L’Aràbia Saudita acull converses de pau sobre Ucraïna amb la presència inèdita de la Xina
Les delegacions discutiran el full de ruta proposat per Volodímir Zelenski sense la participació de Rússia
BarcelonaA més dels avenços al camp de batalla, Ucraïna ha obtingut una victòria diplomàtica de primer ordre aquest cap de setmana. Delegacions d'una quarantena de països es reuneixen a la ciutat saudita de Jidda per discutir un full de ruta proposat pel govern ucraïnès per aturar la guerra. La novetat d'aquesta trobada és la presència de la Xina, gran aliada de Rússia, que va confirmar divendres que enviaria a les negociacions Li Hui, el representant especial del govern per als assumptes euroasiàtics. Amb la cimera, Kíiv busca guanyar el suport dels països que fins ara han estat reticents a prendre partit en el conflicte i no han condemnat la invasió russa, com ara l'Índia, el Brasil i la Xina. Rússia, en canvi, no participarà en la cimera, perquè rebutja l’esborrany que planteja Kíiv. Però fonts del Kremlin asseguren que estaran atents als punts que es discuteixin en la reunió.
Si bé Kíiv considera que les converses "no seran fàcils", el president Volodímir Zelenski espera que la iniciativa sigui el primer pas per celebrar una “cimera per la pau” de líders mundials aquesta tardor, en què la postura comuna siguin els deu punts que el mandatari ucraïnès ja va proposar el novembre de l'any passat i que ara es discuteixen. Tot i que sembla difícil, si s'arribés a aprovar l'esborrany, serien bones notícies per a Kíiv, ja que s'hi inclouen punts ambiciosos, com el respecte a la integritat territorial d’Ucraïna i la retirada de les tropes russes dels territoris que Moscou reclama haver annexat, com ara la península de Crimea. A més, també s'hi exigeix el retorn dels presoners de guerra i la creació d’un Tribunal Internacional capaç de jutjar els crims de guerra russos.
La retirada de Rússia de l’acord del gra, que permetia l’exportació de cereals produïts a Ucraïna a través del mar Negre fins al mes passat, ha agreujat la crisi alimentària arreu del planeta i ha evidenciat la necessitat de trobar una sortida al conflicte com més aviat millor. De fet, el govern ucraïnès ha denunciat que, a conseqüència dels últims bombardejos russos, ha perdut més de 40.000 tones de gra, que tenien com a destinació països del Sud Global.
La participació de la Xina incomoda el Kremlin
És la primera vegada que la Xina, que ha consolidat els seus lligams amb Moscou des de l’inici del conflicte i que no ha denunciat la invasió d’Ucraïna, participa en unes negociacions amb Kíiv. De fet, Pequín va rebutjar assistir a les converses de pau celebrades a Copenhaguen a principis d’any. En canvi, el portaveu d'exteriors xinès, Wang Wenbin, ha emès un comunicat afirmant que aquesta vegada "la Xina està disposada a treballar amb la comunitat internacional per continuar exercint un paper constructiu en la promoció d'una solució política a la crisi a Ucraïna". Tot i l’escepticisme d’alguns països occidentals respecte al paper que pot jugar la Xina en les negociacions pels seus vincles amb el Kremlin, el president ucraïnès s’ha mantingut obert al diàleg amb Pequín, i Ucraïna conserva l’esperança que el gegant asiàtic doni suport al seu pla de pau.
Per a Rússia, que es discuteixi la proposta de pau de Zelenski suposa un revés diplomàtic, sobretot tenint en compte que, entre la quarantena de delegacions que hi participen, hi ha països que fins ara han mantingut una postura neutral, com l'Índia, el Brasil o Sud-àfrica, i que juntament amb la Xina i Rússia encapçalen l’aliança coneguda com a BRICS. Aquest grup, amb una influència creixent, s'ha convertit en la millor arma de Moscou davant les sancions d'Occident. Per això, el millor que pot esperar Rússia de la cimera és que no hi hagi acord.
L'Aràbia Saudita, potència mediadora
La trobada confirma una altra vegada l’èxit de l’Aràbia Saudita com a mediadora, que, segons funcionaris i analistes occidentals citats per Reuters, ha jugat un rol fonamental per garantir la presència de la Xina en les converses. Durant el mandat del príncep hereu Mohammed bin Salman, el país, amb les segones reserves de petroli més grans del món, s'ha desmarcat de l'antiga aliança incondicional amb els Estats Units i ha buscat jugar un paper més important en l'escenari mundial.
- Brasil<p>L’intent del president Lula de fer d’intermediari entre Moscou i Kíiv a l’abril va acabar fracassant, després que el Ministeri d’Exteriors d’Ucraïna l’acusés d’atribuir la mateixa resposabilitat “a la víctima que a l’agressor”.</p>
- Sud-Àfrica<p><span style="background-color: transparent; color: rgb(0, 0, 0);">Una delegació formada per set països africans i encapçalada pel president de Sud-Àfrica es va reunir al juny amb Putin i Zelenski, preocupats per l’escassetat de gra i fertilitzants. Va presentar un pla de deu punts, sense obtenir resultats.</span></p>
- Dinamarca<p><span style="background-color: transparent; color: rgb(0, 0, 0);">La trobada que es va celebrar al juny a Dinamarca, sense la presència de Rússia, es va limitar a trobar consensos partint del pla de pau que proposava Ucraïna. A més del G7 i la UE, hi van participar països com la Índia, Turquia o el Brasil.</span></p><p><br></p><p><br></p>