israel amb la solució dels dos estats

Borrell presenta un nou pla als Vint-i-iset i Israel hauria proposat una treva de dos mesos a Gaza, segons Axios

Brussel·lesLa Unió Europea augmenta la pressió sobre Israel. El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha presentat al Consell de la UE d'aquest dilluns un pla per rellançar la creació de dos estats com l'única solució possible al conflicte entre Israel i Palestina, una via que ha estat subscrita per la gran majoria de socis europeus i que, de fet, fa anys que compta amb el suport del bloc europeu i de la comunitat internacional.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que Israel s'hi oposa rotundament, el dirigent català ha tornat a remarcar que es tracta de l'única solució per resoldre de forma "integral" i perdurable el conflicte. I, preguntat sobre com pensa en aquesta ocasió convèncer Israel, ha amenaçat que hi ha una sèrie de "condicionants" que poden obligar l'estat hebreu a acceptar la solució que compti amb el consens internacional. "Quines altres solucions té [Israel] en ment? Que marxin tots els palestins? Matar-los?", ha qüestionat el cap de la diplomàcia europea, que ha subratllat que ja han mort 25.000 persones a Gaza des del 7 d'octubre, "el 70% dels quals dones i nens".

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, el pla de dotze punts al qual ha tingut accés l'ARA i ha presentat Borrell aquest cap de setmana als Vint-i-set preveu de mica en mica anar acostant posicions entre les dues parts del conflicte i comptar amb la col·laboració dels actors més importants del Pròxim Orient i de tot el món, com els Estats Units i les Nacions Unides. De fet, ha aprofitat per tocar el crostó a la comunitat internacional, a la qual ha acusat de no fer prou davant de la negativa d'Israel sobre el fet que el poble palestí tingui un estat, si bé hi ha un gran consens a escala mundial que seria la solució.

El plantejament de Borrell també és que es faci "aviat" o en la "primera oportunitat possible" una conferència de pau "preparatòria" amb els diferents actors internacionals i els implicats, tal com ja havia proposat Espanya anteriorment i ha tornat a fer aquest dilluns Bèlgica. L'objectiu final, ha insistit el dirigent català, sempre ha de ser la creació de dos estats "que convisquin de costat, en pau i seguretat".

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, aquest full de ruta no és nou. Fa anys que la comunitat internacional el té sobre la taula i que Israel s'hi oposa en rodó. Per aquest motiu, Borrell admet que no preveu que es creï un estat palestí i se solucioni el conflicte a curt termini si ja "fa trenta anys que se'n parla", però ha tornat a retreure al global de la comunitat internacional, la qual també aposta pels dos estats, que es tapi els ulls davant de l'actitud del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i no faci prou per fer-ho realitat.

D'altra banda, el dirigent català ha tornat a culpar Israel de sembrar l'odi a Palestina "amb la seva manera de destruir Hamàs", i ha recordat que no s'assolirà la pau "només pels mitjans militars". De fet, divendres passat Borrell va arribar a assegurar que l'única via per "assolir la pau" és "imposar des de l'exterior" la creació d'un estat palestí, i va acusar les autoritats israelianes de crear i finançar Hamàs amb l'objectiu de debilitar l'Autoritat Nacional Palestina. "Per impedir la pau han arribat a crear ells mateixos Hamàs", va afirmar.

Cargando
No hay anuncios

Divisió a la UE

Gran part dels ministres d'Exteriors dels Vint-i-set han subscrit les paraules de Borrell, així com alguns diferents homòlegs seus que han estat convidats a la trobada. "Hem d'imposar la pau i tot el món sap que l'únic camí és crear els dos estats", ha destacat el titular d'Exteriors de Jordània, Ayman Safadi. Qui no s'ha alineat amb les paraules de Borrell ha sigut, esclar, el ministre israelià Israel Katz, que s'ha limitat a defensar el dret de defensa del seu país i ha evitat respondre cap pregunta de la premsa i dir res públicament sobre el plantejament de Borrell.

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, el ministre d'Afers Exteriors de l'Autoritat Nacional Palestina, Riyad al-Maliki, ha demanat als Vint-i-set que siguin "valents" i mostrin "coratge" per aplicar sancions contra Netanyahu i altres responsables israelians que estan "destruint les possibilitats de la solució dels dos estats i de pau al Pròxim Orient". També han assistit a la trobada altres actors clau del conflicte, com l'Aràbia Saudita o el secretari general de la Lliga Àrab.

Tot i que la gran majoria d'estats s'han posicionat a favor del plantejament de Borrell, hi ha països com Alemanya (el més gran de la UE i un dels més pro sionistes) que es mostren més escèptics en la necessitat de crear un estat palestí per tal d'assolir la pau. De fet, la ministra alemanya d'Exteriors, Annalena Baerbock, ha dit que la creació dels dos estats és una qüestió "complexa".

Cargando
No hay anuncios

Aquesta divisió no només es fa evident entre els Vint-i-set, sinó també entre els dirigents de la Unió Europea. Per exemple, la presidenta de la Comissió Europea, la conservadora alemanya Ursula von der Leyen, ha rebut moltes crítiques per posicionar-se massa a favor del govern de Netanyahu, i sovint saltar-se el consens general de la UE sobre el conflicte i sense recordar en tot moment que Israel ha de respectar el dret internacional i humanitari.

Una treva de dos mesos

Aquesta nit, el mitjà estatunidenc Axios ha publicat que Israel ha fet arribar a Hamàs una proposta alternativa per alliberar els ostatges a canvi d'un nombre indeterminat de presos palestins. El pla d'Israel inclouria una treva de dos mesos, segons dos oficials israelians. Tel-Aviv no ho ha confirmat i tampoc hi ha hagut resposta de Hamàs.

Cargando
No hay anuncios
La UE avança en la seva missió al mar Roig

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha confirmat que la Unió Europea enviarà una missió militar naval al mar Roig, una operació de la qual s'ha exclòs el govern espanyol per les reticències de Sumar. Tot i això, Madrid no ha vetat el moviment comunitari i diferents estats, com Alemanya, França o Bèlgica, ja han confirmat la seva presència per protegir els vaixells mercants dels atacs dels rebels houthis del Iemen.

En la trobada dels Vint-i-set d'aquest dilluns s'ha parlat per sobre de la missió i la intenció és que durant els pròxims dies s'avanci més en l'àmbit tècnic per tal que es pugui llançar i anunciar amb tots els detalls el pròxim Consell d'Assumptes Generals de la UE del 19 de febrer.

Cargando
No hay anuncios