Migracions

Almenys 12 migrants moren i dos més desapareixen ofegats al canal de la Mànega

Una pastera amb desenes de persones a bord s'enfonsa davant de la costa de Le Portel, al nord de França

2 min
Membres dels equips d'emergències francesos, al port de la localitat de Boulogne-sur-Mer, aquest migdia de dimarts.

LondresAlmenys dotze persones han mort ofegades aquest dimarts, i dues més es troben en parador desconegut, després de l'enfonsament d'una pastera en aigües del canal de la Mànega, davant de les costes de Le Portel, al nord de França. Cinquanta-tres de la setantena d'ocupants que han estat rescatats amb vida, la majoria dones migrants provinents de la Banya d'Àfrica, han requerit assistència mèdica d'urgència, segons els portaveus de la guàrdia costanera francesa citats per l'agència Reuters. La majoria de les víctimes mortals també són dones, i també hi ha menors d'edat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La pastera, un bot pneumàtic de no més de set metres, segons el ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin, estava sobreocupada. En aquestes condicions, una embarcació d'aquesta mena pot enfonsar-se "molt ràpidament", ha recordat el ministre. L'accident s'ha produït després que la llanxa es trenqués pel mig i bolqués al cap Gris-Nez.

Tràfic d'éssers humans

L'incident ha tornat a obrir el debat sobre com combatre les màfies que trafiquen amb éssers humans. I ha tingut lloc dies després que el primer ministre britànic, Keir Starmer, s'entrevistés a París amb el president francès, Emmanuel Macron, per intentar enfortir els mètodes per combatre aquestes pràctiques. Gérald Darmanin ha recordat també que l'aportació econòmica que fa el Regne Unit per vigilar les costes franceses "no cobreix ni un terç" del que gasten. El ministre ha demanat un tractat sobre migració entre el Regne Unit i la Unió Europea.

Fins al 19 d'agost, 19.294 persones havien travessat el canal de la Mànega en embarcacions petites. I fins avui el nombre de morts registrats aquest any havia sigut de 25. L'enfonsament d'aquest dimarts ha suposat la tragèdia més gran al Canal des del 2021, quan el novembre d'aquell any van morir en un altre accident 31 migrants. El 2023, 29.437 persones van fer la perillosa travessia del Canal, la qual cosa va suposar un descens important en relació amb el 2022, quan el nombre total va arribar a les 45.774 persones.

Les condicions al Canal són, aquest dimarts, difícils. Hi ha maregassa i moltes onades, segons els serveis guardacostes francesos i britànics. Així i tot, uns 200 migrants han aconseguit arribar a les aigües del Regne Unit i han estat traslladats a Dover per efectius de la Força Fronterera. La ministra de l'Interior britànica, Yvette Cooper, ha lamentat el que és el desastre més important al Canal del 2024, i ha recordat que és "vital desmantellar les bandes de traficants" i que cal "reforçar la seguretat fronterera".

stats