Itàlia

El ministre de Cultura italià dimiteix per l'afer amoròs que havia posat en un compromís el govern de Meloni

El mandatari havia nomenat assessora la seva amant

3 min
El ministre de Cultura italià, Gennaro Sangiuliano, que va nomenar assessora a la seva amant.

RomaEl ministre de Cultura italià, Gennaro Sangiuliano, ha presentat aquest divendres la seva "dimissió irrevocable". Feia dies que es trobava a l'ull de l'huracà després que sortís a la llum que va mantenir una relació extramatrimonial amb una empresària i influencer, a qui després hauria nomenat assessora del seu ministeri, tot i que més tard se'n va desdir. Això, evidentment, havia despertat la ira de la dona i també, per descomptat, la de la seva pròpia esposa. Sangiuliano va ser entrevistat dimecres al vespre al principal informatiu de la RAI, la televisió pública, i va demanar perdó a la seva dona entre sanglots. Tot plegat s'havia convertit en l'escàndol de l'estiu a Itàlia, que amenaçava de posar contra les cordes la primera ministra, Giorgia Meloni. Fins i tot l'oposició havia exigit que comparegués al Parlament per donar explicacions pel “vergonyós culebró” que, segons deien, havia posat “en dubte” la credibilitat internacional del país. Amb la dimissió del ministre, Meloni intenta tancar aquest capítol. Per susbtituir-lo, ha proposat Alessandro Giuli, conegut a Itàlia per la seva carrera periodística i com a personatge televisiu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot va començar amb un aparent missatge innocent a Instagram en què Maria Rosaria Boccia, una empresària napolitana de 41 anys especialitzada en l'organització de casaments, anunciava que havia estat nomenada assessora del ministre de Cultura, Gennaro Sangiuliano, de 62. Tot i que el ministre ho va negar, l'empresària va insistir que era cert i va començar a publicar a les seves xarxes socials documents privats relacionats amb el G-7 que se celebrarà el 22 i 23 de setembre a Pompeia, correus electrònics i fins i tot àudios privats. En un d'ells se sent com un col·laborador del ministre confirma el nomenament a Boccia, que ha viatjat amb Sangiuliano aquest estiu en nombroses ocasions per participar en inauguracions i esdeveniments públics.

Entrevista en 'prime time'

El ministre va admetre a l’entrevista de l’informatiu que havia mantingut una relació sentimental amb la dona, però va rebutjar haver gastat “ni un euro” de diners públics amb la jove empresària. Segons va assegurar, ho havia pagat tot de la seva pròpia butxaca. La dona, en canvi, el va rebatre a les xarxes socials. “Sempre em van dir que el ministeri reemborsava les despeses dels assessors, fins al punt que tots els viatges els organitzava el secretari en cap del ministre”, va escriure a Instagram. A més, va insinuar que, al contrari del que havia assegurat el ministre, sí que havia participat en reunions institucionals.

Davant de gairebé tres milions d'espectadors, el ministre de Cultura va explicar que havia presentat la dimissió a Meloni, però que la primera ministra l'havia rebutjada després de veure “totes les proves documentals”. "M'ha demanat que continuï i digui tota la veritat", va insistir. De fet, la primera ministra havia estat la primera a donar la cara públicament per defensar el seu ministre. En una entrevista també a la televisió, va declarar que Sangiuliano li havia assegurat que no havia gastat diners públics i que la dona no havia tingut accés a informació confidencial.

Els mitjans locals especulen que Meloni podria dur a terme una profunda remodelació del seu govern en les pròximes setmanes. L’escàndol del seu ministre de Cultura se suma a la possible imputació per frau de la titular de Turisme i a les ensopegades del ministre d'Agricultura, que era el seu cunyat fins a l'estiu passat. Estava casat amb Arianna Meloni, a qui s'acusa d’influir en diversos nomenaments encara que no formi part del govern. “Errors i ensopegades no estan permesos –ha advertit la líder dels Germans d’Itàlia aquesta setmana als seus correligionaris–. Estem fent història, hem de ser conscients que no se'ns perdonarà res”.

Per la seva banda, l'oposició ha denunciat “l'ús privat de la televisió pública” per tractar l’escàndol del titular de Cultura. El líder dels Verds, Angelo Bonelli, ha presentat fins i tot una denúncia davant la Fiscalia de Roma perquè investigui quin ús ha fet el ministre del seu cotxe oficial, de l'escorta o de fons públics, i quina participació ha tingut la seva amant en reunions institucionals. La denúncia continua el seu curs, malgrat la seva dimissió. 

stats