Congrés del Partit Conservador britànic

Activistes de Greenpeace interrompen el discurs de Liz Truss en la clausura del congrés 'tory'

La primera ministra britànica entoma una protesta externa més, després de la pluja de crítiques des de diferents sectors del partit

Activistes de Greenpeace, en un moment de la protesta durant el discurs de Liz Truss, aquest migdia a Birmingham
05/10/2022
3 min

LondresMal final del congrés dels conservadors britànics per a un principi igualment dolent. Activistes de Greenpeace han interromput aquest dimecres, a Birmingham, el discurs de cloenda del conciliàbul tory, que corria a càrrec de la primera ministra, Liz Truss. Dues persones de l'organització ecologista han exhibit una pancarta on s'hi llegia "Qui ha votat per això?", una referència al que l'organització ha denunciat a posteriori com a "destrucció" per part de la primera ministra de les promeses del programa electoral del seu partit del 2019 pel que fa a la protecció del medi ambient.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La denúncia de Greenpeace ha sigut l'amarga cirereta d'un pastís que, en els últims dies, ha resultat tremendament indigest per a la premier, que tot just fa un mes que és al càrrec, i que ja comença a sentir el brogit dels timbals de rebel·lió entre alguns sectors de la bancada conservadora. De fet, a causa de la pressió d'un gran nombre dels seus propis parlamentaris, Truss es va haver d'empassar, dilluns, una de les grans polítiques anunciades pel ministre del Tresor, Kwasi Kwarteng: la supressió de la banda del 45% de l'impost de la renda a qui ingressi més de 150.000 lliures a l'any, com a part d'una rebaixa generalitzada d'impostos de 45.000 milions de lliures.

Aquest anunci va posar el govern contra les cordes i va provocar un enfonsament de la divisa i l'amenaça d'acabar amb alguns dels grans fons de pensions del país, evitada en última instància per la intervenció del Banc d'Anglaterra.

La interrupció de Greenpeace ha sigut molt més lleu que la que va patir fa quatre anys Theresa May, quan un còmic li va lliurar el formulari P45, que al Regne Unit equival a la carta d'acomiadament immediata. Després que els activistes han sigut expulsats de la sala, Truss ha sabut refer-se de l'incident. Amb tot, el discurs ha sigut molt anodí, sense cap novetat rellevant, amb l'excepció del compromís que la seva prioritat és "creixement, creixement i creixement". "Sempre que hi ha canvi, hi ha interrupcions. No tothom hi estarà a favor. Però tothom es beneficiarà del resultat: una economia en creixement i un futur millor. Això és el que tenim, un pla clar per oferir".

Oposició interna

Ple de vagues promeses sobre el brillant futur que espera al país, la premier tampoc no ha evitat la promesa de mà dura contra els que formen la "coalició anticreixement" –ras i curt, tots els que no comparteixen les seves polítiques–, i amb un missatge molt clar que es pot resumir en els següents termes: "Vinc a fer el que cal fer; estic disposada a prendre decisions dures. Estic a favor vostre: cal ampliar el pastís [del creixement econòmic] perquè la porció de cadascú sigui més gran".

Potser a Truss no li fa por prendre decisions dures, però sí als seus parlamentaris. Dia a dia veuen com els laboristes s'enlairen en les enquestes d'intenció de vot, encara que les pròximes eleccions generals no estan previstes fins d'aquí dos anys. Una constatació que ha provocat la retirada de la supressió del tram del 45% de l'impost sobre la renda als ciutadans amb més ingressos.

Truss no ha fet cap comentari sobre com durà a terme les rebaixes fiscals de 45.000 milions, rebaixes que ha considerat "moralment necessàries", ha dit. En altres paraules, no ha trobat cap fórmula per calmar uns mercats que li reclamen una necessària prudència entre la despesa pública, molt augmentada a causa de les ajudes generalitzades per combatre l'augment de preus de l'energia, i la previsible caiguda en la recaptació d'impostos a què el Tresor haurà de fer front si tira endavant els seus plans.

A més, ha promès continuar la política de deportacions a Ruanda dels migrants que arribin de forma il·legal al país, amb una llei que eviti que el Tribunal Europeu dels Drets Humans les pugui evitar. I també s'ha tornat a referir al Brexit com un bressol d'oportunitats "per fer les coses de manera diferent i desfermar tot el potencial del Regne Unit".

En 35 minuts, el discurs més curt d'un primer ministre en actiu en el congrés del partit, Liz Truss ha tancat així una setmana més aviat catastròfica. És ara quan, de retorn a Downing Street, i al control del Parlament a partir de la setmana vinent, haurà de demostrar si realment és capaç de contenir l'oposició laborista i, encara més important, de controlar la interna, que cada cop creix més i desconfia més en les seves capacitats.

stats