Europa espera un pas de Londres conscient que el risc d'un Brexit caòtic és "més gran que mai"

Socialistes i verds insisteixen en un segon referèndum, però Farage respon que tornarien a guanyar

El negociador de la UE pel Brexit, Michel Barnier.
Júlia Manresa
16/01/2019
3 min

Brussel·lesUnitat de discurs a la Unió Europea davant el desacord i desconcert al Regne Unit. Menys de 12 hores després de la votació a la Cambra dels Comuns que ha rebutjat 600 pàgines d'acord, el Parlament Europeu ha reprès el debat des d'Estrasburg preparat per passar la pressió a Londres. La UE té tota la por a les conseqüències d'un Brexit caòtic i per això està disposada a donar més temps al Regne Unit i a fer tot el que calgui per arribar al final de manera ordenada. Però no té més propostes. Ja ha sigut prou "flexible i creativa" –en paraules de la Comissió Europea– i per això ara demana claredat a Westminster, a qui retreu la incapacitat de trobar consens "positius".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les diferents reaccions dels líders europeus i caps d'estat ahir al vespre anaven en la mateixa direcció: remarcar que un no acord és un desastre i accelerar els plans de contingència. Però en cap cas es donava la possibilitat de l'acord per perduda. El coordinador del Brexit a l'Eurocambra, Guy Verhofstadt, ha admès aquest dimecres: "No ens agrada però ja sabíem el resultat", i ha retret als parlamentaris britànics que siguin incapaços de trobar una majoria favorable a res.

"Sempre han trobat majories en contra d'alguna cosa, en contra de pertànyer a la UE, en contra del pla de contingència per a la frontera amb Irlanda, en contra del text de l'acord..." Per això ha reclamat als polítics de Westminster que abandonin la "lluita interna" i posin per davant els interessos dels ciutadans. En síntesi: Europa creu que al Regne Unit hi ha una majoria en contra del text acordat i també una en contra de marxar d'Europa sense acord. Per tant, el pròxim pas s'ha de prendre a Londres.

Mentrestant, però, malgrat que no es tanquen a buscar solucions fins a l'últim moment, els líders europeus també admeten que el risc d'un Brexit sense acord és "més gran que mai" després de la votació de dimarts. Així ho ha dit el negociador de la Comissió Europea, Michel Barnier, que ha insistit que si el Regne Unit canvia de primer ministre, la UE està disposada a canviar les línies vermelles que el mateix Regne Unit va fixar abans de les negociacions per buscar una relació futura encara més estreta del que fixa actualment l'acord que Westminster ha rebutjat. És a dir, que mentre Brussel·les insisteix que l'acord de retirada no es pot retocar, està oberta a reobrir la declaració política que l'acompanya, una interpretació que no ha desmentit el portaveu del president de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, que simplement ha insistit que l'acord de retirada no és pot reobrir.

La possibilitat d'un segon referèndum

En tot cas, però, sí que hi ha veus a Europa que tenen propostes. El mateix vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ho ha insinuat com a membre dels socialistes europeus, citant C.S. Lewis: "No pots fer marxa enrere i canviar el principi, però pots començar on ets i canviar el final". Timmermans no ha volgut especular, però els portaveus socialistes i verds sí que han fet explícita la seva voluntat que el Regne Unit dugui a terme un segon referèndum sobre el Brexit, confiats que ara mateix, vista la situació, la ciutadania britànica hi votaria en contra. Però una de les cares més dures en favor del Brexit, Nigel Farage, ha respost immediatament: "Es poden sorprendre, els asseguro que el lleó rugirà i guanyarem amb una majoria més àmplia", sobre el cas que es donés aquesta segona consulta.

Però són altres les veus dins el Regne Unit que demanen obertament més temps. Ho ha dit Alyn Smith, eurodiputat del Partit Nacionalista Escocès: "Necessitem més temps, ho sento però és la realitat. Si volen que ens quedem, necessitem més temps per aconseguir-ho", ha afirmat, i ha recordat que Escòcia va votar majoritàriament per mantenir-se a la UE. Sobre la possibilitat de donar més temps, el portaveu de la Comissió ha deixat clar que, de moment, el Regne Unit no ha fet aquesta petició però que en cas que fos així, els 27 haurien d'aprovar-ho per unanimitat.

Però com ha recordat també el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani: "És massa d'hora per analitzar les conseqüències" de la votació de la Cambra dels Comuns. La UE espera a veure què passa aquest dimecres a Londres amb Theresa May, demana aclariments i insisteix que "s'ha de treballar per trobar una solució comuna i veure com vol procedir el govern britànic". De moment, el 29 de març encara és la data de sortida del Regne Unit de la Unió Europea, són 70 dies en què totes les parts insisteixen que centraran esforços per garantir els drets dels ciutadans europeus.

stats