Absolut torna a vendre vodka a Rússia, però el boicot l'obliga a fer marxa enrere

El grup francès Pernod Ricard havia reprès les vendes al mercat rus, però ha retrocedit per la pressió a Suècia, on es fabrica

Ampolles de vodka Absolut en una imatge d'arxiu.
3 min

BarcelonaEl fabricant del conegut vodka Absolut va deixar de vendre a Rússia a principis de l'any passat, després que Vladímir Putin llancés la invasió a gran escala d'Ucraïna. La setmana passada, però, es va fer públic que havia reprès les exportacions al país agressor, una notícia que va desencadenar una onada de crítiques i crides al boicot a Suècia, el país on es fa, i a Finlàndia. La pressió d'aquests últims dies ha sigut tan intensa que l'empresa propietària, el grup francès Pernod Ricard, s'ha vist obligada a fer marxa enrere i aquest dimarts ha anunciat que torna a aturar les vendes de vodka a Rússia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Totes les ampolles de vodka Absolut surten d'una destil·leria a Åhus, al sud de Suècia, on la marca s'ha convertit en un atractiu turístic. Absolut és l'empresa exportadora del sector alimentari més gran de Suècia, amb vendes a 140 mercats i una presència molt destacada als Estats Units. Pernod Ricard va comprar la companyia el 2008 al govern suec. Abans de la guerra, Rússia suposava aproximadament el 3% de les vendes anuals del grup francès de begudes alcohòliques, que continuarà subministrant altres productes al mercat rus.

La companyia ha argumentat en un comunicat que té un "deure de diligència" cap als seus treballadors i socis i que no pot "exposar-los a crítiques massives de tota mena", com les que ha rebut sobretot a Suècia, però també a Finlàndia. "La reacció dels últims dies té clarament efectes sobre el paper que juga Absolut a la societat sueca. Entenem la importància d'aquestes relacions de confiança a llarg termini amb els nostres empleats, socis, consumidors i la societat sueca en general", ha afegit la consellera delegada, Stéphanie Durroux, a la cadena TV4.

Quan els mitjans suecs van publicar que Absolut tornava a subministrar el seu vodka a Rússia, les xarxes socials es van omplir de crítiques, titllant la decisió de "vergonyosa" o "immoral", que també es van traslladar a l'esfera política. Fins i tot el primer ministre suec, Ulf Kristersson, es va mostrar "sorprès" per la decisió i va considerar que "molts consumidors troben que és una acció molt estranya". En aquell moment, Absolut va argumentar que la raó per la qual s'havia decidit reprendre les exportacions a Rússia era per "protegir els treballadors locals i garantir la sostenibilitat financera de l'organització local".

Boicot a restaurants

Però, a banda de la indignació a les xarxes, les crítiques es van traslladar a un pla més pràctic quan alguns restaurants van anunciar que farien boicot a l'empresa i que no servirien cap copa de vodka Absolut als seus establiments. És el cas, per exemple, de la cadena Svenska Brasserie, que té tres restaurants al barri més cèntric d'Estocolm, i també a Finlàndia, on el grup Restel, que té més de 200 restaurants i una quarantena d'hotels al país, va anunciar aquest dilluns que deixaria de vendre tots els productes de Pernod Ricard com a protesta per la represa de les exportacions a Rússia. "Restel considera que les hostilitats iniciades per Rússia fa més d'un any s'han de condemnar en tots els aspectes", va dir en un comunicat.

A més, aquest dimarts, els pagesos suecs també han amenaçat en deixar de vendre gra a Absolut per destil·lar el vodka. "Tenim alguns contractes futurs que hem d'entregar, veurem si podem retirar-nos o no", explicava a l'agència sueca TT Fredrik Gertzell, que subministra midó de blat de moro al fabricant de l'espirituós. "Esperem que Absolut faci marxa enrere", afegia. La companyia Kristianstadsortens Lagerhusförening (KLF), que compra blat d'agricultors per revendre'l a Absolut, ha remarcat que no està d'acord amb la decisió de Pernod Ricards de reprendre les exportacions a Rússia i ha assegurat que està en "constant diàleg" amb l'empresa de destil·lats. "Aleshores, ja veurem què passa", ha dit Johan Eriksson, comprador de gra de KLF. Finalment, la pressió social ha prevalgut.

stats