Europa acollirà 120.000 refugiats
Brussel·les apel·la a la solidaritat i reclama passar a l’acció davant la crisi humanitària
Brussel·lesDesprés d’un estiu dramàtic, fruit de la principal crisi de refugiats a Europa des de la Segona Guerra Mundial, ahir Brussel·les va tornar a apel·lar a la solidaritat. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va anunciar que vol que la UE aculli 120.000 refugiats -arribats a Grècia, Itàlia i Hongria- els pròxims dos anys.
Aquest nou contingent s’afegeix a la petició d’acollir 40.000 refugiats que Brussel·les va fer abans de l’estiu. De manera que la xifra arribaria als 160.000, lluny dels 200.000 que va demanar l’ONU i dels 500.000 que es calcula que han arribat a Europa fugint de la guerra. La Comissió Europea vol que la distribució dels nous 120.000 refugiats entre els països de la UE sigui obligatòria, excepte per al Regne Unit, Dinamarca i Irlanda, que n’estan eximits pels tractats. “Prou de poesia i de retòrica, és el moment de passar a l’acció”, va dir Juncker a l’Eurocambra.
A la nova proposta de Brussel·les, a més dels refugiats arribats a Itàlia i Grècia, també es preveu el repartiment dels arribats a Hongria. A més, s’hauran de tenir en compte qüestions personals, com ara la reagrupació familiar, o les aptituds professionals. Juncker, però, va avisar que la solidaritat s’haurà de demostrar en tots els seus vessants: “No hi haurà religió, creença, ni filosofia a l’hora d’acollir refugiats”, va advertir després que la setmana passada el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, digués que només acceptaria “cristians”.
Risc de multes per incompliment
El repartiment tindrà en compte els mateixos criteris presentats al maig: un 40% el PIB del país, 40% la població, 10% l’esforç en el passat i 10% la taxa d’atur. Barems que Espanya ja va criticar i una de les raons per les quals va rebutjar aleshores el mecanisme. Brussel·les, però, insisteix que és un repartiment just. Només un estat es podrà eximir temporalment en cas “justificat o raons objectives”. Tot i així, el país pot estar exposat a una sanció equivalent al 0,002% del seu PIB si ho incompleix. La Comissió Europea destinarà 780 milions d’euros per ajudar els estats en aquest procés, en els quals s’inclou 6.000 euros per refugiat.
La proposta de Brussel·les neix per donar resposta a la crisi actual de refugiats. Però l’executiu europeu prepara un mecanisme permanent, que presentarà al desembre, amb l’objectiu que s’apliqui automàticament en cas d’urgència. La negociació del repartiment i d’aquest mecanisme permanent no es preveu fàcil, especialment tenint en compte les dificultats del passat per posar-se d’acord sobre 40.000 refugiats.
Brussel·les també va recordar que la UE ha de ser responsable i vol agilitzar els processos que diferencien els refugiats dels immigrants econòmics. Per això ha elaborat una llista de “països segurs” on no perilla la integritat de les persones. De moment, s’hi inclouen els Balcans occidentals i Turquia, i Frontex tindrà més poders per al retorn dels immigrants d’aquests territoris. També aposta per més cooperació amb tercers països, especialment del nord d’Àfrica, i crearà un fons de 1.800 milions d’euros per al desenvolupament.
Ara la proposta serà discutida pels ministres d’Interior en una reunió extraordinària que es farà dilluns que ve.
Espanya destinarà 200 milions d’euros a acollir 17.680 persones
El govern espanyol va acceptar ahir engreixar la partida dels pressupostos generals de l’Estat 2016 en 200 milions d’euros per garantir la dotació dels programes d’ajuda als refugiats. La nova xifra es va aprovar en la comissió sobre pressupostos del Congrés. En un principi s’havien previst 40 milions d’euros per acollir els 2.749 refugiats assignats a Espanya al mes de juny. Però d’acord amb el repartiment proposat ahir pel president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, a l’estat espanyol li tocarà assumir 14.931 refugiats més, de manera que la xifra total s’eleva a 17.680, als quals es destinarà aquesta partida global de 200 milions. “No em posaré a discutir les xifres [de refugiats] a hores d’ara, amb tot el que està passant. Espanya serà solidària. Acceptaré el que la Comissió Europea ens plantegi”, havia admès ja ahir al matí el president Mariano Rajoy.