Els Estats Units prometen convertir Ucraïna en un "exportador d'armes" als seus veïns

El secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, visita Kíiv en plena ofensiva russa al nou front de Khàrkiv

4 min
El secretari d'estat nord-americà Antony Blinken pujant a un tren dels Ferrocarrils d'Ucraïna a l'estació de tren de Przemysl Glowny de Polònia, mentre viatja a Kíiv.

WashingtonEl secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha explicat des de l'Institut Politècnic de Kíiv el pla dels Estats Units per aconseguir que Ucraïna pugui "mantenir-se pel seu propi peu militarment, econòmicament i democràticament". Dins del camp de la defensa militar, Blinken ha remarcat la necessitat d'atreure més inversions privades per aconseguir no només que Ucraïna tingui una indústria de defensa suficient per garantir la seva seguretat, sinó també per "convertir-se en un exportador de defensa en armes i entrenament [militar]". El discurs del secretari d'Estat nord-americà concorda amb el missatge que fa temps que Washington repeteix sobre la necessitat d'ajudar Kíiv perquè sigui més autosuficient davant d'una guerra contra Rússia que ja es preveu llarga.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Blinken ha fet un repàs de com Washington està ajudant Kíiv a construir una indústria de defensa prou potent perquè, a la llarga, no hagi de dependre de ningú. "Les empreses nord-americanes ja han arribat a diversos acords importants per produir munició a Ucraïna i per a Ucraïna. I n'hi ha més en marxa", ha assegurat el secretari d'Estat durant la seva visita sorpresa d'aquest dimarts, encara que no ha donat més detalls de quin tipus de munició es tracta i quina és la part de la cadena de muntatge que s'assumeix en territori ucraïnès. "Tot això garantirà que, en el moment en què es compleixin les condicions i els aliats hi estiguin d'acord, la invitació i l'adhesió d'Ucraïna a l'aliança serà ràpida i suau", ha defensat Blinken.

El desembre passat els EUA ja van convocar els representants governamentals europeus de la indústria de defensa per aconseguir acords de producció conjunta amb socis occidentals. En aquell moment el ministre de Defensa ucraïnès, Rustem Umerov, ja va anunciar que havien signat un memoràndum amb els EUA per a la producció conjunta i l'intercanvi de dades.

"Els Estats Units entenem que donar suport a Ucraïna significa reforçar la seva seguretat i la dels nostres aliats", ha afirmat Blinken. Amb aquestes paraules, el secretari d'Estat ha justificat els dos paquets recentment aprovats, el de 61.000 milions de dòlars que es va desbloquejar a finals d'abril al Congrés i un de 400 milions aprovat a principis de maig davant l'ofensiva russa sobre Khàrkiv. Part d'aquests 61.000 milions de dòlars ja són al camp de batalla, segons va dir aquest dilluns l'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca Jake Sullivan. Blinken també ha explicat que els Estats Units i els seus aliats estan fent tot el possible per enviar a Ucraïna més defenses antiaèries com bateries Patriot, que les forces ucraïneses han fet servir per abatre míssils russos.

Malgrat que l'ajuda militar parli per si sola i constati la dependència de les tropes ucraïneses respecte a Washington per poder seguir plantant cara a Rússia, Blinken ha recalcat que Ucraïna és el primer interessat que la seva seguretat i estabilitat no depenguin de tercers. "Aquests ciutadans no han demanat als altres lluitar per ells, tot el que demanen és aconseguir el que necessiten per defensar-se ells mateixos i el seu dret de ser una nació", ha dit el secretari d'Estat, emmirallant-se en les paraules del president Joe Biden durant el discurs de l'Estat de la Unió, en què va prometre que no enviaria tropes nord-americanes sobre el terreny i que tot el que necessitava Ucraïna era l'enviament d'armes.

Rússia ha de pagar

En matèria econòmica, Blinken s'ha compromès amb proveir Ucraïna d'una major seguretat aèria, la qual garantirà "l'estabilitat necessària" per al desenvolupament econòmic del país. "Ens assegurarem que l'economia d'Ucraïna no només sobrevisqui, sinó que prosperi", ha dit Blinken, que ha assegurat que els EUA seguiran treballant per garantir l'accés dels ucraïnesos al mar Negre. Ara bé, no tot han estat promeses. Blinken també ha posat deures als ucraïnesos i els ha exigit lluitar contra la corrupció per garantir la democràcia del país: "La defensa d'Ucraïna contra la corrupció ha de ser tan forta com la seva defensa militar". El nord-americà ha destacat que fer això també ajudarà els ucraïnesos en el seu camí per entrar a la Unió Europea.

Per altra banda, Blinken ha tornat a dir que Rússia ha de pagar la reconstrucció d'Ucraïna i que Washington utilitzarà la seva influència perquè sigui així: "Estem treballant amb els nostres socis del G7 per veure si podem utilitzar els actius russos congelats per remeiar el mal que Putin segueix causant".

Aquesta és la quarta visita de Blinken a Ucraïna des de l'inici de la guerra llançada per Rússia el febrer del 2022, i és un missatge polític després de mesos en què Blinken s'ha dedicat a viatjar al Pròxim Orient per evitar que l'ofensiva israeliana a Gaza desencadeni una guerra regional. Des de l'inici de la invasió a gran escala d'Ucraïna, els Estats Units han aprovat un total de 175.000 milions de dòlars en ajudes a Ucraïna, principalment els sistemes antiaeris Patriot i NASAMS que l'exèrcit ucraïnès no tenia, així com munició per a l'artilleria. S'espera que el flux d'ajuda continuï a un ritme accelerat a mesura que Washington lluita per recuperar els mesos perduts mentre el Congrés intentava acordar l'assistència a Kíiv.

Abans de marxar de Kíiv, Blinken va fer parada a un bar de la capital i va mostrar, com ha fet altres vegades, la seva traça amb la guitarra elèctrica. I ho va fer amb una cançó amb un missatge clar, Rockin' in the free world de Neil Young.

stats