Stanislav Secrieru: "Els atacs d'avui indiquen que Rússia està perdent al camp de batalla"
Analista del European Union Institute for Security Studies
BarcelonaStanislav Secrieru és un destacat analista especialitzat en Rússia i els països sorgits arran de la dissolució de la Unió Soviètica. Ha visitat Barcelona convidat pel Cidob.
L’onada d’atacs russos d’avui a Ucraïna suposen una nova fase de la guerra?
— Els atacs indiquen que Rússia està perdent al camp de batalla. Lluiten per evitar la contraofensiva ucraïnesa, que té per objectiu recuperar el territori ocupat per Rússia. Mitjançant atacs massius de míssils contra civils i infraestructures crítiques d'Ucraïna, Rússia espera tocar la moral d'Ucraïna, bombardejar-los per sotmetre'ls. És poc probable que amb aquests atacs aconsegueixi desmoralitzar els ucraïnesos. També mostren que lliurar sistemes de defensa aèria a Ucraïna com més de pressa millor ha de ser la màxima prioritat: salvaran vides i ajudaran a protegir les infraestructures que garanteixen la calefacció i l'electricitat, especialment importants per a l’hivern que s'acosta.
Els atacs arriben tres setmanes després de l’ordre de mobilització de reservistes russos. Com pot canviar això la situació sobre el terreny?
— Amb la mobilització, el Kremlin ha admès que les coses sobre el terreny a Ucraïna no van pel bon camí. Recordeu que havia intentat presentar la retirada de Khàrkiv com un reagrupament tàctic. Però el que hem vist és que estan perdent la guerra i que els falten homes sobre el terreny. Un altre problema és que hi havia el perill que molts soldats russos desplegats a Ucraïna tornessin a casa perquè els seus contractes havien de caducar. Ara no els deixaran tornar, perquè saben que si ho fessin no tornarien mai a Ucraïna. Però aquesta no és una solució ideal, perquè ja fa més de sis mesos que no descansen. Pel que fa al temps, si la mobilització es fes bé, almenys passarien sis mesos fins que no es notés sobre el terreny. És la finestra que tenen els ucraïnesos per continuar guanyant terreny. Però, tot i això, soc escèptic: la majoria d’instructors militars russos ja són a Ucraïna i dubto que en tinguin gaires per formar els reservistes que mobilitzaran.
En tota la guerra hem vist com Rússia falla en la logística.
— No són capaços d'assegurar línies de subministrament efectives per a les seves tropes al front, sobretot després que hagin perdut un important nucli ferroviari a la regió de Khàrkiv o amb l’atac al pont de Crimea. Ara serà molt més difícil portar subministrament a les seves tropes al Donbass.
I Rússia no pot generar aquests recursos?
— Sí, però serà difícil. Rússia també té problemes a escala de comandament i control. Pots tenir múscul i tot el que calgui, però res funciona si el cervell no va bé. Sabem que hi ha unitats russes que s'han disparat entre si i que les de contractistes privats, com el grup Wagner, no estan subordinades a ningú. I, en paral·lel, el comandament ucraïnès s'ha mostrat molt hàbil.
Les annexions de les regions d'Ucraïna són un pas irreversible per a Putin?
— Crec que la lògica al Kremlin és quedar-se el territori que ha ocupat i intentar dissuadir els ucraïnesos i Occident d'atacar-los brandant l'espantall nuclear. La meva lectura és que intenta trencar la voluntat dels ucraïnesos comunicant que utilitzarà armes nuclears. Això no vol dir que no les faci servir, el perill hi és. Però diria que ara som a l'etapa dels jocs psicològics. Pot amenaçar i crear por? Disparar armes nuclears no és com fer anar un Kalàixnikov: els serveis secrets occidentals veuran que s'estan fent els preparatius o que s'intenta fer veure que ho estan preparant. I si ens endinsem en l'escenari en què es trenca la convenció que les armes nuclears es tenen per no fer-les servir, no serà només un problema d'Europa o dels Estats Units, també serà un problema per a altres potències nuclears. No crec que Pequín i Delhi estiguessin contents si Putin decidís anar per aquest camí. Hi ha el perill d'una reacció en cadena.
Què passa amb les armes nuclears tàctiques? Seria un punt d'inflexió?
— Des del punt de vista militar, l'ús d'armes nuclears tàctiques a Ucraïna probablement no tindria un gran efecte en el teatre d'operacions convencional. Poden matar un nombre important de tropes ucraïneses, però no canviarà dràsticament les línies del front. En canvi, sí que produiria un efecte psicològic. Si Rússia decideix destruir una ciutat, seria una cosa totalment diferent. Però si Putin opta per una escalada nuclear, la primera etapa seria utilitzar l'arma sense matar ningú, colpejar una zona no habitada, al mar, o fer explotar una bomba a l'aire. El mecanisme de presa de decisions a Rússia és una zona negra, però podem aprendre de la història de la Guerra Freda, quan els militars van decidir no usar armes nuclears, fins i tot encara que en alguns moments van veure míssils enemics que anaven cap a l'URSS i no van activar atacs de represàlia. No sabem com es comportaran els militars russos, però Putin els necessita per utilitzar l'arma nuclear. I no tinc una resposta clara si seguirien les seves ordres o no.