CIMERA DE LA UE
Internacional16/09/2016

Europa es repensa (sense el Regne Unit)

Cita a Bratislava per superar les ferides del Brexit i refer la confiança entre els socis que es queden

Laia Forès
i Laia Forès

Enviada especial a BratislavaDesprés del duríssim cop que va suposar per a Europa la victòria del Brexit, la UE comença a pair-ho i es prepara per tirar endavant amb un soci menys. Encara falta temps perquè els britànics deixin el club però els líders europeus ja es reuniran avui en una cimera informal amb un soci menys. Theresa May, la primera ministra britànica, no ha estat convidada a la reunió.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

És la primera cimera convocada per parlar del Brexit sense la presència del Regne Unit. Pocs dies després del referèndum, al juny, ja va haver-hi una reunió exprés de líders europeus sense David Cameron, però la d’avui és la primera que se celebra expressament per abordar la qüestió. Segons l’agenda de la reunió, els caps d’estat i de govern no entraran en el debat sobre com es farà la sortida del Regne Unit i en quines condicions, un tema que serà la gran batalla política dels pròxims mesos, sinó en com reconstruir una Unió després de la ferida del Brexit.

Cargando
No hay anuncios

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha justificat l’absència d’un debat sobre la sortida dels britànics amb el mantra que repeteix des de l’endemà del referèndum: “La nostra posició és clara i sense ambigüitats. No hi haurà negociació fins que no hi hagi notificació”. Però Londres està guanyant temps i no té intenció de sol·licitar formalment la sortida de la Unió almenys fins a principis de l’any que ve. Quan ho faci, començaran a comptar els dos anys fixats legalment per negociar la sortida del Regne Unit.

Amb aquest calendari damunt la taula, els socis europeus centraran la reunió en el futur de la UE. El punt de partida és clar: la sortida del Regne Unit fa mal però s’ha de superar i per fer-ho cal més unió entre els estats membres que es queden al club i polítiques més contundents per fer front a reptes que també amenacen la Unió. “Després del vot del Regne Unit, l’únic que té sentit és fer una anàlisi de la situació brutalment honesta i sòbria”, va assegurar ahir Tusk.

Cargando
No hay anuncios

L’eix francoalemany

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, també van demanar ahir una reflexió profunda sobre els motius que han portat els britànics a voler marxar. “Hem de ser lúcids sobre la situació que viu Europa”, va dir Hollande després de reunir-se a París amb Merkel.

Cargando
No hay anuncios

Els problemes de la UE van molt més enllà del Brexit, i la reflexió col·lectiva dels líders girarà entorn de la seguretat i la immigració. El terrorisme, el populisme o la crisi dels refugiats han estat utilitzats per partits d’extrema dreta per construir un discurs antieuropeu que els ha catapultat a les enquestes. L’amenaça és real. El partit xenòfob holandès de Geert Wilders se situa al capdavant dels sondejos i a Àustria passa el mateix amb Norbert Hofer. A França, el Front Nacional de Marine Le Pen promet un referèndum com el del Regne Unit si governa, i a Alemanya creix amb força un altre partit d’extrema dreta, Alternativa per a Alemanya.

Al perill pel projecte europeu que suposa l’auge de l’extrema dreta s’hi suma la campanya antieuropea d’alguns governs de països de l’Est, especialment Hongria, on el primer ministre, el populista Viktor Orbán, boicoteja les polítiques europees. Orbán rebutja el pla comunitari per repartir entre els estats membres els refugiats i no ha dubtat a convocar un referèndum per preguntar als hongaresos si accepten un pla que imposa als països una quota d’acollida de refugiats.

Cargando
No hay anuncios

¿Com es pot neutralitzar el discurs populista i euròfob? La UE està disposada a posar sobre la taula plantejaments pròxims als de l’extrema dreta. El discurs del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, dimecres a l’Eurocambra ja va dibuixar aquests plantejaments conservadors. Es tracta d’endurir la política migratòria i els controls de viatgers a les fronteres externes per reduir el nombre d’immigrants irregulars i per saber qui entra i qui surt com a mesura per detectar terroristes. En resum: més policia, més control, més vigilància i zero mesures socials.

L’Europa de la defensa

Cargando
No hay anuncios

Els líders europeus es comprometran a la cimera d’avui a blindar fronteres i a impulsar més acords amb països tercers per augmentar el retorn d’immigrants. També es debatrà la proposta francoalemanya -que compta amb el suport de Juncker- de crear estructures comunes de Defensa. Per controlar els viatgers que entren a l’àrea Schengen, els 27 analitzaran la proposta de crear un sistema d’autorització per als ciutadans de tercers països similar al dels Estats Units.

També s’obrirà un debat sensible sobre un dels pilars de la UE, el de la llibertat de circulació. Si el Regne Unit va posar en qüestió aquest pilar, ara la resta de països estan disposats a analitzar els suposats abusos d’aquest dret dels europeus. “No es tracta de qüestionar el principi de la lliure circulació sinó de veure les conseqüències dels possibles abusos”, expliquen fonts comunitàries.