França

Barnier, l'especialista en negociacions difícils

El nou primer ministre té 73 anys, és un veterà de la política i va ser el negociador del Brexit del bloc europeu

2 min
Michel Barnier, el nou primer ministre de França.

ParísEl nou primer ministre de França, Michel Barnier, agafa les regnes del govern francès en un moment complicat per al país. Però aquest veterà de la política, de 73 anys, és especialista en carpetes difícils: va ser el cap de les negociacions del Brexit del bloc europeu i va haver de bregar amb el govern britànic per pactar les condicions de la sortida del país de la Unió Europea. Ser el cap del govern de França tampoc serà una feina fàcil. Amb un Parlament fragmentat més que mai, sense majories clares, i un Macron debilitat, aprovar lleis serà una missió gairebé impossible. Però el president ha deixat el govern en mans del conservador per la seva capacitat de negociació i experiència en teixir acords difícils.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Barnier és una figura històrica de la dreta tradicional, del partit d'Els Republicans, i fidel a la formació conservadora. Té un tarannà conciliador i és considerat un polític de la dreta moderada, malgrat algunes posicions clarament conservadores, sobretot en matèria d'immigració i de drets socials. Barnier, que el 2021 es va presentar a les primàries del seu partit per liderar la formació –no va guanyar–, proposava aleshores una "moratòria" migratòria de fins a cinc anys, un període durant el qual França no atorgaria permisos de residència a les persones extracomunitàries ni permetria el reagrupament familiar. També suggeria la celebració d'un referèndum perquè França pugui establir quotes d'immigració.

Anys enrere, el 1981, quan França va despenalitzar l'homosexualitat, el nou primer ministre hi va votar en contra. Han passat més de quatre dècades d'aquell vot, però la comunitat LGBTI+ està preocupada pel nomenament d'un perfil com el de Michel Barnier, sobretot després que el seu partit impulsés a principis d'any una llei que retallava els drets dels menors transsexuals. La convocatòria d'eleccions va frenar la llei.

En un segon pla polític

Michel Barnier ha estat quatre vegades ministre –la primera vegada va ser titular de Medi Ambient amb François Mitterrand i també ha estat ministre d'Afers Exteriors, d'Agricultura i d'Afers europeus–, ha estat diputat, senador, eurodiputat i dues vegades comissari europeu, de Mercat Interior i de Política Regional. Des del seu fracàs per liderar el partit el 2021, Barnier estava en un segon pla polític, sense ocupar cap càrrec públic.

Si Gabriel Attal, el predecessor de Barnier, era el primer ministre més jove de la història de la V República amb 34 anys quan va ser nomenat, el nou primer ministre té el rècord de més edat. Fins ara, el cap de govern més gran era Pierre Bérégovoy, primer ministre de François Mitterrand, que tenia 66 anys quan va accedir a Matignon, el 1992. En els seus inicis, Barnier també va ser durant molts anys el diputat més jove de l'Assemblea Nacional. Va ser elegit el 1978, quan tenia 27 anys.

stats