L'atac rus a Ucraïna
Europa03/12/2022

Bèlgica continua fent-se d'or amb diamants russos

El 30% de les pedres precioses que arriben a Anvers es compren a Rússia

AnversA Anvers (Flandes), per on passen més del 85% dels diamants de tot el món, ningú vol parlar públicament de negocis. Tot i que només s'hi veuen joieries i comerciants amunt i avall, tothom diu que té pressa o que no es dedica al sector de les pedres precioses. Però tot canvia quan els preguntem si la Unió Europea hauria de prohibir la importació de diamants russos. "Tenim l'esperança que no s'hi atreviran, parlem de molts i molts diners", respon enfadada una dona que demana l'anonimat.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ara mateix és la màxima preocupació dels centenars de joieries que es concentren en menys d'un quilòmetre quadrat al barri jueu de la ciutat i de la patronal Centre Mundial del Diamant d'Anvers (AWDC). Tot i que sobretot n'importen de Sud-àfrica, el Canadà, Botswana i Angola, també en compren encara una gran quantitat d'origen rus. Concretament, segons explica a l'ARA el portaveu de l'AWDC, Tom Neys, des de l'agost del 2021 la importació de diamants russos ha baixat un 75%, però encara representa un 30% de les de pedres precioses que arriben a Anvers. "De mica en mica anem trobant nous subministradors, però sobretot per a les petites i mitjanes empreses i comerciants és molt complicat, no s'aconsegueix d'un dia per l'altre", remarca Neys.

Cargando
No hay anuncios

Diferents botiguers de petites joieries —la gran majoria, regentades per jueus— confirmen que la prohibició els suposaria una bona sotragada. "Això no és una verdureria o una carnisseria, que canvio de granja i ja està: el negoci dels diamants es basa en la confiança. Molts dels contactes confien en nosaltres pel nostre cognom i després de molts anys de tractes", assegura una dependenta, que tampoc vol fer públic el nom.

Cargando
No hay anuncios

Bèlgica bloqueja la sanció

Per aquest motiu, el govern belga vol evitar de totes totes que la Unió Europea aprovi la prohibició d'importar —l'exportació ja està prohibida— diamants russos. Els Vint-i-set han deixat d'importar carbó i cada vegada compren menys petroli i gas de Rússia, han afegit a la llista negra nombrosos oligarques pròxims al Kremlin i han prohibit la compra de productes de luxe, com l'or, el caviar i el vodka de gran qualitat. El sector dels diamants, de moment, ha quedat al marge de les sancions europees.

Cargando
No hay anuncios

Ara per ara, doncs, Bèlgica se surt amb la seva malgrat la pressió dels països bàltics, Polònia i Irlanda per continuar aïllant econòmicament Rússia. El mateix president ucraïnès, Volodímir Zelenski, també ho ha demanat en més d'una ocasió. "La pau val molt més que qualsevol diamant", va reblar el març passat en un discurs al Parlament belga. La Comissió Europea s'havia plantejat incloure la prohibició en els dos últims paquets de sancions contra Rússia, però a última hora se n'ha desdit perquè no tenia el suport unànime dels estats membres. És a dir, Bèlgica ho bloqueja. "Les normes s'han de centrar en l'agressor i no han d'anar en contra de nosaltres mateixos", insisteix el primer ministre belga, Alexander de Croo.

Cargando
No hay anuncios

"Costa substituir els russos sense perdre-hi diners"

Tot i ser una zona plena de joieries, no s'hi veuen gaires compradors potencials, com tampoc gent gaire mudada ni cotxes d'alta gamma: només joiers, jueus o d'origen indi. També guàrdies de seguretat i policia per tot arreu. I hi ha una barrera a l'entrada i a la sortida del carrer principal de la zona. La majoria de botigues tenen aparadors estrets, antiquats i carrinclons, i de lluny sembla que algunes es dediquin a la venda de quincalla.

Cargando
No hay anuncios

De tant en tant sí que s'hi veuen turistes sorpresos pel volum d'algunes pedres precioses i la mà de joieries que hi ha en gairebé només quatre carrers. També s'hi troben parelles d'enamorats, com l'Edoardo i l'Anna, que prefereixen no dir el cognom. "D'aquí a poc ens casem i vinc a suggerir-li quins tipus d'anells m'agraden, que són molts diners i no me la vull jugar", explica ella. "Hem vingut expressament des de Brussel·les perquè tothom ens diu que Anvers és la capital dels diamants", afegeix ell.

En tot cas, els que mouen milions i milions no són els dependents. "Els que es fan d'or són els grans comerciants tancant tractes a les oficines i d'amagat", explica el Ronald, que tampoc vol dir el cognom i que fa 36 anys que treballa de conserge en un bloc al bell mig del barri dels diamants. Dharmik Lathiya, de només 23 anys i propietari de Bright Diamonds, n'és un. "Cada any facturem més de deu milions d'euros", respon una mica inflat. Ha heretat el negoci i els contactes del seu pare, que abans de fer el gran salt a Anvers va començar a comprar i a vendre pedres precioses a l'Índia.

Cargando
No hay anuncios

Igual que els seus companys, més veterans i amb menys ganes de parlar i de dir el nom, també tem que finalment la Unió Europea tiri endavant la sanció contra els diamants que venen de Rússia. Creu que no posaria en perill la viabilitat del seu negoci, com asseguren alguns botiguers, però sí que obtindria menys beneficis i que es veuria obligat a apujar preus. "Fa temps que mirem de comprar-ne menys als russos, però són gent de confiança i venen bé de preu, costa trobar-los un substitut sense perdre-hi diners", resumeix.