L'atac rus a Ucraïna

Els EUA i Espanya tanquen l'ambaixada a Kíiv pel risc d'un "atac aeri important"

Biden autoritza l'enviament de mines antipersona a Ucraïna després dels primers llançaments de míssils nord-americans contra Rússia

BarcelonaEls Estats Units i Espanya han tancat aquest matí al públic les seves ambaixades a Kíiv al pel risc d'un atac aeri contra la capital ucraïnesa, mentre que el Regne Unit està examinant exhaustivament la situació de seguretat dels seus diplomàtics a la ciutat. L'ambaixada nord-americana ha estat la primera en fer el pas després de rebre "informació específica sobre un potencial atac aeri important" durant el dia. "Que els ciutadans nord-americans estiguin preparats per refugiar-se immediatament en cas que s'anunciï una alerta aèria", ha afirmat en un comunicat, on recomana seguir les notícies dels mitjans locals, identificar refugis propers i seguir les instruccions dels funcionaris ucraïnesos en cas d'emergència.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Poca estona després, l'ambaixada espanyola ha enviat un correu als espanyols residents a Ucraïna anunciant-los que no prestarà serveis durant aquest dimecres pel risc augmentat que es produeixin atacs aeris" a tot el país, segons recull l'agència Efe. Al missatge, on es puntualitza que es continua donant servei a través del correu electrònic, es recullen les mateixes recomanacions de seguretat emeses pels EUA. En paral·lel, el govern britànic ha afirmat des de Londres que està avaluant de manera "increïblement curosa" la situació i ha deixat clar que farà "tot el possible per mantenir segurs els ciutadans britànics", en paraules del ministre de Ciència i Tecnologia, Peter Kyle.

Cargando
No hay anuncios

L'alerta a la capital ucraïnesa es produeix després d'un nou moviment del president dels EUA, Joe Biden, en relació a Ucraïna. Després d'autoritzar a Kíiv l'ús de míssils de llarg abast nord-americans (ATACMS, per les seves sigles en anglès) contra territori rus, i quan falten dos mesos perquè Donald Trump li prengui el relleu a la Casa Blanca, el mandatari ha aprovat ara el subministrament de mines terrestres antipersona a Ucraïna. Segons funcionaris de la seva administració citats per diversos mitjans estatunidencs, entre els quals el The Washington Post, l'objectiu és reforçar les defenses ucraïneses contra l'avanç de les tropes russes.

Cargando
No hay anuncios

El citat rotatiu destaca que la decisió, com la dels míssils ATACMS, també és controvertida. No en va, més de 160 països -entre els quals no hi ha ni els EUA ni Rússia- han signat el Tractat d'Ottawa, que des del 1997 prohibeix l'ús de mines antipersona pels danys indiscriminats que poden causar sobre la població civil. Un funcionari citat en l'article assegura que es tracta d'un tipus de mines "no persistents", que s'autodestrueixen o queden inactives en uns dies i setmanes, i afegeix que el govern de Kíiv s'hauria compromès a no utilitzar-les en zones densament poblades. Tot i això, el diari recorda que experts en control d'armes hi continuen veient un perill per a la seguretat.

Biden, de fet, s'havia mostrat reticent amb l'enviament de mines a Ucraïna, reclamades pel govern del país i ja utilitzades en el conflicte per Rússia, però els progressos de Moscou al camp de batalla l'haurien fet canviar d'opinió. Tot plegat, quan es compleixen 1.000 dies de la guerra i un dia després que l'exèrcit ucraïnès llancés per primer cop míssils de llarg abast contra Rússia, un dels quals va impactar en una instal·lació militar. La resposta del president rus, Vladímir Putin, va ser aprovar una doctrina per habilitar l'ús d'armes nuclears en resposta a atacs convencionals per part de països amb suport de potències nuclears.

Cargando
No hay anuncios

Moscou acusa Washington d'allargar la guerra

Rússia, de fet, ha acusat aquest mateix dimecres el govern dels Estats Units de fer "tot el possible" per allargar la guerra a Ucraïna. "Aposten per continuar la guerra i fan tot el possible en el temps que els queda", ha criticat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, després que transcendís l'aval nord-americà a l'ús de mines antipersona. Peskov s'hi ha referit com una decisió "peculiar", ja que Ucraïna és signant del Tractat d'Ottawa. Alhora, la Xina ha fet una crida a "mantenir la calma i exercir moderació" després de la recent aprovació per part de Rússia d'una nova doctrina nuclear. El portaveu del ministeri d'Exteriors xinès, Lin Jian, ha defensat que cal "promoure el diàleg [...] per alleujar tensions i reduir els riscos estratègics", així com per avançar cap a la "desescalada i una solució política".

Cargando
No hay anuncios

Segons els analistes, els moviments dels Estats Units en suport a Ucraïna busquen una posició de força de Kíiv a la taula de negociació davant la possibilitat que Trump forci la pau amb Rússia. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va redoblar aquest dimarts la seva crida d'ajuda a Brussel·les, on va assegurar que el nombre de soldats nord-coreans al front "podria ascendir a 100.000", i aquesta passada nit s'ha dirigit a Washington. En una entrevista a la cadena Fox News, ha afirmat que si els EUA retallen els fons per al seu país, Ucraïna perdrà la guerra. "Crec que és molt perillós que perdem la unitat a Europa i, el que és més important, la unitat entre Ucraïna i els Estats Units", ha dit.