Sunak a les portes de Downing Street després de la renúncia de Boris Johnson
L'exministre d'Economia pot ser designat primer ministre aquest dilluns
LondresBoris Johnson no competirà per tornar a Downing Street i, de moment, les passades 48 hores, quan semblava possible l'impossible, es queden en no res. L'ex primer ministre ha arribat a la conclusió aquest diumenge al vespre que encara que guanyés la votació popular no compta ara per ara amb el suport majoritari del partit per tornar al número 10.
En un comunicat, ha assegurat que creu que està "en una posició única per aconseguir una victòria dels conservadors el 2024" i que aquesta nit podria confirmar que ha superat "l'elevat obstacle de les 102 nominacions". Però diu que ha arribat a la conclusió que "no es pot governar amb eficàcia si no es té un partit unit al Parlament".
I és que la seva figura és, a hores d'ara, molt tòxica, i un bon grup de diputats havien anunciat que abandonarien la disciplina dels tories si Johnson aconseguia tornar a Downing Street. El carismàtic i polèmic ex premier acaba admetent també que, tot i que creu que té "molt a oferir", "aquest no és el moment adequat" per intentar un nou assalt al comandament del govern. Johnson, però, no deixa de recordar que si hagués decidit forçar una votació de les bases tindria "molt bones possibilitats d'èxit a les primàries amb els membres del Partit Conservador, i que efectivament podria tornar a Downing Street divendres".
Sunak, a un pas de ser primer ministre
No queda clar si Johnson es retira per les raons que exposa o simplement perquè no ha obtingut els cent avals, la versió que han defensat els seus detractors dins del partit durant tot el cap de setmana. Rishi Sunak, que va ser el seu ministre d'Economia, compta, a hores d'ara, amb uns 150 avals i ja està a les portes de Downing Street. L'altre candidat en la cursa pel lideratge, Penny Mordaunt, encara no en té ni 25. Si demà a les dues del migdia, hora de Londres, no ha arribat al centenar, Sunak, l'home de l'establishment i dels mercats, el derrotat per la dimissionària Liz Truss, el mateix que va predir la catàstrofe de la política econòmica de la premier, serà coronat nou primer ministre del Regne Unit.
El comunicat de Johnson s'ha fet públic a les nou del vespre, hora de Londres, just al mateix temps que el Daily Telegraph publicava un article de Nadim Zahawi, exministre d'Economia i d'Educació, en favor de Johnson. Tot plegat dona idea de la volatilitat de la situació i de l'esperpent generat. Alhora, de la personalitat de l'ex premier, que no ha tingut escrúpols a l'hora de comprometre els seus aliats tot i que, des del primer moment, sabia que els obstacles per tornar a Downing Street eren molt i molt difícils de superar.
Escissions 'tories'
Els problemes a què farà front el nou premier, amb tota probabilitat Sunak, són enormes. Tant de gestió del país com de gestió interna del mateix Partit Conservador, escindit en almenys tres grans grups. Un d'aquests, d'extrema dreta, vol dur a terme polítiques que topen amb la realitat econòmica del Regne Unit.
El suport que Sunak ha rebut diumenge de Suella Braverman, l'exministre de l'Interior de Liz Truss, que va dimitir dimecres passat, o de Steve Baker, secretari d'Estat per a Irlanda del Nord, veus molt potents en aquest sector, encotillarà molt el seu marge de maniobra. Tots dos, i per extensió els entre 60 i 70 diputats que s'aixopluguen al seu voltant, volen desfer-se del Protocol Nord-irlandès del Brexit, peça clau del tractat de divorci amb la Unió Europea. Però trencar-lo unilateralment suposaria la guerra comercial amb la Unió Europea, l'últim que necessita ara el Regne Unit. A més, el ministre del Tresor, Jeremy Hunt, vol afluixar les normes en matèria d'immigració per l'ofec del mercat laboral, escanyat des del Brexit i la pandèmia, i aquesta és una línia vermella per als brexiters més extremistes, com Braverman. El Regne Unit ja té, pràcticament, un nou premier, però encara no ha aconseguit l'estabilitat post-Brexit.