Alemanya

Berlín, bloquejat pels tractors dels pagesos indignats per les retallades

Uns 10.000 agricultors es manifesten a la capital alemanya per exigir al govern que faci marxa enrere i mantingui les subvencions al gasoil

Milers d'agricultors protesten al centre de Berlín.
3 min

BarcelonaEl centre de Berlín ha quedat totalment bloquejat aquest dilluns. Unes 10.000 persones i 6.000 vehicles, sobretot tractors i camions, han omplert els principals carrers de la capital alemanya en una concentració multitudinària que culmina una setmana de protestes liderades pels pagesos del país, que s'han mobilitzat en contra de les retallades de subvencions a aquest sector. Amb la Columna de la Victòria i la Porta de Brandenburg de fons, pagesos i grangers han fet sonar els clàxons, han onejat banderes alemanyes i han exhibit pancartes amb lemes com "Sense pagesos no hi ha futur" i "Ja n'hi ha prou".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

També s'han vist cartells amb el símbol d'un semàfor ratllat, una referència al govern de socialdemòcrates, verds i liberals, que es coneix popularment com la "coalició semàfor", pels colors que identifiquen els tres partits. Els agricultors alemanys han posat l'executiu contra les cordes després de vuit dies de protestes que han bloquejat carreteres arreu del país i que han atret treballadors d'altres sectors, com el transport de mercaderies i la restauració, descontents per l'increment de costos i d'impostos. Segons una enquesta de la radiotelevisió pública ZDF, un 68% dels alemanys donen suport a les demandes dels pagesos, i només un 32% aposta per eliminar les ajudes.

Els treballadors del camp es van posar en peu de guerra quan el govern liderat per Olaf Scholz va decidir eliminar el subsidi al dièsel agrícola –vigent des de fa més de 70 anys– i l'exempció dels vehicles agrícoles i forestals de pagar l'impost sobre vehicles de motor. Al desembre, milers de pagesos i ramaders ja van fer cap a la capital per protestar, i en aquella ocasió s'hi van concentrar uns 1.700 tractors. La manifestació d'aquest dilluns, doncs, ha sigut molt més multitudinària.

Aquest dissabte, el canceller va fer una crida a la moderació en les protestes, i es va mostrar preocupat davant la sospita, també per part de la policia, que les manifestacions estan alimentades per grups "extremistes" de dretes. "Gràcies al seu extraordinari abast a les xarxes, estan enverinant tot el debat democràtic", va lamentar Scholz. A la concentració d'aquest dilluns alguns assistents duien pancartes amb lemes d'extrema dreta, segons Euronews.

Pagesos alemanys manifestant-se al centre de Berlín.

El govern de coalició alemany va haver de retallar milers de milions del seu pressupost per al 2024 per complir el mandat constitucional que l'obliga a contenir la despesa pública. A finals de l'any passat, una sentència del Tribunal Constitucional va considerar que el pla pressupostari del govern era inconstitucional per la intenció de reassignar els préstecs atorgats per la pandèmia no gastats a un fons climàtic. Per ajustar-se a la nova situació, l'executiu tripartit ha de fer retallades per valor de 17.000 milions d'euros, i s'haurà d'estrènyer el cinturó en diversos àmbits, tot i que les retallades afecten sobretot les subvencions a activitats perjudicials per al medi ambient. Això incloïa una proposta de retallada anual d'uns 1.000 milions d'euros per al sector agrícola amb l'eliminació d'aquestes dues ajudes relacionades amb combustibles fòssils.

El 4 de gener, l'executiu va aigualir el seu pla per intentar calmar els ànims i va anunciar que mantindria l'exempció de l'impost i que les retallades a les subvencions del dièsel es faran de manera esglaonada al llarg dels pròxims tres anys. Però els pagesos no en tenen prou, volen que les coses es quedin com fins ara i que el govern continuï abonant 21,48 cèntims per litre de dièsel als treballadors d'aquest sector.

"El govern té la capacitat de canviar-ho, això", ha assegurat el president de l'Associació d'Agricultors Alemanys (DBV), Joachim Rückwied, des de l'escenari de la manifestació, i ha garantit que les tractorades s'acabaran en el moment que l'executiu doni senyals en aquesta direcció. A la mateixa tarima hi ha pujat després el ministre de Finances alemany i líder del partit liberal FDP, Christian Lindner, enmig d'una esbroncada que ha obligat Rückwied a demanar respecte. Lindner ha insistit que l'estat no pot assumir més deute, però s'ha mostrat obert a parlar. L'escridassada ha tornat quan el ministre ha argumentat que la guerra a Ucraïna obliga a destinar més diners a seguretat i defensa.

En una reunió posterior amb els líders de les protestes al Parlament, representants de la coalició s'han compromès, sense donar detalls, a donar a conèixer aquest dijous propostes per abaratir els costos per als pagesos, segons ha informat Reuters.

El ministre de Finances alemany i líder del partit liberal FDP, Christian Lindner, parlant en una concentració multitudinària de pagesos a Berlín.
El PIB d'Alemanya va caure un 0,3% el 2023

El producte interior brut (PIB) d'Alemanya va caure un 0,3% el 2023, segons la primera estimació de l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis) –la dada es confirmarà el 30 de gener–, mentre que el 2022 l'economia més potent d'Europa havia registrat un creixement de l'1,8%. "El desenvolupament econòmic general d'Alemanya s'ha estancat enmig d'un entorn marcat per la crisi", ha afirmat Ruth Brand, presidenta de Destatis.

Tot i això, el país ha evitat la recessió tècnica, ja que no acumula dos trimestres consecutius de caigudes de l'activitat. Entre l'octubre i el desembre el PIB alemany es va reduir un 0,3% respecte als tres mesos anteriors, i inicialment al tercer trimestre s'havia estimat una caiguda del 0,1%, però aquesta dada s'ha revisat a l'alça i ha quedat en un estancament.

En un comunicat, el ministeri d'Economia ha afirmat que "no es preveu una recuperació de la conjuntura" el primer trimestre d'aquest any, tenint en compte que les "tensions geopolítiques porten a un augment dels costos de transport i a problemes en les cadenes de subministrament", així com a l'increment de preus.

stats