Alemanya es prepara per al retorn de la pandèmia (i de la mascareta)
Les futures restriccions preveuen que els vacunats fa més de tres mesos hagin de tapar-se la cara en els interiors públics
Dortmund (Alemanya)L’estiu a Alemanya transcorre gairebé com si no hi hagués pandèmia. Distàncies socials? Gairebé ni rastre. Mascaretes? Gairebé no se’n veuen. Les xifres de noves infeccions de coronavirus –divendres eren gairebé 50.000– i la incidència setmanal a tot el país (354 casos per cada 100.000 habitants) continuen sent força altes per a aquesta època de l’any, però totes les dades de l’Institut Robert Koch de virologia apunten que ja s’ha superat la cresta de l’actual onada d’òmicron.
No hi ha, però, cap motiu per desactivar l’alarma, asseguren les autoritats. “La meva predicció, i m’alegraria equivocar-me, és que al voltant de l’1 d’octubre estarem en una situació en què tots els estats federals haurem d’actuar”, va avisar divendres el ministre alemany de Sanitat, Karl Lauterbach, mentre anunciava l’entrada de noves vacunes específiques contra l’òmicron per començar la pertinent campanya de vacunació a finals de setembre. “Estem en l’inici de les possibles mutacions del coronavirus”, va advertir.
Lauterbach i el ministre federal de Justícia, Marco Buschmann, han presentat noves mesures per contenir la pandèmia basades en una nova versió de la llei de protecció contra les infeccions que ha d’aprovar el Bundestag (cambra baixa del Parlament) a principis del mes que ve i que ja ha generat aquests dies molta confusió i molta discussió en l’opinió pública. Federacions municipals i associacions mèdiques han criticat fins i tot que aquestes noves normatives difícilment es podran dur a terme.
El govern de Berlín no vol implementar mesures restrictives tan rígides com a la passada tardor i hivern. “Tot el que es relaciona amb el concepte de confinament –és a dir totes aquestes coses de tocs de queda, tancaments de llocs de feina i d’escoles...– no ens semblen adequades”, ha assenyalat Buschmann. En canvi, “la mascareta serà la norma”, ha avançat Lauterbach.
Les mesures de protecció que han de ser vigents a partir de l‘1 d’octubre preveuen l'obligació de mascareta a tot el país per al trànsit aeri i al trànsit interurbà i de llarg recorregut, tant en bus com en tren, o en tramvies i metros també en les grans ciutats. També serà obligatòria la mascareta FFP2, a més d’un certificat de vacunació o una acreditació de test negatiu, per accedir a hospitals, centres de salut i residències d’assistència.
Les noves normes contra la pandèmia s’implementaran en dues fases. En la primera, els diferents estats federats del país tenen la potestat d’introduir l’obligació de dur mascaretes en espais interiors d’accés públic independentment de la incidència. “És una possibilitat que tenen les autoritats regionals”, ha precisat Lauterbach davant l’allau de crítiques. Alguns opinadors als mitjans han demanat la seva dimissió.
El ministre de Sanitat, amb tot, dona per descomptat que els dirigents dels diferents estats federats faran ús d’aquesta possibilitat. I, en aquest cas, s’hauran d’ajustar a una controvertida novetat.
El land que implementi l’obligació de mascaretes en interiors haurà de preparar-se per fer excepcions a la regla. Segons el criteri de Lauterbach, que és metge de formació, totes les persones que acreditin una data de vacunació no més antiga de tres mesos o que hagin tingut recentment una infecció de coronavirus han d’estar exemptes de l’obligació de portar mascareta en aquests mateixos espais interiors (establiments gastronòmics, de cultura, esport i lleure).
L'aplicació de mòbil Corona-Warn
“En els tres primers mesos després de la vacunació es pot suposar, segons els estudis actuals, que s’està suficientment protegit contra la infecció. Després de tres mesos ja no, i llavors l’exempció de dur mascareta expira”, ha raonat Lauterbach, mentre ha defensat que el control dels ciutadans que vulguin accedir a establiments gastronòmics, culturals, esportius i de lleure serà “més fàcil” perquè l’aplicació de mòbil Corona-Warn distingirà per colors els diferents estats dels certificats de vacunació.
Molt escepticisme ha aixecat aquesta iniciativa del ministre de Sanitat tant en els líders dels governs regionals com en diferents gremis professionals afectats per les noves mesures. Aquestes excepcions per a les persones recentment vacunades són “completament impracticables”, ha criticat, per exemple, el director de l’Associació Alemanya d’Hospitals, Gerald Gass.
Segons l’esborrany de la nova llei de protecció contra les infeccions, els estats federals poden, de forma opcional, implementar més mesures de protecció, com ara la implementació de tests en escoles, llars d’infants i centres per a asilats. Només es preveu una obligació de mascareta a l’escola si, d’una altra manera, no fos possible l’ensenyament presencial regular, i, en aquest cas, la mesura només afectaria l’alumnat a partir del cinquè any escolar.
La segona fase de les normatives contra la pandèmia entraria en vigor quan les infraestructures crítiques, com les UCI, estiguessin sobrecarregades. Llavors, entre altres coses, s’eliminarien les excepcions sobre la mascareta i entrarien en vigor límits màxims d’assistència per a espais interiors.
Un frau bancari en què està vinculat l’exdiputat socialdemòcrata Johannes Kahrs està comprometent el líder del govern alemany, Olaf Scholz. En una caixa forta de Kahrs, que dirigia una agrupació local d’Hamburg el 2016, quan l’avui canceller era alcalde d’aquesta ciutat, han aparegut 214.000 euros en efectiu. Es creu que aquesta quantitat està relacionada amb l’escàndol de transaccions “cum-ex” del banc Warburg, investigat per les autoritats. ¿Es va esforçar Kahrs per auxiliar políticament el banc després que es descobrís una evasió d’impostos en el repartiment de dividends? ¿Va cobrar diners per això? ¿I en sabia res, Scholz? El canceller s’ha posat aquesta setmana a la defensiva davant la premsa per negar qualsevol coneixement sobre els diners de la caixa forta de Kahrs.