Batalla final a Mariúpol: "el cor de la guerra", segons Zelenski

Ucraïna es prepara per a la intensificació de l'ofensiva russa contra el Donbass

Residents de la ciutat de Mariúpol carreguen amb les seves pertinences pels carrers destruïts de la ciutat
11/04/2022
3 min

LondresMariúpol, probablement la ciutat més assetjada per les tropes russes i on fa dies que es combat als carrers del centre de la localitat, continua sent el dic de contenció contra els invasors al sud d'Ucraïna. Aquesta resistència és el que, de moment, ha impedit establir als russos un corredor entre els territoris conquerits a les províncies orientals del Donbass i la península de Crimea, annexionada il·legalment el 2014. La importància de la ciutat és clau. I així ho recordava, aquest dilluns, el president Volodímir Zelenski en una entrevista amb l'agència Associated Press. "Mariúpol és el cor de la guerra", ha dit el mandatari. "Està bategant. Estem lluitant. Som forts. I si deixa de bategar, estarem en una posició més feble". El president, que continua demanant més suport armamentístic d'Occident per fer front a la decisiva ofensiva russa contra el Donbass, també denunciava la situació de la ciutat, i apuntava, a partir d'informacions de l'alcaldia, que més de 10.000 persones poden haver perdut la vida com a resultat de la guerra, que s'allarga ja quasi cinquanta dies.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

I és que, d'acord amb totes les agències d'intel·ligència occidental i les mateixes afirmacions de portaveus qualificats del Kremlin, la invasió està a punt d'entrar en una nova fase, amb el Donbass com a premi més gran. Les forces russes s'estan reagrupant per llançar un assalt final, que Moscou ha confiat, després d'un reordenament dels responsables de les operacions, al general Aleksandr Dvórnikov, de 60 anys, conegut amb el sobrenom del Carnisser de Síria, per la brutalitat exhibida a la ciutat d'Alep, martiritzada, també, per l'exèrcit rus.

Mentrestant, diversos informes ja comencen a apuntar que l’exèrcit rus ha utilitzat armes químiques contra la població civil de Mariúpol, que hauria presentat diversos problemes respiratoris propis d’aquests tipus d’atacs.

Imminència de l'atac

Oleksandr Motuzianik, ministre de Defensa ucraïnès, ha assegurat que les forces del seu país estan preparades per fer-hi front. "No podem predir exactament quan començarà [l'ofensiva], però tenim informació de fonts occidentals segons les quals l'exèrcit [rus] pràcticament ha enllestit els preparatius de l'operació", ha dit en l'habitual conferència de premsa diària, que ofereix a través de l'Ukraine Media Center.

D'altra banda, el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha vingut a refermar la imminència de l'atac en una entrevista a la televisió russa. Segons l'agència Ria Novosti, Lavrov ha assegurat que no hi haurà alto el foc abans de la pròxima ronda de converses i, en una ampliació dels objectius inicials exposats per Vladímir Putin el 24 de febrer, a l'anunciar la invasió, també ha assegurat: "La nostra operació militar especial està dissenyada per posar fi a l'expansió temerària i el curs imprudent cap al domini complet dels Estats Units i altres països occidentals en l'àmbit internacional", en declaracions al canal Rossiya 24.

Fins ara, els objectius confessats eren la "desnazificació i desmilitarització" d'Ucraïna. Siguin uns o altres, Mariúpol és al centre i "les dues o tres setmanes vinents" seran fonamentals, com també ha dit avui l'alt representant de la diplomàcia i seguretat europea, Josep Borrell, abans de la reunió, aquest migdia, a Luxemburg, dels ministres d'Exteriors dels Vint-i-set. Borrell ha demanat "més armes" per a Ucraïna, i que se subministrin més ràpidament –"És qüestió de dies"–, una petició que el cap de la diplomàcia russa ha assegurat que marca un "gir de 180 graus molt greu" de la política de la Unió.

stats