Els escàndols de Boris Johnson

Boris Johnson i la seva dona, multats per l'escàndol del Partygate

El ministre d'Economia britànic, Rishi Sunak, també rep una sanció de Scotland Yard per haver infringit les lleis anticovid

LondresSense precedents. El primer ministre britànic, Boris Johnson, i el ministre d'Economia, Rishi Sunak, han sigut multats per la Policia Metropolitana de Londres per l'escàndol del Partygate. En altres paraules, al capdavant del país, en els càrrecs més importants del govern, hi ha oficialment dos delinqüents que han trencat les lleis anticovid que van imposar a la població al llarg del 2020 i el 2021. En un intent de girar full com més ràpidament millor, aquesta tarda Johnson ha anunciat públicament que havia pagat la multa –com també ha fet la seva dona– i, a més, s'ha tornat a disculpar davant de l'opinió pública. "Demano disculpes un cop més per l'error que vaig cometre. Un cop es va fer evident el que estava passant, el tipus de comportament malauradament lamentable que hem vist, hem pres mesures per canviar les coses. Downing Street s'ha transformat radicalment, és una organització molt diferent i estem centrant-nos al 100% a complir la nostra agenda.” A més, ha descartat qualsevol possibilitat de dimissió, com li ha demanat l'oposició: "Vull seguir endavant i complir el mandat que tinc, i abordar els problemes que el país ha d'afrontar ara mateix. Aquesta és la meva prioritat".

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Malgrat les seves paraules, i l'admissió implícita de culpabilitat que suposa el pagament de la multa, i no disputar-la davant dels tribunals, al llarg de tot l'escàndol, que va esclatar a finals de novembre del 2021, Johnson va dir per activa i per passiva al Parlament i als mitjans de comunicació que "en tot moment s'havien seguit les regles".

Cargando
No hay anuncios

La multa –aquest dimarts se n'han comunicat una trentena– que ha rebut Johnson té l'origen en la festa d'aniversari sorpresa que, a la sala de reunions del govern, la seva dona li va organitzar el 19 de juny del 2020, segons ha informat el portaveu del premier. La setmana passada Scotland Yard ja va tramitar una primera tongada de vint sancions. I n'hi podria haver més els pròxims dies, perquè la investigació no s'ha tancat.

Tancar files

La majoria de pesos pesants del Partit Conservador, fins i tot el líder dels tories escocesos, Douglas Ross, que havia demanat la renúncia, s'han afanyat aquest dimarts a descartar-la a través de reaccions a les xarxes socials i en declaracions a cadenes de televisió, ràdio i edicions digitals de premsa. "Desfer-se del primer ministre per un tall de pastís no semblaria gaire assenyat per a la majoria de la població", declarava un parlamentari citat pel Daily Telegraph, el diari conservador per excel·lència.

Cargando
No hay anuncios

L'oposició ha dit tot el contrari, lògicament. Tant el líder del Partit Laborista, Keir Starmer, com la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, com el cap dels liberaldemòcrates, Ed Davey, i l'associació de familiars dels afectats pel covid han demanat la dimissió tant de Johnson com de Sunak.

Cargando
No hay anuncios

Però el cert és que el clima polític al Regne Unit no és el mateix que a finals de gener i principis de febrer, quan Johnson semblava condemnat i hi havia el convenciment generalitzat entre la classe política, i fins i tot mediàtica, que si acabava multat només seria qüestió de temps que es veiés forçat a deixar el càrrec.

Com deien els premiers Harold Wilson –"en política, una setmana és molt de temps"– i Chamberlain –"en política, no serveix de res mirar més enllà dels pròxims quinze dies"–, des d'aleshores fins ara la guerra d'Ucraïna ha refredat molt la indignació que hi havia a Westminster fa dos mesos. Si llavors els ciutadans es despertaven cada dia pendents de noves informacions, cada cop més greus, sobre festes il·legals a Downing Street, ara ho fan preocupats ja no tant per la guerra, que perd pistonada com a reclam informatiu constant, sinó per les conseqüències que en deriven: alça de preus generalitzada i encariment de l'energia, dues tendències que ja s'arrossegaven des de feia mesos per la recuperació post-covid i que la invasió de Vladímir Putin ha magnificat.

Cargando
No hay anuncios

A més, al cap dels britànics el covid queda de moment molt lluny. I tampoc és gens versemblant pensar que a tres setmanes i escaig de les eleccions municipals es plantegi un cop contra el premier. D'altra banda, no hi ha cap alternativa a Johnson. Com ha dit aquesta mateixa tarda a la BBC l'historiador Anthony Seldon, biògraf d'un bon grapat de primers ministres conservadors, "Boris Johnson és un polític amb molta sort". Tanta sort, té, que qui li podia fer ombra, Rishi Sunak, també rebrà una multa.

Cargando
No hay anuncios

A més, en els últims quinze dies Sunak s'ha vist esquitxat de ple per uns quants escàndols potencialment molt més greus que el del Partygate. Un mes després que el Regne Unit anunciés sancions contra Rússia, la companyia informàtica del seu sogre, un multimilionari hindú, continuava instal·lada a Moscou. Posteriorment, s'ha sabut que la dona del ministre, Akshata Murthy, no pagava impostos al Regne Unit –acollint-se a un estatus especial que tenen des del 1956 els titulars de passaport indi– sobre els beneficis que obté pels dividends de les accions de les quals és propietària a la companyia del pare: l'any passat van ser 11,5 milions de lliures, sobre les quals hauria d'haver liquidat el 39,5%, uns 4,5 milions.

També es va descobrir que Sunak va mantenir la Green Card, el permís de residència i de treball als EUA que tenia des de l'època en què va estudiar i treballar al país, quan ja havia sigut nomenat ministre d'Economia. No hi ha res d'il·legal en això, però resulta políticament injustificable que el número 2 del govern britànic pugui tenir una via de sortida en un país estranger.