Europa suspèn en el control dels lobis, segons una ONG

Un estudi de Transparència Internacional denuncia que el cas espanyol és especialment preocupant, amb dos excaps de govern que han assessorat grans empreses

Imatge de la seu de la Comissió Europea a Brussel·les. REUTERS
Efe
15/04/2015
2 min

Brussel·lesEspanya surt especialment malparada en un informe de l'organització contra la corrupció Transparència Internacional (TI) sobre la pressió que exerceixen els lobis quan es prenen decisions polítiques.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons l'informe, l'estat espanyol no té mecanismes suficients per evitar la influència "indeguda o excessiva" d'aquests grups de pressió.

L'estudi "El lobi a Europa: influència encoberta i accés privilegiat" analitza la situació en 19 països de la Unió Europea i a les institucions comunitàries, i les mesures adoptades per garantir que la pressió que exerceixen els grups en favor de determinats interessos es realitza de manera "transparent i ètica".

En particular, conclou que hi ha en general a tot Europa "una ingerència indeguda en política" i que la manca de regulació del lobi "afavoreix la corrupció".

Anne Koch, de Transparència Internacional, ha dit en la presentació de l'informe que tot i que "els grups de pressió formen part d'una democràcia saludable", cal regular-per evitar els abusos.

L'informe revela que dels 19 països analitzats, només set (Àustria, França, Irlanda, Lituània, Polònia, Eslovènia i el Regne Unit) compten amb normes específiques aplicables als grups d'interès.

Fins i tot les institucions comunitàries presenten importants mancances en aquest àmbit.

González, Aznar i les portes giratòries

Sobre Espanya, l'informe denuncia en particular el problema del "traspàs" de persones entre el sector públic i el privat, fenomen conegut com "portes giratòries".

Assenyala en aquest context la "greu preocupació pels exmembres de l'Executiu que passen al món dels negocis, i viceversa, executius d'empreses que passen a ocupar càrrecs en agències reguladores".

I se citen els casos els expresidents del Govern Felipe González, que va arribar a ser membre de la junta de Gas Natural Fenosa, i de José María Aznar, a qui Endesa contractar com a assessor extern i que ha estat membre de la junta de cinc corporacions internacionals.

Per resoldre la situació, Transparència Internacional dóna una sèrie de recomanacions per país, començant per la revisió de totes les lleis, polítiques i pràctiques sobre l'accés a la informació relatiu als contactes entre lobistes i càrrecs públics als països on hi ha "problemes greus", que inclouen a tretze Estats membres, Espanya entre ells.

També demana la creació a Espanya i altres deu països de registres de grups de pressió, cosa que s'ha de convertir en un "requisit obligatori" i exigir la informació periòdica de les activitats de tots els professionals del lobi i dels grups.

stats